Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 16.10.07

Severna stena Eigerja ter pisana aktivnost pri nas in v Paklenici.

Alpinistične novice

Eiger

Ker je novic bolj malo, sva se sourednika AN, Peter Mežnar (Soški AO) in Tomaž Jakofčič (Marmot) odločila, da kakšno novico pritakneva tudi sama. Odločila sva se za najbolj znano, najdaljšo in najlepšo grand course na svetu, Klasično smer v severni steni Eigerja. Dosti je bilo le sanjarjenja o tej steni in klasičnega cincanja glede razmer in vremena. V petek sva se odpeljala v Grindenwald, popoldan preležala na travnikih Kleine Scheidegga z daljnogledom in opisom v rokah. Prespala sva v Eigergletscher guest house (obvezen polpenzion, 69 CHF), večerja enkratna. V soboto sva po nekaj preglavicah z iskanjem pravega vstopa začela malo pred šesto uro zjutraj. Po dvanajstih urah sva še v soncu priplezala do začetka Prečnice Bogov. Lokalec Štefan naju je posvaril pred nevarnostjo plezanja Pajka v popoldanskem soncu in ker sva vedela, da je polica na vrhu Brittle crack zadnji dober bivak pred vrhom, sva se lotila urejanja prostora, kjer sva preživela čisto spodoben bivak. Naslednji dan sva po petih urah plezanja, malo čez poldan, priplezala na vrh.

 

Sestop je še vedno zahteval zbranost, saj ni bilo govora o dričanju po snegu. Poleti in jeseni se je potrebno držati normalne smeri po zahodnem pobočju, ki je malo lažja kot sestop iz Materhorna. Ujela sva zadnji vlak za Grindelwald in ponoči sva bila že doma.

Razmere spodaj niso bile dirkalne, saj do Težke poči ni bilo snega, le nekaj požleda, in nočno iskanje prehodov je bilo zamudnejše. Višje so bile razmere dobre, temperature tudi ponoči le par stopinj pod ničlo in vreme jesensko kičasto. S Petrom, s katerim sva se po kar lepem času spet skupaj kam spravila, nama je šlo kar na jok od vsega lepega. Meni tudi ob končno dopolnjeni alpski trilogiji.

 

Nova smer v Planji


Eden od najbolj strmih prepadov naših gora, južna stena Planje, je bila nekdaj pravi preizkusni kamen slovenskih alpinistov. Dandanes le redko kdo zaide tja, verjetno zaradi odročnosti (razen za Primorce) in dokaj dolgega dostopa.

 

Minuli vikend sta se nad Trento potepala Davor Velikanje (AO Idrija) in Boris Sedej (PD Idrija). V mislih sta imela vzpon po Gozdarski smeri, ki se nahaja v desnem, manj strmem delu južne stene Planje. Opis smeri ni najboljši in tako tudi Davor in Boris nista mogla oceniti, po kateri izmed dveh poči poteka smer. Kot kaže, sta izbrala napačno, zato sumita, da sta preplezala novo smer. V kolikor je to res, naj se imenuje Krokarček (V+, 200 m, z 200 m plezalnega dostopa (III)). Pravita, da je smer prava trentarska, kjer se najde tudi kak šop trave ali majav oprimek. Dejala pa sta, da sta neskončno uživala v prelepem jesenskem dnevu, miru in samoti.

Jesen je tudi čas za obisk Novega vrha, lepe kratke stenice nad idilično vasico Rut. Največ boste tam našli lokalcev, razumljivo. Minuli vikend so steno obiskali štirje člani AO Cerkno. Rado Lapanja in Marko Leban ter Ivan Raspet in Toni Groblar so preplezali smer Čufer – Fon (VI+, 150 m), slednja pa še Zajedo planik (6-. 120 m).

 

Tradicionalna Paklenica


Zadnji snopič potrjuje, kar sem že nekajkrat napletal v zvezi s pretiranim vrtanjem oz. preopremljanjem smeri v Paklenici. Zadnji čas se vse več plezalcev odloča za bolj kratkočasno plezanje klasično opremljenih smeri, kjer za varovanje poleg starih klinov v zadostni meri poskrbijo zatiči in metulji. Žal bo tudi teh smeri ob splošnji vrtalni težnji v kanjonu zmanjkalo. Pravi trad hit je Vražja smer (6c, 300 m). Le to sta prosto preplezala Rok Šisernik in Nastja Davidova. Slednja je s sestro Anjo prosto preplezala opremljeno BWSC (6c+, 220 m). Rok in Luka Krajnc sta se odpravila v smer Crni gavran, ki dosedaj še ni imela proste ponovitve in verjetno tudi ne veliko ponovitev. Prva plezalca (Sabolek in Painkiherjeva) sta jo ocenila s V, A2, 250 m; z oceno, ki lahko pove marsikaj, od sprehoda do resnega alpinističnega dela. Rok in Luka sta naletela na slednje. Prvi raztežaj sta ocenila z 6c+/7a, drugi pa je močno zabelil plezanje. Prosto ga je preplezal le Luka in to drugi dan. Plezanje je ocenil z 7b. Po težjem delu ju je ujela tema in na vrh sta priplezala z eno samo čelno svetilko ob 23. uri. Dejala sta še, da častita pivo tistemu, ki bo to smer preplezal prosto s sprotnim nameščanjem varovanja. Navali narod!

 

S Tino Di Batista sva že pred časom plezala smer Wein weib un gestein (6c+, 300 m), ki poteka desno od Kače. Smer nima povsem klasičnega, niti povsem športnega značaja. Preplezana je bila tik pred izbruhom vrtalne manije in svedrovec je bil uporabljen le v predelih, kjer ni bilo mogoče namestiti tradicionalnega, odstranljivega varovanja. Stil katerega tata mata je npr. Michel Piola. Smer premore nekaj res lepih prehodov s konkretnimi obveznimi mesti.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Značke:
ALP AN novosti

3 komentarjev na članku "Alpinistične novice 16.10.07"

Pavle Kozjek,

Čestitke souredništvu - prava stvar ob pravem času, pa še dobre fotke ! Eni loji si bomo pa to lepoto ogledal na ekranih v pisarni, ker čakamo da gora pride k Mohamedu...


David Debeljak,

Tole o pregosto navrtanih smereh je precej grda zadeva, ker je potem (tako kot je že Marko napisal) problem z opremo, sredi vsakega drugega giba je treba vpenjat pa še smer je razvrednotena. Seveda to razumem za smeri namenjene začetnikom, vendar za povprečno težke smeri pa to res ni nujno. Pri tem ciljam predvsem na daljše opremljene smeri (vrjamem da je tako lažje opremit), samo opremljevalec ne opremlja le za to da pride čez. Lep (oz. grd) primer je kar nekaj smeri v Paklenici (npr. Janjavi), pa tudi pri nas je kar lep šopek podobnih zadev


Marko Lukić,

O lokalnih herojih

Moje tokratno pisanje se neposredno ne nanaša na zadnje alpinistične novice, a nekako sodi na to področje.

Po daljšem času nerednega obiskovanja plezališč ( iz vsemogočih razlogov) sem z veseljem ugotovil, da so smeri opremljene z novimi svedrovci in stojišči za spust.

Me je pa občasno nekoliko zmotilo to, da je kakšna smer kljub sanaciji sedaj opremljena tako, da je plezanje postalo bolj nevarno. kakšen dobronamernež bo verjetno ugotovil, da nisem v najboljši formi, kar seveda drži- pa vendar, menim, da je pri saniranju smeri potrebno na eni strani ohraniti duha smeri, obenem pa poskrbeti za varnost. Nova generacija svedrovcev je namreč lepljena in bi naj verjetno zalegla za precej časa.

Da bom bolj konkreten dva primera:

1. Kotečnik, smer Srebrna streha. Občutek imam, da je bila smer prej bolje navrtana in da je sedaj, ko je potrebno za vpenjanje svedra potegniti čez rob strehe na šalco nevarnsot kakšnega padca na tla kar verjetna.

2. Bitnje, Črtomir. Nekako na polovici smeri, kjer so se včasih šopirili trije svedri, sta sedaj samo dva. Z malo bolj posrečeno namestitvijo bi povsem zadoščala, tako pa je prvi cca. 40 cm nižje kot prej, zgornji pa cca 20 cm višje. Pri tem je problem samo v tem, da si prej zgornji sveder vpel, ko si stal na dobrih stopih, sedaj pa ga moraš vpenjat tako da malo zahodiš na trenje. Mislim, ni panike, sam če ti zdrsne pa tud ni fajn, sploh, ker mislim, da ni finta, da so detajli smeri ravno vpenjanja kompletov. Ko sem se potem spuščal z vrha navzdol, sem še enkrat pregledal teren ,saj se mi je zdelo, da sem sveder verjetno spregledal, pa ga vseeno nisem našel- no če sem ga vseeno spregledal potem to pozabimo, a nauk, ki ga želim tukaj posredovati je vseeno univerzalen:

Kul je, da se ljudem, da sanirati smeri- vsaka čast. Vseeno pa priporočam, da tisti, ki smer sanira prej prečekira kje je bila smer prej slabo navrtana. Problem vidim predvsem v tem, da je običajno tisti, ki smer sanira, to smer preplezal že vsaj sto krat in mu je tako ali tako vse lahko, obenem pa verjetno pleza kaki dve stopnji težje smeri. Pred očmi bi moral imeti širok spekter ljudi, ki bodo to smer preplezali ( od otrok pa vse do nas starcev), saj menim, da je pri opremljenih smereh v plezališču na prvem mestu varnost. Za sproščanje adrenalinskih občutkov pa lahko potem kak plezalec vpenja vsak drugi sveder ali pa skočimo kdaj skupaj do Marmolade, pa delimo za benz.

Drugi ekstrem opremljanja oz. saniranja pa je vrtanje smeri na vsak meter. Pri tovrstnih smereh je prvi problem ta, da imajo dovolj kompletov za takšno smer na kupu verjetno tako ali tako samo v Iglu športu- v Hervisu pa že ne več. Drug problem pa je v tem ,da nenehno vpenjanje enostavno ruši ritem plezanja.

Skratka poiskati je potrebno neko sredino in hvala bogu je večina smeri dobro opremljenih.

Upam in želim, da zaradi zapisanega nihče ne bo užaljen, zapisal sem nekako tisto, o čemer se tako ali tako velikokrat pogovarjamo, ko plezamo.

Lep pozdrav!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.