Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.06.2021

Prvenstvena spusta in trad na Švedskem

AN - 01.06.2021

Primož Vrhovnik in Klemen Šafar sta v sredo, 26. maja, presmučala severno steno Skute. Opravila sta zahteven spust po zelo izpostavljeni smeri, ki je redko dovolj zalita za smučanje. Ob stebru Skute je Primož smučal leta 2013 z danes žal pokojnima Davom Karničarjem in Davorinom Goličnikom. Takrat so prišli do višine 2400 m, naprej pa zaradi skoka niso mogli. Letos je stena bolj zalita s snegom kot takrat proti koncu aprila in s Klemnom sta našla prehode vse do vrha. Od višine 2200 m navzgor se njuna smer odcepi od Smeri ob stebru in nadaljuje desno proti vrhu Skute. Smer je vseskozi strma in zračna. Naklonine se gibljejo med 50 in 55°, mestoma mogoče več. Poleg tehničnih težav k zahtevnosti ture prispeva tudi zahtevna orientacija. Smer je bila smučljiva, le tik pred priključitvijo na Smer ob stebru sta morala v roke vzeti cepin in bočno odšatamfati pet metrov čez skalno snežni prehod. Novo smer sta poimenovala Hangover (VI+, 300 m). Skupaj s spodnjim delom stene (V, 400 m) je smer dolga 700 m. Več ...>

V petek, 28. maja, je Drejc Kokelj smučal z vrha Triglava direktno navzdol proti spodnjemu delu smeri S sedla na ledenik. Gre za smer, ki je redko v dovolj dobrem stanju za smučanje in najverjetneje je Drejc prvi, ki je tam smučal. Smer je vseskozi strma. Naklonina je z izjemo zgornjega dela smeri ves čas 55° ali več. Naklonina mestoma preseže 60° in zato ocena S6+. Estetiko žal pokvari le vmesni 10 metrski ozek in leden prehod, kjer je moral smuči sneti. Smeri je dal ime Direktna (VI, S6+, 180 m). Do pod stene je nadaljeval po smeri s S sedla na ledenik (IV+, S5). Več ...>

Z vrha Triglava je znanih še nekaj drugih spustov. Znani so še spusti s Stenarja čez Sovatno, s Prestreljenika po vzhodnem in južnem pobočju ter s Prestreljeniškega okna na sever. Pod sosednjim Hudim vršičem je bil večkrat presmučan Severni žleb (45°, 140 m), ki nudi pogoje za smučanje le vsakih nekaj let.

Trad plezanje na Švedskem

Gašper Pintar in David Debeljak sta med 16. aprilom do 3. majem obiskala Švedsko. Odločitev za Švedsko je padla potem, ko sta zaradi Covid-19 ukrepov odmislila obisk Velike Britanije. Obiskala sta provinco Bohuslän, kjer je mogoče najti podobno skalo in etiko plezanja kot v Veliki britaniji. Smeri so neopremljene in čeprav so kratke, zahtevajo od plezalca velik psihični vložek. Pri nekaterih najtežjih smereh sta smer najprej pregledala z vrha navzdol in tako preverila možnosti varovanja. Najintenzivnejši pa so seveda bili vzponi na pogled. Preplezala sta smeri do zgornje osme stopnje po švedski devetstopenjski lestvici. Več o odpravi ...>

Finančna podpora akcij

Komisija za alpinizem PZS izjemoma ponovno objavlja Razpis za akcije v letu 2021. Rok prijav je 18. junij 2021. Več ...>

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic 
in izpis objav:
alpinizmu 
odpravah (VTG)
s prvenstvenimi
Značke:
ALP GL4 AN SMU

3 komentarjev na članku "AN - 01.06.2021"

Jaka Ortar,

Direktna s Triglava - "Estetiko žal pokvari le vmesni 10 metrski ozek in leden prehod, kjer je moral smuči sneti."

Ne samo to, ta prehod je razlog, da ta smer do danes še ni bila presmučana (in ni bila smučljiva nikoli od l. 2010, ko sem jo začel spremljati - tudi ob boljši zasneženosti), zelo verjetno nikoli ne bo smučarska smer.


Jaka Ortar,

Pozabil sem izpostaviti še eno pomembno podrobnost - Direktna ni bila v celoti smučljiva niti s kratkimi dilcami (verjetno okoli 130 cm) in s cepinom v roki. Na ta način se lahko zbašeš praktično povsod, kjer je sneg.


Jaka Ortar,

In še tretje dopolnilo - tokrat k Skuti. O tem, kje so smučali l. 2013, kje skrene nova smer in ali je bilo letos res bolj zalito kot 2013.

Primož in Davorina so l. 2013 smučali Severni steber Skute. Vstopni skok je bil takrat smučarsko zalit in so ga tudi presmučali, letos tam ni bilo smučljivo, zato sta ga dol grede obvozila ("... le tik pred priključitvijo na Smer ob stebru sta morala v roke vzeti cepin in bočno odšatamfati pet metrov čez skalno snežni prehod.").

Nad tem vstopnim skokom so l. 2013 nadaljevali v levo proti vrhu Skute, a so na 2450 m prišli do skoka. Letos pa sta šla Primož in Klemen nad skokom desno in našla smučljive prehode prav do vrha.

Davo o spustu l. 2013: https://www.gore-ljudje.si/arhiv/emseverni-steberem-skute

Smučali so po najbolj levi grapi, začeli so pod skalno zaporo tik pod vrhom. Primož in Klemen pa sta letos slalomirala po vesinah desno od grape.

Težko je reči, ali je bilo letos res toliko več snega kot l. 2013, saj takrat niso šli pogledat istih prehodov. Po fotografiji sodeč (v Davovi objavi) so bili prehodi vsaj spodaj narejeni. Morda pa so že takrat bili pripravljeni in so dobro skriti čakali na pustolovce in raziskovalce nedotaknjenih strmin.

Čestitke Primožu in Klemnu za smer!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.