Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.05.11

Vražji Robert, prvi vzponi v gorah in še nekaj počitniškega


Vražji Luka

Odlično novico je sporočil Luka Krajnc. Na praznik dela je v veliki osapski steni ponovil našo najtežjo klasično opremljeno smer, Vražjega Roberta (8b, 120 m). Kolikor se spomnim, jo je poizkusil nekajkrat že lani a mu je malo zmanjkalo. Letos je Luka še močnejši, še bolj vzdržljiv in uspelo mu je. Varovala ga je Nastja Davidova.
 

Prvi vzponi v skalnih smereh
Po prazničnih odpravicah se je preostanek minulega tedna v glavnem celilo bojne rane. A vikend je bil lep in spet je bilo potrebno zagnati mašine in preveriti ali so bicepsi med prazniki kaj narasli, predvsem v plezališčih. A tudi v gorah se pričenja sezona skalnega plezanja. Južne stene so pripravljene za plezalce željne skalne alpinistike. Na spletu sem opazil, da sta to zelo dobro dokazala Jure Hladnik in Mitja Šorn, ki sta se odpravila v eno najvišje ležečih južnih sten pri nas, steno Skute. Dostop sta si zabelila z Rumeno zajedo (VII, 95 m) v južni steni Kogla. To ju je dovolj ogrelo za smer Freestyler (6c+, 200 m) v Skuti. Prva je super klasika Kamniških Alp, druga pa prva predstavnica modernejšega in hkrati že preživelega sloga opremljanja smeri od zgoraj. V izbrani kombinaciji pa se jima verjetno preko celega dneva ni zamajal niti en oprimek.

Verdon
Andrej Erceg in Luka Plavlovčič sta se kljub nekoliko labilni vremenski napovedi odpravila plezat v kanjon Verdon. Oba dobra športna plezalca vajena težkih smeri iz slovenskih in tujih previsov je pretežno navpična, ploščata plezarija navdušila in dodobra sta se naplezala. A kot se da videti v avtorjevih komentarjih, hkrati tudi primorala v nekaj počitkov v svedrovcih. A nič ne de, pravi verjetno Crni. Ambient tega plezalsko legendarnega področja pa ju je dobesedno prevzel. Nekaj tega je razvidno tudi iz Andrejevih lepih fotografij na desni strani še več pa iz dobre reportaže na strani Črnuškega AO

Odšel je Loretan
Zadnjič sem pozabil, a tokrat moram vseeno poudariti žalostno novico, ki je sicer bila objavljena na naši strani med Informacijami a, ker menim, da si zasluži malo večjo pozornost, omenjam še enkrat. V začetku maja se je med vodenjem v Bernskih Alpah, natančneje na štiritisočaku Grünhornu, ponesrečil eden najboljših alpinistov vseh časov, Švicar Erhard Loretan. Alpinistom mlajših generacij morda malo manj znan, a tisti, ki so spremljali vrhunski alpinizem v osemdesetih in devetdesetih, vedo vsaj za nekaj njegovih presežkov. Veliko vzponov in serij, ki jih je takrat opravil, bi še danes, ali pa sploh danes, v bolj plašnem času, ko ljudje nosijo čelade tudi pri vzponu na Dovško Babo, težko našli kako primerjavo. Impresiven opus je na hitro povzet npr. na Planet Mountain.

Srečno!

Tomaž Jakofčič
 

Arhiv: vse Alpinistične novice

Vražji Robert

 

Vtisi iz Verdona, foto: A. Erceg

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.