Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN - 22.02.11

Kljub slabšemu vremenu dovolj vzponov

Zadnja otoplitev je minila in ker ni bila drastična ni uničila dobrih lednih razmer v naših gorah. Še vedno so se plezale najbolj popularne smeri kot sta Grapa v Šitah ali Led s severa. Tudi Bik v Dolgem hrbtu je dobil še nekaj ponovitev. Ob obilnejšem sneženju so se v zadnjih dneh otežile razmere v stenah, prav tako pa povečala nevarnost snežnih plazov na katero smo v zadnjih tednih skoraj pozabili.

Raduha

Mala a strma stena je dokaj priljubljen cilj ljubiteljev kombiniranega plezanja. Udoben dostop in sestop, strma stena z dobro kamnino so glavni atributi. Luka Lindič in Boris Lorenčič sta se lotila Študentske smeri, ki ima poletno oceno (V+, 140 m). Nič posebnega bi rekli a plezanje se je minuli vikend razvilo v dobro borbo. Mestoma previsni in nerodni detajli, okrašeni s svežim snegom, so desegli oceno M7. Ne gre za prvo zimsko ponovitev, najbrž tudi ne za prvo zimsko prosto ponovitev, gre pa za prvo zimsko prosto ponovitev z orodji.

Karavanke

Iztok Tomazin je poslal kratko poročilce o svoji aktivnosti. Kot kaže tudi on ne popušča. Skrite konce Karavank pozna kot le malokdo, prav tako razmere.

Sam je ponovil Smer starega kozla (III, 45 -70 st., 350 m) v levem delu stene Kladiva. Verjetno je takrat videl, da so razmere odlične in se zato tja vrnil še dvakrat. Prvič z ženo Matejo, s katero sta opravila prvo zimsko ponovitev smeri Levica (III, 45 – 75 st., 300 m) nato pa 4. februarja še z eno legendo tržiškega alpinizma, Jankom Megličem . Z njim sta v srednjem delu severne stene preplezala prvenstveno smer Bogi (IV, M5, 600 m, 7 h). Spodaj poteka smer po tankih ledenih trakovih s slabimi možnostmi varovanja, kasneje pa po žlebovih s strmimi lednimi mesti. Iztok meni, da gre trenutno za eno najzanimivejših lednih smeri v Karavankah.

V zaletu je nato tri dni kasneje v sosednji, severni steni Pišnice sam preplezal še prvenstveno smer Ledka: (III, 3, 400 m).

Snežni vrh in primorski vzponi

Oglasil se je še eden od alpinistov malo starejše, tokrat primorske generacije, ki je kraljevala po primorskih stenah (in še kje …), v zadnjih desetletjih prejšnjega tisočletja, Milan Černilogar. Še en takih, ki ga že 20 let ne opaziš med plezalnimi novicami in potem ponovno vidiš, da takšni tako ali tako nikoli niso niti ne bodo nehali plezati pa naj se zgodi karkoli. Super! Tokrat je Milan skupaj s svojo hčerko Jutro opravil prvo ponovitev smeri Bjondo (45-80 st, 250 m) v Snežnem vrhu na koncu Možnice.

Tudi ostali primorski alpinisti so bili zelo aktivni. Ker so sami zelo lepo zbrali vse vzpone jih ne bom našteval še jaz temveč podajam le povezavo na njihovo spletno stran.

Patagonija

Tale novice je zadnja a samo zato, ker prihaja iz tujine. Ko jo pišem me malo špika od zavisti a vseeno. Fantom v Patagoniji so se vremena razjasnila. Tako kot je treba, so se pognali in uspeh ni izostal. Gajstna Štajerca, Zadrečan in  Savinjčan (sem povedal prav?), Matjaž Dušič in Lovro Vršnik, sta preplezala smer Mate Porro y Todo lo Demas (6c, 900 m) in kot prva od ponavljalcev nadaljevala še po gornjem delu Cassarotovega stebra do vrha Fitz Roya. Novica je bila že objavljena med novostmi a je ob atraktivnosti in pomembnosti potrebno nanjo spomniti še enkrat. Iz ustnih virov vem, da sta druga dva naša junaka, Urban Ažman in Nejc Marčič preplezala smer Franco Argentina v Fitz Royu ter klasično Williansovo na Poincenot. Verjetno so fantje prav v teh dneh ponovno v stenah saj imajo spet lepo vreme. Au, boli!

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Arhiv: vse Alpinistične novice

 

Študent v Raduhi

Smer Bogi v Kladivu

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.