Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN - 22.03.11

Chamonix, zaključek zime in začetek ...

Tokrat pa je naš dragi Tomaž zamočil: očitno je bil prehod iz Chamonixa v Otztalske Alpe preveč naporen in so celo Tomažu za kratek hip nam vsem ljube novice padle iz glave. Za spodrsljaj se vsekakor opravičuje(va). Sicer pa povsem pričakovano, kaj prida novic en ali dva tedna ne bo.

Alpe in tabor v Chamonixu za pokušino

Tokratni Zimski tabor v Chamonixu je potekal v sila neugodnih okoliščinah za mlade perspektivne alpiniste. Od vsega bom tokrat izpostavil predvsem slabo vreme, ki je preprečilo večje število plezalnih dni v gorah. A sem prepričan, da so čas dobro izkoristili. Več o taboru bo v poročilu gotovo napisal Tomaž, ki je po več letih ponovno vodil tabor. Izpostavil bom samo vzpone, o katerih je nekaj več sporočil Nejc Marčič (AO Radovljica). Skupaj z Janom Božičem (AO Idrija) sta najprej preplezala Faraona (II, 5b, 400 m) v Pt. Farrar. Kasneje sta Nejc in Matjaž Dušič (AO Rinka) preplezala smer Richard Cranium Memorial (IV, 5/M5, 5c, 1000 m) v desnem delu stene Les Droites. Začetek plezanja poteka preko ogromnega ozebnika, nato pa smer zavije levo. Kot večina smeri v Les Droites ima tudi slednja vse težave koncentrirane v zgornji polovici. Začne se s strmim ledom in konča tik pod vrhom s strmim kaminom (5c). Skratka v danih okoliščinah gotovo maksimum možnega.

Les Droites: Richard Cranium Memorial

O udarnih obiskih gora ob Mt. Blancu smo že nekajkrat pisali. Ta konec tedna sta si kanček alpskega veselja privoščila Darko Juhant in Jernej Groboljšek (AO Litija). V štirih urah sta preplezala sta smer Modica-Noury (III, 5+, 500 m) v Mt Blanc du Taculu.

Zima se končuje

In sedaj nekaj čiščenja po policah. Ne gre ravno za pomladansko čiščenje, nekaj katarze pa tudi sledi. Že prejšnji konec tedna sta Matej Kladnik (AO Kamnik) in Matic Kozina (Akademski AO) ponovila Teranovo (III/3, 350 m) in nadaljevala po zimski zajedi Jubilejne smeri (V/5-6, M, 500 m). V smeri sta imela večino zelo dobre razmere. Zanimivo da sta isti dan Aljaž Tratnik (AO Idrija) in Urban Novak (AO Kamnik) preplezala slap Bavbav (IV+/6, 550 m) v treh urah in pol.

Zanimivo novico sem zasledil na straneh AO Železničar, katerega člani so obiskali Dolomite. In nad Cortino točneje nad Falzaregom najprej poskusili v steni Hexensteina, nato pa uživali v toplih stenah Lagazuoia.

In začenja se poletje

Skoraj pričakovano zgodbo so ta konec tedna odplezali člani AO Kranj. Poročajo o kar solidnih razmerah, le v nedeljo so se soočili s pravo velebitsko burjo. Torej Paklenica je odprta. Seveda niso bili sami. Bojan Hribernik je z Rokom preplezal varianto Johnnya (7a+, 200 m) in BWSC (6c+, 160 m).

Nekaj novic sem zasledil o razmahu predpomladnega vplezavanja, poleg Paklenice so že bili opravljeni vzponi v Beli Peči (tudi letos se bo plačevala cestnina). Zanimivo, da je po objavah o dolgim smereh nad Vipavsko dolino sedaj vse več vzponov opravljenih v teh zanimivih in ne pretežkih smereh od Nanosa do Čavna. Štajerci in tudi drugi že pridno obiskujejo stene v okolici Gradca. Na drugi strani pa se je še zasledilo vzpone v slapovih, a z visokimi dnevnimi temperaturami je tega sedaj vendarle konec?

Napovednik

In še nekaj napovedi. Hitro se približuje nekaj zanimivih dogodkov. Zbor alpinistov ki bo ponovno organiziran v režiji AO Rašica in Črnuškega AO.  Primorski (natančneje vipavski) alpinisti ponovno organizirajo res lepo prireditev 6. Plezalni vikend Tura 2011. In še za konec opozorilo, da si rezervirate čas za obisk že petega festivala gorniškega filma.

Srečno in čim več plezanja vam želim,

Peter Mežnar

Arhiv: vse Alpinistične novice

Faraon

Vabilo: Tura 2011

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.