Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN - 25.01.11

Dobri zimski vzponi povsod.

Minule novice so bile zopet ene tistih, ko ne veš kdo se iz koga dela norca. Skratka vasica streljaj od Cortine v središču Dolomitov praktično ne premore interneta. Na koncu je Tomaž z druge strani sveta, ob očitno slabi povezavi, pisal novice in zato mogoče kakšna stvar ni bila ravno idealno izpeljana. Tisti konec tedna s pomladanskimi temperaturami, sicer ni bil čisto idealen, a nekaj je le bilo preplezanega. Zato pa se je ob polarnem mrazu ta konec tedna ponovno veliko plezalo v gorah. Začuda pa je zelo malo novic iz slapov.

Chamonix

Minuli konec tedna, v soboto, 15.01., so Aleš Česen (AO Kranj), Luka Lindič (AO Celje-Matica) in Rok Blagus (AO Ljubljana-Matica) v Les Droites preplezali priljubljeno smer oz. kombinacijo smeri Ginat-Jackson (TD, IV, 5+, 1000 m). Fantje so bili veseli dobrih razmer v smeri in kar malo začudeni nad dejstvom, da so bili v celotni steni edina naveza. Smer so zmogli v 12. raztežajih v 10. urah. Sestop pa je bil poglavje zase, saj so od vrha do bivaka Couverkl v slabih snežnih razmerah ‘kopali jarek’ 7 ur. Na srečo so naslednji dan na ledeniku Leschaux ujeli smučarsko gaz in do Montenversa hodili dokaj normalni 2 uri in pol. Ker sta Aleš in Rok v prostem času poštena davkoplačevalca z rednimi službami (in ker je Rok ves letni dopust že rezervirala za odpravo na Makalu), sta moral biti v ponedeljek seveda že v službi, zato tehnično višjih ambicij za tokrat niso postavljali.

Za njimi so prišli v evropsko Meko alpinizma Andrej Erceg – Crni (AO Črnuče), Tadej Krišelj in Monika Kambič (AO Kamnik). Naleteli so točno na začetek močnih ohladitev. V dolini je bilo -10°, na Aig. du Midi pa kar -30 °C. Na srečo sta Tadej in Andrej, en dan pred najhujšo ohladitvijo, pri znosnih -20°, v sredo, 19.01., preplezala smer Rebuffat-Terray (ED-, V/5/M5, 1000 m), ki je bila očitno kar dobro narejena. Čeprav ledu in snega v počeh ni bilo pretirano, sta celotno smer brez večjih zapletov zmogla prosto in se kar strinjala z oceno, ki stoji zapisana v vodniku. Celo v zaključku smeri, kjer ob 'normalnih' razmerah večina navez poišče prehode preko manjše strehe, sta lahko brez težav nadaljevala po originalni liniji. Smer je bila zadnja leta precej suha in nekajkrat ponovljena tudi na taborih za perspektivne alpiniste, a nikoli ni bila lahek zalogaj. Vseeno sta bila fanta verjetno še najbolj vesela, da sta jo odnesla brez kakšnih ozeblin.

Po odlični smeri sta po zaslugi Monike spoznala nekaj zelo odličnih, a 'normalnih in primerno prizemljenih alpinističnih legend'. In največji med njimi, sir Chris Bonington, jih je, kot se za pravega angleškega gentlemana spodobi, ob zanimivi debati počastil še s pivom. V nadaljevanju Andrej piše: 'Da pa ne bi ostalo samo pri teoretiziranju o Chrisovem minulem delu, nam je cenjeni angleški gospod in alpinist (v Sloveniji se slednja besedna zveza le izjemoma udejanji) zadnji dan v dolini Cogne, na enem od slapov tudi demonstriral, kako se pri 76 letih spleza slabo štirico v vodstvu. Kapo dol!'

Srečanje lednih plezalcev 2011

Minuli teden se je v naših stenah, gorah, plezališčih in slapovih odvijalo Srečanje lednih plezalcev. Nekaj objav je že bilo na to temo, zato sedaj le še nekaj poudarkov in vzponov iz zaključka srečanja. Verjetno eden boljših vzponov to zimo je vsekakor vzpon, ki sta ga v torek, 18.01., opravila Miha Zupan (AO Tržič) in Domen Kastelic (Akademski AO). Opravila sta zimsko ponovitev Debelakove smeri (V/IV, 450 m) v Veliki Mojstrovki. Smer v poletnih razmerah sodi v nivo želenih klasik, pozimi pa gre gotovo za zelo zahtevno turo, ki se močno razlikuje od plezanja najrazličnejših grap. V spodnjih raztežajih sta naletela na odlične razmere (trd sneg in led), tako da sta do prve grede lahko plezala nenavezana. Nad gredo so se začele prve težave, tanek trak belega ledu z malo možnosti varovanja, ki se je proti koncu vse bolj spreminjal v prhek sneg, je stvari lepo začinil. Res odličen vzpon dveh mladih alpinistov. Ocene smeri velja za poleti, za zimsko ponovitev pa je nista pripisala. Ju pa zelo zanima koliko zimskih ponovitev smer že ima.

Prav zadnji dan že omenjenega srečanja velja izpostaviti vsaj dva vzpona, ki so ju udeleženci opravili v zadnja leta precej popularni severni steni Raduhe. V petek, 21.01., so Duncan Tunstall, Cosmin Andron in Bill Church preplezali Vetrne police (II+/2, 180 m), še polj zanimiv vzpon pa so opravili Marko Prezelj, Domen Kastelic in Bjorn Eivind po sedaj že kar uveljavljenem zimskem vzponu Zagorčevi smeri (M6, 140 m). Že v sredo, 19.01., so Marko Prezelj, Luka Lindič in Bjorn Eivind preplezali Grapo med Travnikom in Šitami (IV+/4, 85/55°, 600 m) in naj bi ob tem preplezali celo pet raztežajev prvenstvene izstopne variante v dokaj strmem kombiniranem terenu (M5/6). Ker je bil zraven tudi Marko, ki smer dobro pozna dvomim, da je zamenjal originalni izstop s prvenstveno varianto. Bolj podrobno o tem upam da prihodnjič. Isto smer sta nato ponovila še Matej Kladnik in Cosmin Andron. Ne gre pozabiti tudi na vzpon v Mali Mojstrovki. Uroševo grapo (II+, 45°, 250 m) so preplezali Andy Taylor, Bill Church, Murray Cutforth in Guillaume Billardon. Nekaj več se je v prejšnjih AN že pisalo o vzponu v Nad Šitom glavi. Ne gre pa spregledati tudi vzpona Mateja Kladnika, Davea Wynnea Jonesa in Iwonne Hudowske v Kaminski smeri (III/50-70°, M5, 300 m) v Mali Mojstrovki in Cosmin Andron, Francoise Call ter Maurice Birkill v kombinaciji smeri Severni raz in Kaminska smer (III/50-70°, M, 300 m).

Od tu in tam

Na straneh AO Kranj sem opazil še novico, da je Katja Mihovec z Rokom (PK Škofja Loka) preplezal Tomazinovo smer (IV/3+, 90/45-65°, 1000 m) z izstopno varianto v Stenarju. Pišem tudi zato ker je isto smer ali variante smeri preplezalo lepo število gorenjskih alpinistov. Že v prejšnjem odstavku omenjeno Grapo med Šitami in Travnikom je preplezal tudi Tomaž Jeras v družbi kolegov z Železničarskega AO. In če se še enkrat vrnem na odstavek o Srečanju lednih plezalcev potem velja omeniti, da sta Luka Lindič in Boris Lorenčič, v petek, 21.01., preplezala smer ZZ (M5, 135 m) v Raduhi.

Po primorskih stenah sta iskala neodkrito Primož Buh (AO Črnuče) in Tina Leskošek (AO Rašica) in namesto običajne ponovitve raje zaplezala v nepreplezane bele trakove in tako je v nedeljo, 23.01., nastala nova smer – varianta Saksofon (III-IV, 900 m (300 m, Prv)). Razmere idealne.

Nekaj stare plezalske romantike pa v tokratne novice prinaša Matic Jošt, ki je še v toplih zimskih dneh v Klemeči peči z Urošem Gračnerjem preplezal dve bolj poletni smeri – Mrtvaški pajek (6b, 130 m) in Friko (6a+, 130 m)

Vabilo

In še, kot je nekaj novic nazaj zapisal Tomaž, vabilo na koncert najbolj alpinističnega benda. V petek, 28.01. ob 20ih, ima alpinistični bend Godba Vertikale koncert v kavarni hotela Union v Ljubljani.

Malo je že pozno, a vsaj za zaključek menda še gre. Pred skoraj dvema tednoma smo dobili najuspešnejše slovenske alpiniste in naj njim ter vsem, ki so kakorkoli 'izstopili iz povprečja' iskreno čestitam in zaželim uspešno pot še naprej.

Lepo se imejte do prihodnjič,

Peter Mežnar

Arhiv: vse Alpinistične novice

 

Rebufat - Teray

Kvartet fantastičnih: Catherine Destivelle, Chris Bonington, Christian Trommsdorf ter Mick Fowler

Debelakova (foto s Srečanja: Zupan&Kastelic)

Značke:
ALP AN novosti

1 komentarjev na članku "Alpinistične novice AN - 25.01.11"

Andrej Erceg,

Dodajam še povezavo na Must-See Video, za vse fane Chrisa Boningtona ter ostale, ki to še niso, a bodo po ogledu tega filmčka to postali. Garantiram!

Klikni: www.ukclimbing.com/news/item.php?id=59971

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.