Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN - 05.04.11

Kljub lepemu vremenu malo novic iz gora a dobra iz Paklenice

Novic je tokrat malo. Obratno sorazmerno s številom ljudi, ki so preživeli čudovit vikend v gorah. A ker smo ravno med sezonama, prav alpinističnih dejanj ni bilo veliko. Večino sem našel na spletu.

Agricantus
Skoraj sem že zaprl oči, ko je v nabiralnik prispela pošta Dejana Korena s povezavo na njegovo osebno stran. Novica govori o odlični Dekovi formi. Med drugim je namreč uspel preplezati smer Agricantus (8a, 200 m) v desnem delu Stupa Anića Kuka. Ker je ura pozna, ne bom prepisoval ampak le podal povezavo.

Še vedno v stenah
Še vedno se najde nekaj alpinistov, katere vabijo snežne smeri. V dolini je bilo že skoraj pravo poletno vreme a le to očitno še ne sega v visoke senčne stene. Stene nad Jezerskim so bile pretekli vikend še odlične za plezanje ledu in snega. Pa to ni prvoaprilska šala! Bojan Podgornik je sam v treh urah preplezal kombinacijo Teranova – Lastovka – Trojka. Vse v idealnem stiroporju. Nekoliko slabše a še vedno nadpovprečno, je bilo v nedeljo, 3. aprila, v Nemški smeri kjer sta bila Aleš in Franci iz AO Kamnik. Spodaj je bilo ledu že manj, do zgornjega dela pa pomlad še ni prišla. Sestopili so po poti preko Mlinarskega sedla, kjer je bilo še vse trdo.

V severni steni Triglava je bilo ljudi kot na tržnici. Kako tudi ne, idealne razmere za pohod preko Slovenske smeri in odlične razmere za smučanje, so kar klicale k združitvi obeh disciplin. Verjetno se je podobno dogajalo tudi v Kramarjevi smeri v Storžiču.

Skala
V Sloveniji in bližnji okolici je kar nekaj sten, ki služijo spomladanskemu ogrevanju v skalnih smereh. Zasledil sem, da je nekaj alpinistov iz vzhoda Slovenije plezalo v steni Kleka nad Ogulinom. Včasih so te stene množično obiskovali, v današnjih časih pa tam slovenskih alpinistov ni več veliko. Morda po krivem. Že dolgo sicer nisem videl vodnika za tisto področje in ne vem kakšna je scena tam, ali so smeri preopremljene, je kaj novejših športnih smeri ipd.. Stena je sigurno dovolj dobra, da bi lahko ponovno vzbudila večje zanimanje. Plezalcem iz severa v namene  ogrevanja v višjih stenah služijo tudi stene peči nad Logarsko dolino. Sem opazil, da sta Matic Košir (AO Jesenice) in Jerca Miklič (AAO) plezala v Klemenči peči. Preplezala sta Mrtvaškega pajka, Frikota in Sarti. S tem sta nabrala okoli 300 preplezanih metrov, s težavami med V in 6b+.

Srečno!

Tomaž Jakofčič   

Arhiv: vse Alpinistične novice

 

Značke:
AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.