Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 08.02.23

GRS Ljubljana sodelovala v iskalni akciji

Ob 9.40 je na poti od Vaš do cerkve Sv. Jakoba v občini Medvode oseba doživela epileptični napad. Poleg reševalcev NMP so bili aktivirani gasilci PGD Preska Medvode, vodniki psov za iskanje pogrešanih oseb KZS, in ZRPS ter gorski reševalci postaje GRS Ljubljana. Kmalu po prihodu na kraj so obolelega gasilci našli in ga predali reševalcem NMP.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo na Primorskem pretežno jasno, pihala bo zmerna burja. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno, popoldne in zvečer bo predvsem na Kočevskem lahko naletaval sneg. Zgornja meja oblačnosti je med 1300 in 1600 metrov nadmorske višine. Pihal bo severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 1, na Primorskem do 7 °C.

V četrtek bo pretežno jasno, le na jugovzhodu bo še nekaj oblačnosti. Burja na Primorskem bo popoldne slabela. Najnižje jutranje temperature bodo od -9 do -5, v alpskih dolinah do -13, na Goriškem in ob morju malo pod 0, najvišje dnevne od 0 do 3, na Primorskem do 8 °C.

V petek bo pretežno jasno, na Primorskem bo še pihala šibka burja. Jutro bo še dokaj mrzlo, čez dan pa bo že nekoliko topleje.
V soboto se bo zmerno pooblačilo, mraz bo še naprej popuščal.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v Julijcih, Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah nad nadmorsko višino okoli 1600 metrov ZMERNA, 2. stopnje po Evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Nižje in ponekod v predalpskem svetu (severna Primorska, Polhograjsko in Škofjeloško hribovje, Posavsko hribovje in podobno) pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so strmejša pobočja nad gozdno mejo, kjer so obsežna področja napihanega snega, ki so prisotna na številnih straneh. Tam lahko že pod majhno obremenitvijo sprožite kložast snežni plaz. V stari snežni odeji, ki je sedaj skrita pod debelo snežno odejo novega snega, so zlasti na osojnih pobočjih prisotne šibke plasti, ki lahko na posameznih mestih ob dodatni obremenitvi tudi popustijo. To se lahko zgodi predvsem tam, kjer je snega zaradi vpliva vetra manj. V prehodnih območjih med tanjšo in debelejšo snežno odejo je povečana nevarnost, da sprožite plaz. Snežne in plazovne razmere v visokogorju ostajajo zahtevne.

V gorah je hladno, sneg je v visokogorju in senčnih legah sredogorja še vedno slabše preobražen. Na površini snežne odeje je marsikje skorja, ki je nastala zaradi vetra ali dnevne odjuge in nočnega zmrzovanja. Predvsem nad gozdno mejo je veliko mest z napihanim snegom, grebeni so spihani do trde podlage. Veliko je klož in opasti.

Temperatura na 1500 metrov okoli -5, na 2500 metrov okoli -12 °C. V sredo se bo krepil veter vzhodnih smeri, več oblačnosti, temperatura ostane nizka. V četrtek in petek več jasnega vremena, temperature nekoliko višje šele v petek. V soboto še nekoliko topleje, na 1500 metrov okoli 0°C.

Snežna odeja se je zaradi ohladitve zlasti v sredogorju stabilizirala. V visokogorju bodo snežne in plazovne razmere ostale podobne. Ostajajo tudi večje poledenele površine, zato bo nevarnost zdrsa. Konec tedna se bo ob toplejših temperaturah nevarnost snežnih plazov povečala.


 08.01.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.