Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 27.01.23

Razmere v gorah

V petek bo na Primorskem in v zahodni Sloveniji delno jasno, drugod povečini oblačno. Predvsem na jugovzhodu bo občasno naletaval sneg. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem sprva zmerna do močna burja, ki bo čez dan postopno slabela. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 3, na Goriškem in ob morju do 8 °C.

V soboto bo na zahodu in v višjih legah zmerno oblačno, po nižinah osrednje in vzhodne Slovenije pa se bo večinoma zadrževala nizka oblačnost. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 0, na Primorskem okoli 2, najvišje dnevne od -1 do 3, na Goriškem in ob morju do 8 °C.

V nedeljo bo na vzhodu pretežno oblačno, drugod bo prevladovalo sončno vreme. Veter bo oslabel.
V ponedeljek bo pretežno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Po nekaterih nižinah bo zjutraj megla. Jutro bo mrzlo.

OPOZORILO

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo v petek zjutraj in dopoldne najmočnejši sunki burje na Primorskem lahko dosegali hitrost okoli 100 km/h.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1600 metrov ZNATNA (ali precejšnja), 3. stopnje, nižje ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Nevarnost proženja snežnih plazov se je po obilnem sneženju nekoliko zmanjšala. Še vedno so nevarna strmejša pobočja nad gozdno mejo, kjer so še vedno ponekod obsežna področja napihanega snega, ki so prisotna predvsem na južnih in zahodnih straneh. Tam lahko že pod majhno obremenitvijo lahko sprožite kložast snežni plaz. V stari snežni odeji, ki je sedaj skrita pod debelo snežno odejo novega snega, so zlasti na osojnih pobočjih prisotne šibke plasti, ki lahko na posameznih mestih ob dodatni obremenitvi tudi popustijo. To se lahko zgodi predvsem tam, kjer novega snega zaradi vpliva vetra manj. Pod nadmorsko višino okoli 1500 metrov so nevarna predvsem strma travnata pobočja.
Snežne in plazovne razmere so zlasti v visokogorju zelo zahtevne.

V torek čez dan se je v gorah nekoliko ogrelo. Sneg se je pod nadmorsko višino okoli 1200 metrov ojužil in sesedel ter ob ohladitvi v sredo čez dan večinoma znova pomrznil, nastala je skorja. Snežna odeja se je v splošnem po obilnem sneženju že nekoliko stabilizirala. V višjih predelih je bila preobrazba snežne odeje precej počasnejša. Obenem je predvsem v visokogorju pihal zmeren do močan severovzhodnik, ki je na izpostavljenih mestih prenašal sneg in gradil dodatne snežne nanose. Snežna odeja je večinoma še vedno mehka in rahla, na vetru bolj izpostavljenih legah je precej spihana. Veliko je klož, nastajajo opasti. Grebeni so ponekod povsem spihani.

V petek bo pretežno oblačno, v sredogorju pa bo megleno. Vidljivost bo boljša v zahodnih Julijcih, kjer megle ne bo. Zvečer lahko rahlo naletava sneg. Količina padavin bo zanemarljiva. Pihal bo zmeren severovzhodnik. Še nekoliko hladneje bo. Temperatura na 1500 metrov bo okoli -8, na 2500 metrov okoli -11 °C. Tudi v soboto bo sprva precej oblačnosti, ki se bo popoldne trgala. Še vedno bo vztrajal zmeren severovzhodnik, ki je na izpostavljenih mestih lahko tudi močan. Temperatura zraka bo podobna, kot v petek. V nedeljo bo začel pritekati bolj suh zrak, delno se bo razjasnilo. Veter bo pričel slabeti.

V naslednjih dneh se v gorah zaradi hladnega vremena snežne in plazovne razmere ne bodo prav dosti spreminjale. Sneg se bo le počasi sesedal, predvsem v visokogorju bodo na južnih in zahodnih straneh še nastajali novi snežni nanosi. Še vedno boste lahko že ob manjši obremenitvi sprožili plaz kložastega snega. To velja predvsem za strma pobočja ter na območjih, kjer je veter akumuliral sneg (grape in podobno).


 27.01.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.