Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 21.01.22

Razmere v gorah 

V petek bo na Primorskem pretežno jasno, pihala bo šibka burja, ki bo do večera ponehala. Drugod bo sprva delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, zjutraj bo zlasti na severovzhodu kakšna kratkotrajna snežna ploha. Čez dan se bo prehodno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem do 9 °C.

V soboto bo v zahodni Sloveniji pretežno jasno. Drugod bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, na vzhodu pretežno oblačno. Tam bo občasno naletaval sneg. Jutranje temperature bodo od - 10 do -4, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od 0 do 6, na Primorskem do 9 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo več jasnine na zahodu, najbolj oblačno pa bo v vzhodni Sloveniji. Tam bo občasno rahlo snežilo.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov večinoma MAJHNA. Predvsem na mestih, ki so zaradi vetra spihana, je velika NEVARNOST ZDRSA. Snežna odeja je večinoma stabilna. Le na strmih, senčnih pobočjih visokogorja so ostale posamezne nepreobražene ali slabo preobražene klože, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite plaz kložastega snega.

Nadaljuje se suho in sončno vreme. V senci je sneg trd ali suh, ponekod je še nekaj pršiča. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, tudi do kopne podlage. Izrazitejše klože so predvsem v senčnih legah, na južnih je sneg že bolj sprijet s podlago.

V petek bo sončno in mrzlo vreme, pihal bo zmeren, ponekod tudi močan severni veter. V soboto bo v vzhodnih Karavankah ter deloma v Savinjskih Alpah pretežno oblačno, popoldne in zvečer bo lahko ponekod občasno naletaval sneg. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Nekateri vrhovi bodo občasno tudi v oblakih. Nekoliko topleje bo, ničta izoterma se bo čez dan dvignila malo nad 1000 metrov nadmorske višine. Pihal bo zmeren severni veter. V nedeljo bo v zahodnih Julijskih Alpah ter zahodnih Karavankah precej jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Ničta izoterma bo med 1100 in 1300 metrov nad morjem. Še bo pihal zmeren severni veter. Podobno vreme bo tudi v ponedeljek, v noči na ponedeljek bo na vzhodu možno naletavanje snega.

Snežne razmere bodo zaradi hladnega vremena ostale skoraj nespremenjene. Sneg bo ostal trd in pomrznjen, predvsem bo velika nevarnost zdrsa. Snežna odeja bo večinoma stabilna, le v senčnih legah visokogorja bodo še posamezne, potencialno nestabilne klože.
Naslednji plazovni bilten bomo objavili v ponedeljek, 24.1.2022.


 21.01.2022
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.