Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 26.11.18

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V ponedeljek bo sprva oblačno s padavinami, ki bodo čez dan od juga slabele in ponehale, najkasneje na severovzhodu. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 800 m. Predvsem na Štajerskem in v Pomurju bo pihal severni veter.
V torek bo na Primorskem delno jasno s šibko do zmerno burjo, drugod bo pretežno oblačno in večinoma suho.
V sredo in četrtek bo dokaj sončno, a sveže. Burja na Primorskem bo počasi slabela.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju Julijskih Alp in zahodnih ter osrednjih Karavank, nad okoli 2000 metri, ZMERNA, 2. stopnje, drugod v naših gorah pa MAJHNA, 1. stopnje.

Nad okoli 2000 metri nadmorske višine, kjer je ob koncu tedna zapadlo nekaj več snega, je sneg zlasti na mestih z napihanim snegom manj stabilen. Predvsem na bolj strmih pobočjih lahko na mestih z napihanim snegom sprožite kakšen manjši plaz. Drugod je snežna odeja večinoma stabilna.

Ob koncu tedna je v gorah snežilo. Meja sneženja je bila sprva nad okoli 1600 do 1900 metrov, a se je postopno spustila do nadmorske višine okoli 800 metrov. V gorah je nad okoli 1300 metri zapadlo od 5 do dobrih 40 cm snega. Največ novega snega je v Julijskih Alpah nad nadmorsko višino okoli 1900 metrov, drugod pa manj, manj snega je tudi v vzhodnem delu naših gora, kjer je bilo tudi manj padavin. V visokogorju je snežilo na staro podlago, ki pa ni bila strnjena. Med sneženjem je pihal veter južnih smeri in prenašal sneg v zamete. V ponedeljek piha severnik, ki bo delal nove zamete na južnih straneh grebenov in sedel. Snežna odeja je mehka in rahla, nad okoli 1200 metri je sneg suh. Debelina snežne odeje je precej neizenačena, delno zaradi različne količine padavin, delno pa zaradi vetra. Precej je napihanega snega, vetru izpostavljene lege so ponekod spihane do kopne podlage.

V ponedeljek bo oblačno in megleno. Padavine bodo slabele in popoldne ponehale, najkasneje na severovzhodu. V gorah bo pihal šibak do zmeren severni do severovzhodni veter. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1200 metri. V torek bo večinoma oblačno in marsikje megleno, čez dan se bo lahko ponekod oblačnost za krajši čas trgala. Pihal bo zmeren severni veter, ki se bo popoldne nekoliko okrepil. Še hladneje bo kot danes v ponedeljke, ledišče bo na nadmorski višini okoli 900 metri. V sredo bo precej jasno. Pihal bo zmeren do močan severni do severovzhodni veter. Še hladneje bo kot v torek.

Snežna odeja se bo zaradi postopne ohladitve in precej oblačnega vremena le počasi sesedala, sneg bo ostal suh, nižje pa bo pomrznil. Veter bo delal nove zamete predvsem na južnih in jugozahodnih straneh grebenov in sedel. Nevarnost snežnih plazov se do srede ne bo kaj dosti spremenila. V visokogorju boste predvsem na strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožili kakšen manjši plaz suhega, delno sprijetega snega.

 

26.11.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.