Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 31.12.21

GRS v petih (5) akcijah

Ob 15.18 je v bližini Jermanovih vrat, občina Kamnik, pod steno Planjave, padajoča skala zadela planinca in ga huje poškodovala. Helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo za reševanje v gorah na krovu je ponesrečenca dvignil z vitlom in ga prepeljal v bazo na Letališču Jožeta Pučnika na Brniku, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Kranj in ga prepeljali v UKC Ljubljana. Reševalno akcijo so koordinirali gorski reševalci GRS Kamnik, njihova pomoč na kraju pa ni bila potrebna.

Ob 20.08 se je na Veliki Planini, občina Kamnik, izgubil pohodnik, ki je bil premočen in premražen. Gorski reševalci postaje GRS Kamnik so pohodnika locirali in našli ter po gozdni vlaki pospremili do službenega vozila. Z vozilom GRS so ga prepeljali na izhodišče, kjer je pohodnik imel parkirano svoje vozilo. Nepoškodovan je sam odšel domov.

Ob 20.08 se je na Veliki Planini, občina Kamnik, izgubil pohodnik, ki je bil premočen in premražen. Gorski reševalci postaje GRS Kamnik so pohodnika locirali in našli ter po gozdni vlaki pospremili do službenega vozila. Z vozilom GRS so ga prepeljali na izhodišče, kjer je pohodnik imel parkirano svoje vozilo. Nepoškodovan je sam odšel domov.

Ob 13.49 je pod vrhom Hruškega vrha, občina Kranjska Gora, omagal turni smučar. Reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRZS-HNMP Brnik so s helikopterjem SV onemoglega prepeljali v dolino.

Ob 17.41 se je na območju Doblarja in Volčanskih Rut v občini Kanal začela iskalna akcija za pogrešano osebo. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Tolmin, HRI MONG in vodniki reševalnih psov pri KZS in ZRPS Severnoprimorske regije. Akcija je bila prekinjena, ker se je pogrešana oseba sama javila policiji.

Predviden razvoj vremena

V petek bo pretežno jasno. Ponekod po nižinah bo megla, ki se bo občasno pojavila tudi ob morju. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14, v krajih z dolgotrajno meglo pa okoli 6 °C.

V soboto bo pretežno jasno, občasno bo na nebu precej visoke, koprenaste oblačnosti. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla, ki bo ponekod vztrajala večji del dneva. Občasno se bo megla pojavila tudi ob morju. Jutranje temperature bodo od -2 do 2, ob morju okoli 6, najvišje dnevne od 10 do 15, v krajih z dolgotrajno meglo okoli 7 °C.

V nedeljo bo pretežno jasno, po nižinah in ob morju bo predvsem zjutraj in dopoldne megleno. V višjih legah in ponekod po nižinah severovzhodne Slovenije bo zapihal jugozahodni veter.
V ponedeljek bo na severovzhodu še delno jasno. Drugod se bo od jugozahoda postopno pooblačilo, ponekod na Primorskem in Notranjskem bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov zaradi izrazite otoplitve večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Zlasti so nevarna strma prisojna travnata pobočja, kjer bodo čez dan na vseh nadmorskih višinah možni spontani plazovi mokrega snega in zdrsni plazovi. Lahko pride tudi do porušitve posameznih opasti. V visokogorju so še vedno nevarna mesta z napihanim snegom, kjer je ob veliki obremenitvi možno sprožiti plaz kložastega snega. Večja nevarnost je predvsem v senčnih grapah, kjer je večja količina napihanega snega. Predvsem v senčnih legah je tudi precejšnja nevarnost zdrsa.

V zadnjih dveh dneh je v gorah prevladovalo precej jasno in toplo vreme z občasnimi pooblačitvami. V visokogorju je v noči na četrtek ob prehodu tople fronte zapadlo tudi nekaj centimetrov snega. Pihal je zmeren, občasno tudi okrepljen severozahodni veter, ki je v manjši meri ustvarjal nove snežne nanose. Stara snežna podlaga je trda ali skorjasta, mehkejše podlage skoraj ni več niti v senčnih zatišnih legah. Na vetru izpostavljenih legah je ponekod sneg spihan do kopne podlage. Snežna odeja se je predvsem na prisojnih legah že včeraj precej ojužila in se tudi talila, ponoči pa zaradi razjasnitve malo pomrznila. Ta proces bo danes in v naslednjih dneh še bolj izrazit. Trdota snežne odeje bo precej odvisna od usmerjenosti pobočja. Ob zelo visokih temperaturah za ta čas - blizu rekordnih vrednosti bo snežna odeja predvsem na prisojnih legah postala nestabilna. Taljenje snežne odeje bo zaradi bolj suhe zračne mase bistveno počasnejši, kot bi ob tako visoki temperaturi sicer pričakovali.

V petek bo jasno. Veter bo šibak. Le po vrhovih visokogorja bo pihal zmeren severozahodnik. Zrak bo suh in zelo topel. Ničta izoterma bo na nadmorski višini okoli 3500 m! Na 1500 m bo sredi dneva okoli 11, na 2500 m okoli 7 °C. V soboto bo pretežno jasno, popoldne bo vedno več visoke koprenaste oblačnosti. Pihal bo šibak do zmeren severozahodnik, ki bo v visokogorju zjutraj prehodno tudi močan. Kakšno stopinjo manj toplo bo. Na 1500 m bo okoli 10, na 2500 m okoli 5 °C. Tudi v nedeljo bo pretežno jasno, proti večeru se bo povečala srednja in visoka oblačnost. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik, ki se bo popoldne krepil. Še vedno bo toplo. Na 1500 m bo okoli 8, na 2500 m pa okoli 5 °C. V začetku prihodnjega tedna se bo nizka oblačnost iznad Primorske razširila v notranjost Slovenije. Bolj jasno bo sprva še v visokogorju in v severnih gorstvih. Postopno bo hladneje.

Snežna odeja se bo tudi ob koncu tedna zaradi otoplitve predvsem na prisojnih legah zmehčala, sesedala ter talila. Predvsem čez dan se bo povečala nevarnost plazov mokrega snega in zdrsnih plazov. Zlasti bodo nevarna strmejša travnata pobočja. Zlasti v senčnih grapah bo še vedno nevarnost kložastih plazov. Nevarnost proženja snežnih plazov bo tako ostala ZMERNA, 2. stopnje. Na južnih pobočjih se bodo povečala kopna mesta.

Naslednji plazovni bilten bomo objavili v ponedeljek, 3. 1. 2022.


 31.12.2021
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.