Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke – 30.12.13

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni plazovni bilten za Srednje Karavanke 16

Ponoči je nad višino 900 m padlo do 40 cm suhega snega. Ob šibkem vetru so nastali manjši snežni zameti, ki so lahko ponekod skrili debele zamete od sneženja v prejšnjem tednu. Tam velja biti še posebno previden. Na strmejših pobočjih se lahko spontano prožijo manjši plazovi suhega nesprijetega snega, ki je padel ponoči.

V prihajajočem letu želimo vsem uporabnikom biltena obilo užitkov na zasneženih strminah in še več preudarnosti pri ocenjevanju lavinskih razmer. Naj bo vaša varnost vedno na prvem mestu, naš bilten pa le pomoč pri opazovanju in odločanju!

Stanje: Od torka zvečer do danes zjutraj so bile močne padavine, najmočnejše v četrtek. Meja sneženja je bila sprva nad 1700 m, nad to višino je padlo več kot 50 cm novega snega, ki je bil suh nad približno 1900 m. V četrtek dopoldne se je meja sneženja spustila pod 1500 m, do te višine je padlo 20-30 cm mokrega snega. Snežilo je ob močnem južnem vetru, zato so v severnih legah nastali obširni zameti. Zaradi velike količine novega snega je nevarnost proženja snežnih plazov nad gozdno mejo velika - 4. stopnje. Plazovi se bodo na strmih pobočjih prožili spontano, lahko pa ga sprožimo tudi sami že ob manjši obremenitvi.

Napoved: Danes in jutri bo oblačno, v sredo čez dan pa se bo zjasnilo in nekoliko ogrelo, a bo višina nulte izoterme ostala pod višino 1000 m. Vetra bo malo. Sneg se bo preobražal počasi in bo na senčnih legah nad 1000 m ostal suh, nesprijet, na sončnih legah pa se bo ojužil do višine približno 1500 m. Nevarnost plazov se bo zmanjševala zelo počasi, nevarna ostajajo območja napihanega snega, kjer so pod svežim snegom zadnje noči skrit debeli nestabilni zameti še iz prejšnjega sneženja.

 

30.12.2013

Naslednji bilten bo 2. januarja 2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere|sneg | vreme |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.