Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Močile

Vse poti te dni vodijo na Rudno polje.

Močile

Zjutraj ponovimo vožnjo s prejšnje ture in ob pol devetih zjutraj parkiramo na Rudnem polju na poledenelem parkirišču. Stopimo v smučarske čevlje in pred zapornico smo že na smučeh.

 

Hodimo po pomrzjenem snegu do nedelujočega smučišča, nad katerim je že modro nebo. Tokrat gremo mimo in uberemo bližnjico skozi gozd. Višje prestopimo cesto pred smerno tablo za Triglav ob letnem parkirišču. Sledimo smučinam in se vzpenjamo skozi gozd po poti polni lišajev in iglic smrek na pomrzjenem snegu. Pogosto prestopamo levo in desno. Višje se pobočje nekoliko položi ter nato preide na strma južna pobočja Plesišča. Po nadaljnem nekajminutnem prečenju in po tristometrskem vzponu z Rudnega polja dosežemo hrbet grebena na višini okoli 1640 m, kjer stopimo na sončno lepo zasneženo manjša ravnico in sestopimo s smuči. Pospravimo kože s smuči, naredimo kratko pavzo za okrepčilo in ponovno stopimo na smuči ter pričnemo smučanje na planino Konjščico. Prvi zavoji so odlični, nato pa pride na vrsto pomrzjen in skorjast sneg poln smučin in lukenj pešakov, ki mi povzroči borbo za obstanek na smučeh, medtem ko prijatelja tudi ta del odsmučate brez posebnih problemov. Smučata levo ob gozdu navzdol do potoka Ribnice, sam pa odvijem desno in prečim pobočje do planine Konjščice, kjer romajo kože ponovno na smuči. Prekoračim potok in stopim mimo sirarne na lepo zasneženo ravnico. Meglice preganja veter v višavah in menja modrino za sivino in obratno ter zastira občasno vrhova Ablance in Viševnika. Ko grem preko ravnice, se mi pridružita prijatelja in družno stopimo na pobočje med Glavo in Mesnovo glavo, po katerem se bomo povzpeli na Močile.

Sledimo smučinam v gozd, prestopamo in pridobivamo na višini dokler ne dosežemo ravnico Močile na grebenu med Mesnovo glavo 1713 m na levi in Koto 1784 m na desni. Stopimo levo na vrh Mesnove glave, a ker tu ni razgleda, se vrnemo na ravnico in gremo pod soseden vrh s pogledom na Mali Draški vrh in Viševnik. Oblaki na zahodu zastirajo pogled na gore, a nas to ne moti in si tako privoščimo nekoliko daljši premor za okrepčilo in pripravo pred smučanjem.

 

Po ogledu pobočja se odločimo, da ne bomo smučali po poti vzpona temveč v drugo grapo, ki obeta boljšo smuko. Prijatelja odsmučata in za njima grem tudi sam. Sneg je odličen in prvi zavoji prav tako. Nižje se sneg nekoliko spremeni, a je še vedno možno dobro smučati. Počasi gremo levo, prečimo pobočje in pridemo na naslednjo odprto pobočje, spet malce navzdol in še enkrat v levo in navzdol do roba strmega gozda. iz katerega z nekaj podrsavanja prismučamo na rob planine, ki nam podari modro nebo nad gorami.

Prismučamo do sirarne in naredimo odmor. Na planino pride skupina pohodnikov, dvojica prisede na sosednjo klop in za konec nas tudi fotografira. Še zadnjič danes nalepimo kože na smuči in odkorakamo s planine, kjer se je sneg medtem omehčal in omogoča dobro hojo navkreber. Hodimo drug za drugim do hrbtišča grebena Plesišča, kjer snamemo kože s smuči in pričnemo zadnji smuk po omehčanem snegu. Dosežemo odprt teren, kjer si prijatelj privošči še nekaj skokov v naravi, potem pa skozi gozd smučamo do ceste in po njej nazaj na Rudno polje.

 

Parkirišče ni več ledeno, avtomobilov pa kot pečka. Pospravimo opremo, se odpeljemo in med vožnjo ugotavljamo, da je bilo turno smučanje boljše od pričakovanj.

 

Značke:
GL4 SBaznik

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.