Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nekaj pripomb k Moje največje veselje je...

Janez Bizjak nam je posredoval popravke aprilske številke Obvestil PZS

Obvestila PZS 6-2007
OSTALO

G. Janez Bizjak nam je posredoval popravke aprilske številke Obvestil PZS:


Na 3. strani (rubrika Aktualno) aprilske številke Obvestil je predsednik PZS Franci Ekar objavil prispevek o Valentinu Staniču in Jakobu Aljažu. Upam, da mi gospod Ekar ne bo zameril, če ga opozorim na nekatere netočnosti in napačne podatke:

- Naslovnih besed "Moje največje veselje je v gorah" ni zapisal Valentin Stanič, ampak jeseniški kaplan Ivan Dežman ("narveči moje veselje je na gorah", 8. 8. 1809); tako piše Evgen Lovšin v svoji knjigi V Triglavu in v njegovi soseščini.
- Stanič je kot prvopristopnik in sam prišel na Watzmann leta 1800, in ne leta 1795, kot se je zapisalo Ekarju. Še leta 1999, ko smo na koči Watzmannhaus odkriti dvojezično spominsko ploščo, smo bili prepričani, da je bil Stanič na vrhu leta 1799.
Toda gospa dr. Tanja Peterlin je v Staničevem in Watzmannovem prazničnem letu (1999) pozorno preverila Staničeve zapise in ugotovila, da je bil veliki dogodek leta 1800.
- Staniču v tujini priznavajo, da je bil med pionirji raziskovanja Vzhodnih Alp, saj je trem najvišjim, trem legendarnim in mitološkim goram, Velikemu Kleku, Watzmannu in Triglavu prvi izmeril višino.

Janez Bizjak

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.