Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 03.07.15

Primorski dnevnik: Tridnevni pohod po Pohorju; Dolomitska skupina Brente; Planinska skupina »Drugače mladi«,...

Tridnevni pohod po Pohorju

V mesecu juliju načrtuje Slovensko planinsko društvo Trst dva tridnevna pohoda. Prvi bo 10., 11. in 12. julija po Pohorju, po začetnem delu trase Slovenske planinske poti - Tranzverzale. Zbor pohodnikov v petek, 10. julija ob 6.30 na Opčinah pri hotelu Daneu od koder se bodo z društvenim kombijem odpeljali proti Mariboru.
Tura se bo začela pri Mariborski koči. Od tod bodo pohodniki krenili mimo Ruške koče pri Arehu in do koče pod Klopnim vrhom, kjer bodo prespali. Drugi dan jih čaka pot mimo koče na Pesku pod Roglo, mimo Lovrenških jezer, do Ribniške koče, prenočili pa bodo v Grmovškovem domu pod Veliko Kopo. Zadnji dan bodo nadaljevali pot še mimo koče pod Kremžarjevim domom. Pohod se bo zaključil v Slovenj Gradcu, kjer bo pohodnike že čakal društveni kombi za prevoz domov.
Zaradi majhne razpoložljivosti prenočišč v kočah, je število udeležencev omejeno. Vpis do ponedeljka, 6. julija, oziroma do zapolnitve mest. Za vpis in informacije pokličite na tel št. 0402201S5 (Livio).

Dolomitska skupina Brente

Gorska skupina Brente je prav gotovo ena najlepših dolomitskih skupin. Označujejo jo ostri vršaci, strme stene, vrtoglavi stolpi in stolpiči, globoki kanjoni, edinstvene gorske police in izjemno navdušujoči razgledi.
Na tridnevni pohod v ta čudoviti gorski svet se bo skupno s člani Planinske družine Benečija in PD Kobarid, letos podalo tudi SPDT. Pohod bo od petka, 17. do nedelje, 19. julija. Tržaški planinci in člani Planinske družine se bodo zbrali v Špetru v petek, 17. ob 5.30. Pridružili se jim bodo planinci iz Kobarida in skupno bodo odpotovali do jezera Molveno. Z žičnico se bodo povzpeli do koče Rijugio la Montanara in nadaljevali pot do Rif. Pedrotti, kjer bodo prespali prvo in tudi drugo noč. Naslednji dan bodo posvetili zanimivi turi v območju osrednjega, najzanimivejšega predela te dolomitske skupine. V nedeljo je predviden povratek v dolino in potovanje proti domu. Zaradi majhne razpoložljivosti prenočišč, je število udeležencev omejeno. Vpis do ponedeljka, 13. julija, oziroma do zapolnitve mest. Za vpis in informacije pokličite tel št. 040413025 (Marinka).

Planinska skupina »Drugače mladi«

V petek, 19, junija so se v Boljuncu spet zbrali »drugače mladi«, over sedemdeset. Bilo jih je deset, a skoraj vsi so, prav po upokojensko, imeli nujne opravke. Sicer so načrtovali pohod v slovensko Istro, a vreme ni bilo najbolj ugodno, pripravljalo se je na dež. Pet jih je, navkljub temu, krenilo po dolini Glinščice do Botača in se tudi zmočilo. A nič zato, bil je lep in prisrčen sprehod. Pomembno je, da se imajo prijetno z občutkom, da so naredili nekaj za svoje boljše počutje. Dogovorili so se, da z aktivnostmi skupina nadaljuje konec septembra. O vsem bodo zainteresiram obveščeni pravočasno.

Delovna akcija Planinske družine Benečija na Matajurju

Rana ura. Prisojna travnata pobočja Matajurja: nekje na 1600 m nadmorske višine. Do slovenskega »Doma« nas ločuje še nekaj metrov višinske razlike. Traktor, s tovorom na vozu in pogonom na vsa štiri kolesa, si po slikovitem travnatem klancu vtira pot naprej: ni steze in niti kolovoznih kolesnic. Voznik, v traktorski kabini, je popolnoma skoncentriran na manevriranje vozila, ki se, s pomočjo zložnih serpentin, počasi vzpenja po pobočju. Za traktorjem koraka skupina dvajsetih planincev in planink: planinci bodo poskrbeli, da bodo tovor raztovorili ter ga znosili do koče na Kajancovi senožeti. Gre predvsem za jestvine, položene v večje kartonaste škatle.
Planinci Planinske družine Benečija (PDB), ki že polnih petnajst let oskrbujejo »Dom na Matajure« - kot mu pravijo zavedni Beneški Slovenci - so povedali, da tokratna delovna akcija ne bo posebno zahtevna, saj drv, v drvarnici koče, zaenkrat ne primanjkuje. Dovolj jih je za dve, ali celo tri dolge zime. »Okuole adne hiše je nimardielo, nie ankul konca. Telekrat pa bo treba čediti tudi staže, da bo naša koča nimar buj parjetna za sparjet vse tiste,ki pridejo do nje,« so na Matajurju povedali planinci iz Nadiških dolin. Delovne akcije se je udeležila tudi skupinica članov Slovenskega planinskega društva Gorica. Osrednja naloga tokratne delavne akcije, ki je v soboto, 27. junija, v organizaciji PDB, potekala v vedrem in veselem razpoloženju je bila košnja senožeti. Nekoč donosno ter ročno delo pospravljanja sena, so prehitele motorne kose in novejši načini življenja.
»Stari mojstri iz Marsina in vasi Matajur so visokogorske senožeti - za zimsko krmo - kosili enkrat letno, ob kresu, ko je bila trava zrela. Travo so senoseki želi in sušili po posebnih postopkih: v obratnem primeru je seno kmalu izgubilo tržno vrednost« je povedal Igor Tull, ki je pred planinsko postojanko s klepom, osovnikom in kladivom vodil demonstrativno delavnico klepanja in brušenja kose.
Več informaciji o društvenem delovanju ter o prihajajočih planinskih izletih je na voljo na spletni strani: www.pdbenecija.it. (vas)
Več slik na naši facebook strani Primorski_sport.

 03.07.2015

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.