Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 05.07.12

Primorski dnevnik: Planinska šola / Izlet na Vrtačo / Izlet v območje gore Ferro

Planinska šola

Mladinski odsek Slovenskega planinskega društva Trst je priredil, v sodelovanju z ZSŠDI-jem, od 25. do 30. junija 2012 Planinsko šolo na Planini pri Jezeru. Udeležilo se je je 23 otrok v starosti od 8 do 14 let in 5 spremljevalcev.

Skupina mladih planincev se je zbrala v ponedeljek, 25. junija v zgodnjih jutranjih urah na Sežanski železniški postaji ter se v spremstvu vodičev z vlakom podala preko Ljubljane in Jesenic do Bohinjske Bistrice. Tu jih je že čakal društveni kombi za prevoz do Planine Blato, izhodiščne točke za vzpon do Planine pri Jezeru. Namestili so se v koči, v kateri so nato bivali ves teden.

Že prvi dan so mladi planinci podali na izlet na Planino Laz, kjer so si nekateri lahko ogledali sirarno. Po povratku v kočo in obilnem kosilu so se zabavali ob raznih igrah, ki so jih pripravili spremljevalci. Popoldanske igre so nato postale stalnica, saj so se ob njih zabavali vsak popoldan, skozi ves teden}/ sredo pa so šli preko Planine Viševnik do Pršivca. Z vrha Pršivca so se razgledovali po vrhovih, ki obdajajo Bohinjsko jezero.

V četrtek, 28. junija, so se v zgodnjih jutranjih urah odpravili proti dolini Zakopica in Vratcem, ampak do slednjih niso prišli, kajti zadnji del poti je bil še pokrit s snegom. Po povratku v kočo sta otroke obiskala predstavnika gorske reševalne službe v spremstvu dveh psov in otrokom prikazala delovanje tega izredno pomembnega organa planinskega življenja. Tudi petkov izlet je bil kar zahteven, v spremstvu vodičev so se mladi planinci podali preko Prodov do koče pri Triglavskih jezerih, kjer so pomalicali.

Nato so se vzpeli do Štapc, nakar so se utrujeni vrnili na Planino pri Jezeru.

V soboto, 30. junija, so vsi otroci dobili priznanje in značko za udeležbo na izletih. Po kosilu so se spustili do Planine Blato, društveni kombi jih je nato prepeljal do železniške postaje v Bohinjski Bistrici, kjer so stopili na vlak v smeri Nove Gorice. Tu so jih nestrpno pričakovali starši.

Izlet na Vrtačo

nedeljo, 8. julija, bo na sporedu izlet na Vrtačo, goro, ki se s svojimi 2181m dviga severno od Begunjščice in vzhodno od Stola. Nanjo se bomo podali z mejnega prehoda Ljubelj. Začetni del poti poteka ob smučarski progi do koče na Vrtači in doma na Zelenici (1:20). Pot naprej se vzpenja po južnih pobočjih Vrtače in deloma poteka skozi gozd, deloma čez prostrana melišča. Sledi bolj strma pot skozi pas rušja, višje pa čez obsežna travnata pobočja. Še višje pot preči strma deloma kamnita pobočja in nas pripelje na stranski greben Vrtače. Naprej hodimo po zelo strmih in za zdrs nevarnih pobočjih do glavnega grebena Karavank Sledimo mu (izpostavljeno, nevarnost za zdrs!) vse do vrha Vrtače (2:10). Skupne hoje do vrha je 3:30. Pot je zahtevna, zato jo priporočamo le izkušenim planincem.

Odhod bo ob 6.15 izpred hotela Daneu. Na razpolago bo društveni kombi. Za vpis in informacije 349- 5187351 (Peter).

Izlet v območje gore Ferro

Območje Sappade (1242 m), poznano predvsem kot smučarsko središče, se odlikuje po svoji posebni legi, saj ga okoli in okoli obdaja venec mogočnih grebenov in vrhov dvatisočakov. Čeprav nudi področje nešteto izzivov za nepozabne gorske ture in izlete tudi v poletnem času, ga večkrat zanemarjamo. Slovensko planinsko društvo iz Trsta pa je v svoj letošnji program izletov uvrstilo vzpon na območje gore Monte Ferro. Slednja, kije sestavni del masiva Rinaldo, se strmo dviga nad dolino in jo zapira proti severu. Gora Ferro (2347 m) se nadaljuje z mogočnim istoimenskim grebenom in visoko planoto, ki jo krasijo tri majhna ledeniška jezera, v katerih se zrcalijo okoliški vrhovi. Visoka planota, imenovana Laghi dOlbe (2164 m), je nedvomno eden najlepših in najbolj sugestivnih ciljev celotnega območja.

Člani SPDT se bo na izlet podali v nedeljo, 15. julija 2012, z osebnimi avtomobili (na razpolago bo tudi društveni kombi). Odhod ob 6.30 s trga v Sesljanu. Po prihodu v Sappado, se bodo s sedežnico Sappada 2000 povzpeli do istoimenske koče na višini 1852 m, nakar se bodo povzpeli na planoto imenovano Laghi d'Olbe in nadaljevali pot proti vrhu gore Lastroni v okviru istega masiva.

Izlet ni posebno zahteven, pedvidoma štiri do pet ur hoje. Nujna je planinska oprema. Za morebitne informacije in za vpis prosimo člane, da pokličejo na tel št. 040 413025 (Marinka ) ali na tel. št. 040 220155 (Livio).

05.07.2012

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.