Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet 25.11.21

Primorski dnevnik: Izlet na goro Festa | Spominski pohod na Volnik | ...

Izlet na goro Festa

Image
V soboto se je skupina članov SPDT spet odpeljala v Karnijske Alpe. Tokratni cilj je bil 1065 metrov visoka gora Festa. Pot se pričenja v bližini vasi Interneppo. Sprva smo se vzpenjali po makadamski cesti, nato se je pot strmo vzpenjala skozi lep bukov gozd. Na zgornjem delu hriba so nas že čakali topli sončni žarki, ki so nas spremljali vse do razglednega vrha. Gora Festa spada v nižje Karnijske hribe in se dviga med rekama Belo (Fella) in Tdmentom ter jezerom Cavazzo oziroma Jezero treh občin (Lago dei Tre comuni).

Razgledni vrh je bil strateško zelo pomemben med prvo svetovno vojno. To pričajo tudi razvaline raznih stavb in predorov takratne močne utrdbe. Pod poveljstvom kapetana Riccarda Noel Winderlinga je 26. oktobra 1917 približno 200 italijanskih vojakov, s pomočjo topov, skušalo ovirati prodiranje avstro-ogrske vojske.

Po zasluženem počitku, okrepčilu in obveznem slikanju smo se v krasnem vremenu, vrnili v dolino. Za povratek smo izbrali daljšo makadamsko cesto. Prehodili smo približno 20 kilometrov in premagali 700 metrov višinske razlike. Veselja in dobre volje v skupini pa ni skalila niti gosta megla, ki nas je spremljala od Vuima vse do doma.

Spominski pohod na Volnik

Volnik nad Repničem je bil že v 19. stoletju mikaven cilj za tržaške planince. Takrat je predstavljal vzpon na ta 544 metrov visoki vrh res pravi podvig saj so bile prometne poti slabe, približevanje pa dolgo in naporno. Privlačevala jih je lepota tamkajšnje narave in izjemno lep razgled, ki se odpira z vrha, saj se širi od Triglava, do Snežnika in Jadrana.

Na vrhu Volnika je Slovensko planinsko društvo Trst leta 1996 postavilo kamnito obeležje v spomin na preminulega prijatelja, zaslužnega člana in dolgoletnega odbornika Marija Miliča. Od takrat se tržaški planinci in Marijevi prijatelji vsako leto v pozni jeseni povzpnejo na Volnik in obiščejo obeležje. Letošnji spominski pohod bo v soboto, 27. novembra. Zbirališče v Zagradcu ob 14. uri.

Zadnji izlet SK Devin v koledarskem letu

Po zelo uspešni letošnji sezoni, ki jo je izpeljal Planinski odsek SK Devin je zdaj na vrsti še zadnji izlet. Ta bo v nedeljo, 28. novembra, ko se bodo člani povzpeli do Otliškega okna, ki leži na 800 metrov nadmorske višine nad Vipavsko dolino in od koder se odpira lep razgled na dolino pa vse do Tržaškega zaliva.

Otliško okno je naravna znamenitost, katere oblika spominja na kapljo oziroma solzo. Okno je visoko 12 m in najširši del ima 7 metrov. Nastanek Otliškega okna si ljudje razlagajo z legendo (zapisana je na plošči ob poti) o hudiču, ki je pod Čavnom iskal zaklad, ob tem padel, z rogovi udaril ob Čaven in oblikoval Otliško okno. Znanstvena razlaga pravi, da je voda našla pot čez kamnino ter z erozijskimi in korozijskimi procesi razširila razpoko do današnjega okna.

Mah pred oknom se na levo odcepi pot h kamnitemu polžu oz. kamniti polžasti spirali. Kamniti polž je delo umetnika Damjana Popelarja in je širok ter nizek suh zid v obliki spirale/polža, sezidanega iz kamenja, s katerim je bila zasuta sedaj očiščena vrtača. Popelar je leta 2004 dokončal umetnino po treh letih dela, ko je poleti celo spal v šotoru ob vrtači. Kamnita spirala ima nekaj simbolnih pomenov. Na eni strani ima središče, druga stran pa vodi v neskončnost. Na koncu spirale je Popelar, s posluhom za sporočila prostora, sezidal 3,6 m visok stožec (taka je bila pačprvotna oblika dna vrtače), čigar senca na dan zimskega solsticija, 21. decembra, pokrije točno dno vrtače.

Gre za primer modeme likovne umetnosti, imenovane tudi EARTH/LANDART.

Popelar je dokončal študij arhitekture na Univerzi v Ljubljani. To delo je bila njegova diplomska naloga.

Devinovci se bodo zbrali ob 8. uri na parkirišču pred mejo na Gorjanskem ter se z osebnimi avtomobili odpeljali do izhodiščne točke za pohod, to je izvir Hublja pri Ajdovščini (250 nmv.). Od tu je po lahki markirani poti do okna približno poldruga ura hoje in 550 m višinske razlike.

Obvezna je pohodniška obutev (NE telovadne copate), covidno potrdilo (green pass) in zaščitna maska. Prijave na telefonsko številko 3476139495 (Silvia).

Obisk gora? Preudarno v dolini, previdno v gorah

Konec tedna je bil za gorske reševalce precej naporen, piše na spletni strani Planinske zveze Slovenije. Skupaj so fantje in dekleta posredovali kar desetkrat, v še eni pa so poškodovancu z vrha Slavnika pomagali lokalni gasilci. Z izjemo kotlin je v prevladovalo sončno vreme, zato povečan obisk gora ni bil presenetljiv. Čeprav so se južna pobočja kopala v toplem soncu, ki je v preteklih dneh že dodobra stalilo večino snega, je ta v senčnih legah in na severnih pobočjih trd in izjemno nevaren za zdrs. Prav to je bil vzrok tragične nesreče na grebenu Kočne. Izstopajo tudi tri reševalne intervencije zaradi nenadnih obolenj in slabost planincev. Pred odhodom na izlet bodite zdravi in samokritični. Če se počutite slabo, ste ravnokar preboleli bolezen ali pa imeli zelo naporen teden v službi, priporočamo, da se raje odpravite na krajši izlet/turo ali pa le na sprehod v dolini. Dvakrat so morali reševalci posredovati v reševalni akciji. Na pobočju Kočn in na planini Zaprikraj so morali v ločenih akcijah poskrbeti za spremstvo izgubljenih (tudi zaplezanih) planincev v dolino. Tudi s helikopterjem. Priporočamo, da se že doma dobro pripravite na turo, na terenu pa bodite pozorni na markacije in druge oznake na poteh. Če zaidete s poti, se obrnite in po isti poti vrnite do zadnje markacije. Nikar ne silite naprej, če ne poznate terena oz. niste prepričani v svoje orientacijsko znanje. Naj bo čelna svetilka s polno baterijo vedno v nahrbtniku.

Pred odhodom na turo preverite razmere na terenu. Pokličite oskrbnike koč, pobrskajte med spletnimi kamerami, marsikaj se najde tudi na Facebooku in po različnih forumih. Sicer pa ... gora počaka!

V tem tednu se je vremo že skisalo. Tla, ne glede na podlago, bodo še bolj mastna in spolzka. V visokogorju pa se pričakuje novo pošiljko snega. Razmere bodo zato zelo nevarne. V gore se podajajte z ustrezno opremo in izkušnjami. Če tega nimate, dvakrat premislite, če je obisk gora res potreben oz. izberite primemo lažji cilj. Ali pa najamete izkušenega gorskega vodnika, ki vas bo varneje popeljal na vrh in v dolino.

Primorski dnevnik, 25.11.2021
PLANINSKI SVET

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.