Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 26.07.12

Primorski dnevnik: Izlet na Veliko Babo

Letošnji julij planincem res ni bil posebno naklonjen. Muhasto vreme je prekrižalo marsikateri načrt Tako je npr: tržaškim planincem nepredvideno močno poslabšanje vremena v nedeljo, 15. julija preprečilo že večkrat prenešeni vzpon na planoto Laghi d'Obe pod goro Ferro. In ko smo v Sappadi nemočno zrli v čudovite vrhove, ki se dvigajo nad dolino, do katerih pa nismo mogli, smo v trenutku postavili nov termin za izvedbo načrtovanega izleta; nedelja, 19. avgusta se nam je zdela najbolj primerna.

Tudi naslednji konec tedna smo zaskrbljeno sledili vremenskim napovedim, a tokrat smo imeli več sreče. Čeprav napovedi niso bile najboljše, se je skupina članov Slovenskega planinskega društva iz Trsta v nedeljo, 22. julija v zgodnjih jutranjih urah podala proti Bovcu in naprej proti koči K. Juga v Lepeni. Cilj je bil osvojitev Velike Babe nad Krnskim jezerom. Vzpon smo začeli v prijetno svežem jutru, saj je ves prejšnji dan deževalo in prijetno ohladilo ozračje. Po široki poti, speljani po gozdnatem pobočju, smo se povzpeli do Koče pri Krnskem jezeru. Tu so se nekateri člani skupine odločili za sprehod do jezera, glavnina pa je naglo zavila proti Veliki Babi, saj so se že začeli zbirati nevihtni oblaki. K sreči nas je zastrto nebo le branilo pred hudo pripeko, ko smo se vzpenjali po strmem, s travo poraslem melišču do manjše doline med Veliko Babo in Veliko Monturo ter naprej po deloma travnatem deloma kamnitem pobočju do 2016 m visokega vrha Velike Babe. Med vzponom smo občudovali gorsko floro, predvsem prave šope planik ter čudovite poglede na bližnje vrhove. Z vrha pa se je odprl edinstven razgled na bližnje vršace in še naprej saj je pogled segal vse do morja. Človeka kar čudi, da ob toliki lepoti, ki jo nudi vzpon na to goro, vrh ostaja še vedno malo poznan in skromno obiskan.

Ko smo se naužili lepot tega koščka gorskega sveta, smo naglo sestopili do koče, kjer se je skupina združila in skupno nadaljevali pot v dolino. Za uspeh izleta gre posebna zahvala Maurotu za idejo in Walterju, za varno vožnjo.

26.07.2012

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.