Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Posvet na Ministrstvu za zunanje zadeve

PZS: V luči zadnjih tragičnih nesreč v pogorju Himalaje in novih izkušenj sva se Tone Škarja in Matjaž Šerkezi udeležila posveta s predstavniki Konzularnega sektorja Ministrstva za zunanje zadeve.

Posvet je bil namenjen uskladitvi postopkov pri morebitnih reševanjih v tujih gorstvih in obojestranski pomoči pri različnih zapletih v tujini v času alpinističnih odprav in trekingov.
Slovenci se še vedno premalo zavedamo odgovornosti v času potovanj v tujini. Nizka pa je tudi stopnja ozaveščenosti in informiranosti glede možnosti zavarovanj, kljub vsem pojasnilom, ki so na voljo na spletni strani PZS.

Iz tega razloga je v pripravi zloženka v kateri bodo konkretni primeri možnosti zavarovanja v okviru Planinske zveze Slovenije, Ministrstvo za zunanje zadeve pa je pripravilo obrazec s podatki o potovanju v tujino. Obrazec je namenjen vsem članom Planinske zveze, ki se odpravljajo na alpinistične odprave in trekinge in bo v primeru zapletov olajšal pomoč s strani države Slovenije in njenih za to pristojnih organov. Planinska zveza Slovenije je obrazec pozitivno sprejela in ga bo na MZZ oddajala za vse akcije, ki so sofinancirane s strani KOTG in KA. Hkrati pa PZS poziva vse alpiniste in pohodnike, ki se bodo odpravili v tujino, da upoštevajo priporočilo MZZ. Obrazec bo na voljo na njihovi in PZS spletni strani v slovenskem in angleškem jeziku. Poskrbite tudi za zavarovanje. Člani A PZS ste zavarovani za reševanje v tujih gorstvih po celem svetu (B člani samo v evropskih gorstvih), v primeru alpinistične odprave pa se morate še dodatno zavarovati, saj tega članarina A ne vključuje (reševanje do višine 6000 m).

Priporočamo tudi, da se v primeru zapletov v tujini obrnete zgolj na za to pristojne organe. Za člane Planinske zveze Slovenije in akcije pod okriljem PZS, bo tovrstno pomoč nudila strokovna služba PZS v okviru svojih možnosti. Svetujemo tudi, da se v primeru morebitne nesreče izogibate medijev, ki v večini primerov ovirajo potek reševalne akcije (za njih bodo informacije podane na tiskovni konferenci).

Za dodatne informacije v zvezi s potovanjem v tujino (obisk tujih gorstev) in zavarovanj se lahko obrnete na strokovno službo PZS, v primeru zapletov oz. gorskih nesreč v tujini pa na Matjaža Šerkezija na številko 041 663 446 (24 ur). Z nasveti in posredovanji informacij, Vam bomo skušali pomagati.

Matjaž Šerkezi, strokovni delavec PZS

Dodatne informacije za popotnike: http://www.mzz.gov.si/si/informacije_za_popotnike/
Konzularna brušura
Obrazec - podatki o potovanju

 

Velja zgolj za člane Planinske zveze Slovenije
 

PZS: 07.04.2010

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti PZS

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.