Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo življenje 07.06.06

Groharjev pohod, pohod od češnje do češnje, po šmarskih gričih ter med gabrovškimi goricami, prečenje vrhov med Poljansko in Selško dolino in skok ljubljančanev na Roglo...

Razgibajmo življenje

Pohod od češnje do češnje

Prvo polovico junija v Goriških brdih posvetijo njihovi kraljici - češnji. V času praznika so v Brdih odprta vrata vseh pridelovalcev sadja, vinarjev, kmečkih turizmov, gostiln in galerij. Večina prazničnega dogajanja se zvrsti v vaseh Šmartno in Dobrovo, iz leta v leto več pa tudi po drugih briških krajih in vaseh. Glavnina dogajanja bo med 9. do 11. junijem, ko se bodo zvrstila tudi športna dogajanja: cilj 108 kilometrov dolgega kolesarjenja iz Ljubljane bo v soboto popoldne, domače planinsko društvo pa bo tudi v soboto pripravilo češnjev pohod. Dolg bo 15 kilometrov, začel se bo pa pri Vinski kleti Goriška brda na Dobrovem med 8. in 9. uro. Pot bo potekala mimo vinogradov, sadovnjakov in skozi zanimive briške vasi, je pa precej razgibana. Primerna je za vse pohodnike, ki si želijo drugačnega doživljanja teh krajev. Na cilju se bodo predstavila tudi društva kmečkih žena s prodajno razstavo slastnega peciva, lovsko in ribiško društvo ter briški čebelarji in oljkarji. Predprijave že zbirajo, prijavnina pa je 1500 tolarjev (zanjo boste jedli, pili in dobili še darilo). Informacije: (05) 304-22-06, (05) 304-53-60.

Pohod po šmarskih gričih

Ko je cesar Franc Jožef potoval po svojem cesarstvu ter prišel na Halerjev hrib in se ozrl po »dolini šmarski«, je svojim spremljevalcem dejal: »Poglejte, to lepoto rajsko. Malo je takih v mojem cesarstvu.« Tako pravi ljudsko izročilo. V resnici je šmarska pokrajina čudovita, ne le s Halerjevega hriba, ampak tudi s hriba sv. Roka nad Šmarjem in sv. Mihaela nad Sladko Goro, s prelepega Tinskega, od sv. Ane na Babni Gori ali s katere druge od številnih razglednih točk. Planinsko društvo Šentjur bo po teh razglednih točkah vodilo v soboto, 10. junija. Zbirno mesto bo na šentjurski avtobusni postaji, ob 6.30 uri. Hoje bo za devet ur, za hrano pa bo poskrbljeno ob poti. Prijavnina bo 1000 tolarjev. Informacije: (03) 749-25-23, 031 883 319.

4. pohod med gabrovškimi goricami

Gabrovka je mesto čistega zraka, brez gnece in s prijaznimi ljudmi, ki vas v soboto, 10. junija, ob treh popoldne pričakujejo na pohodu po lepi in razgledni okolici kraja. Brez postankov boste hodili dve uri in pol, s postanki pri zidanicah pa tudi do štiri ure. V zidanicah bodo postregli z domačo hrano in pijačo, kupili boste lahko steklene izdelke ročno poslikane z domačimi motivi. Start bo iz šolskem igrišču v Gabrovki. Informacije: (01) 897-14-22, 031 616 354.

Prečenje vrhov med Poljansko in Selško dolino

Pisatelj Ivan Tavčar je v svojih delih večkrat zapisal: »Lep je naš Blegoš!« in njegove lepote boste, po kolesarski soboti, peš občudovali tudi v nedeljo. Na njegov vrh se boste odpravili z Gorniškim klubom dr. Henrik Tuma, in sicer kar po vrhovih med Poljansko in Selško dolino. Zbor bo ob 7. uri pred gostilno Na Vidmu v Poljanah nad Škofjo Loko, izhodišče pa bo v vasi Javorje. Od tam boste odpešačili na Stari vrh (1217 metrov), od tam pa še na Mladi vrh (1374 metrov), Koprivnik (1393 metrov) in Romovec (1247 metrov). Zaključek bo na Blegošu (1562 metrov) oziroma v koči pod njim. Sledil bo le še sestop. Nezahtevne hoje bo skupaj za 6 do 8 ur. Informacije: (04) 518-50-54, 031 892 895.

Groharjev pohod

Člani Prosvetnega društva Ivan Grohar Sorica to nedeljo, ob 14. uri, vabijo na Groharjev pohod v Heblarje. Sprehodili se boste po poti, kjer je umetnik hodil v šolo, ogledali si boste stojišča od koder je slikal svoje največje umetnine, na primer Macesen, ter uživali v prelepih razgledih. Informacije: (04) 519-71-96, 031 433 275.

Ljubljančani na Rogli

Rogla ponuja izjemne možnosti za šport in najrazličnejše telesne in sprostitvene aktivnosti. Na nadmorski višini 1517 metrov vas sprejme drugačen svet, ki vam ga bo, v soboto, 10. junija, razkazala Agencija za šport Ljubljana. Lahko se boste odpravili na dva pohoda (3- do 4- urnega iz vasi Skomarje do Rogle ali pa na dveurni izlet od jezera Mašin žaga proti jezeru Jezerc, do Koče na Pesku ter naprej do Hotela Planja). Po kosilu bo vsak lahko preizkusil še sankaško progo Zlodejevo. Odhod avtobusa izpred ljubljanskega Centralnega stadiona bo ob 7. uri. Prispevek znaša 5000 tolarjev. Informacije: (01) 300-82-10. (01) 300-82-12.

Žiga Černe

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.