Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo življenje 31.05.06

Športni outdoor festival, 2. vertikalski piknik, 3. Humarjev pohod na Primskovo, binkoštni pohod iz Celja v Pilštanj, velikolaška kulturna pot...

Razgibajmo življenje

Festival športov v naravi

Športna sezona se je iz dolge in s snegom bogate zimske, tudi na Bovškem že preselila na kolesa, vodo, gore… Od petka 2., do nedelje 4. junija boste vse to in še več doživeli na prvem »Outdoor festivalu«, ki se bo odvijal pri spodnji postaji gondolske žičnice Kanin, na okoliških gorah, na reki Soči in na letališču. Poudarek bo na gorskem kolesarjenju, pohodništvu, rolkanju s pomočjo vetra in padala (»kitesurfing«), kajaku in promociji opreme. Informacije: 041 553 675.

Z dobro opremo v vertikalo

Alpinistični klub Vertikala tudi vabi na spomladansko tržnico rabljene in nove opreme za športno plezanje, alpinizem in pohodništvo. Odvijala se bo ta petek v plezališču Turnc pod Šmarno goro (nad Tacnom), od 14. ure dalje. Obiskovalci boste imeli priložnost nakup ali prodaje rabljene in nove opreme. Dogajanje na tržnici bodo popestrili s tekmo v »slepem plezanju«. Informacije: 031 633 874, 041 704 571, 041 979 659.

3. Humarjev pohod na Primskovo

Primskovo je vas, Primskovo je podeželje več vasi, Primskovo je tudi dolenjski razglednik - Primskova gora. Do vrha stožčastega vetrovnega vrha 592 metrov visoke gore vodi zelo strm klanec, na vrhu pa so ostanki obrambnega tabora iz časa turških vpadov. Sredi ostankov tega obzidja stoji zanimiva Marijina cerkev, v njej pa sta vzidani dve spominski plošči. Manjša je nagrobni spomenik Juriju Humarju, čudodelniku s Primskovega. Ta je svoje nenavadne moči in sposobnosti, ki si jih tudi sam ni znal popolnoma razložiti, uporabljal po pameti in vesti. Uporabljal je več vrst zdravljenja; najpomembnejše in najuspešnejše pa je bilo njegovo zdravljenje z magnetizmom, z lastno močjo. Uspešno je bilo tudi njegovo hanemansko zdravljenje (danes homeopatija). »Da bo človek zdrav, naj tole uporablja«, je dejal: »- uživaj z mero, pa vendar izdatno zdrave jedi, - glej, da se ne prehladiš, - pazi, da se ne udariš, - varuj se, da se strupa ne nalezeš, - varuj svoje srce jeze, strahu in žalosti, - bodi zmeren v vseh dejanjih«. Še več o njem boste lahko izvedeli, če se boste to soboto pridružili pohodnikom na pohodu na Primskovo iz Velikega Gabra na Dolenjskem ali pa iz smeri Litije na Vratih pri Bogenšperku (na zemljevidih boste verjetno prej našli Leskovico) ob glavni cesti Litija – Bogenšperk - Radohova vas. Južna pot je primernejša za udeležence, ki bi se z vlakom pripeljali iz Ljubljane ali Novega mesta, saj bo start ob 8.30 v Stranjah le dvesto metrov od Železniške postaje Gaber. Pot je v eno smer dolga 6 kilometrov. Enako dolga bo tudi severna pot, pa tudi start bo ob isti uri. Informacije: 041 649 351.

Binkoštni pohod iz Celja v Pilštanj

Rodovi pilštanjskih pastirjev že desetletja na binkoštni teden praznujejo začetek paše, višek prireditev pa je na binkoštno nedeljo. Začnejo ob zori, ob 4. uri zjutraj, ko pastirji od vseh strani priženejo lepo okrašeno živino na Pilštanj. Posebnost prireditve pa so tudi nočni pohodi iz različnih krajev: iz Celja, Dobrine, Rogaške Slatine, Podčetrtka, Sevnice, Planine in Senovega. Iz knežjega mesta je pot dolga kar 45 kilometrov, začetek letošnjega pohoda pa bo 3. junija, ob 19. uri na Pečovju, pri Gasilskem domu Zagrad. Za okrepčila na poti in na cilju ter za vrnitev na izhodišče bodo poskrbeli organizatorji. Prijavnina bo 1500 tolarjev. Informacije: 041 550 657.

Velikolaška kulturna pot

Na pohod, ki bo obogatil vaše vedenje o slovenski kulturni zgodovini in poznavanje našega življenja nekdaj in danes, se boste v nedeljo, 4. junija lahko sprehajali po dolenjski pokrajini. Velikolaška pot je krožna pot, ki povezuje rojstne kraje naših velikih rojakov Frana Levstika, Josipa Stritarja in Primoža Trubarja. Dolga je približno 15 kilometrov in jo povprečen pohodnik premaga v treh do štirih urah zmerne hoje. Pot je lahka, z nekaj manjšimi vzponi in spusti in je primerna tudi za osnovnošolsko mladino. Označena je s posebnimi markacijami, ki so kombinacija Knafeljčeve markacije in stilizirane delno odprte knjige. Glede na to, da je pot krožna, jo lahko začnemo kjerkoli, v nedeljo pa se bo vodeni pohod začel v Velikih Laščah, med 7. in 11. uro. Cilj bo na Trubarjevi domačiji na Rašci, kjer bo ob zaključku družabna prireditev. Z Rašce se v Velike Lašče lahko vrnete peš po markirani poti (50 minut), organiziran pa bo tudi brezplačen prevoz. Prijavnina bo le za odrasle po 300 tolarjev. Informacije: 041 778 909.

Žiga Černe

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.