Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vogar

Janez Pikon: Razglednik nad Odarčkovim oltarjem, mimo je iz doline vodila strma stezica, ponudi pogled zahodno na jezero in gore.

Vogar

Začnemo s parkirišča ob predelu Vorenčkovca pred travnikom Obla Gorica (Pri križu), zahodno ob vasi Stara Fužina. Po pobočju in ob strmi Klanici po nekoč uporabnem kolovozu z označeno potjo se povzpnemo močno navkreber do razgledišča in spomenika padlim planincem, železničarjem. Nad Bohinjskim jezerom, z nekoliko hladnim vremenom, vstopimo nad pobočje, po stezi, ki ni zahtevna in vodi po predelu s kolovozno potjo do prvih travnikov na planini Spodnji Vogar (1054 m) in prisojno pobočje z razglediščem.

Razgled z roba planine Spodnji Vogar od spomenika padlim planincem, železničarjem nad Bohinjsko dolino in Bohinjskim jezerom. Proti vzhodu vidimo prostrano planoto Pokljuke z bližnjo planino Zajamniki, Studor in Rudnico, južno nad Bohinjsko dolino s pogledom venca gora od Črne prsti preko Rodice, Vogla, Vrh nad Škrbino, Podrte gore do Bogatina, proti zahodu se na severni strani Bohinjskega jezera vleče rob planote s Pršivcem, zadaj so nad zatrepom ob Savici vzhodna pobočja Komne, Komarče z gorami do Triglava in sosednje vrhove.

Pogled z razglednika ob spomeniku planincem, železarjem je tokrat zaradi čistega ozračja, izjemen, nas kar zaposli s pogledi nad Spodnjo Bohinjsko dolino in Bohinjskim jezerom. Še malo po stojimo in pogledujemo, kasneje le nadaljujemo do prvih stanov na planini Spodnji Vogar in še višje preko planine in obiščemo Kosijev dom na planini Vogar.

Sprehodimo še do zahodnega razglednika nad Bohinjskim jezerom in visokih gora v ozadju. Razgledni travnik nad Odarčkovim grabnom ponudi prostrani pogled v smeri zahodno, odkoder je v preteklosti vodila strma stezica nižje po ozkem koritu. Naj omenim tudi skalnati spodmol, ki ga domačini poznamo kot Oltar (Odarčkov oltar), to je težje dostopno skalnato in previsno steno sredi ozkega grabna, ki se koritasto izteče do gladine Bohinjskega jezera.

Pred povratkom v dolino se za dlje časa ustavimo in posedimo pred kočo in tudi krajše spregovorimo z upravnikom doma. Pogovor hitro steče o marsičem, opoldansko sonce prijetno pogreje, tako čas hitro mine in v zgodnje popoldanskih urah le zapustimo prijetno druženje. Vrnemo se mimo vzhodnega razglednika in se krožno preko gozdnega grebena in vrha Klanica vrnemo na parkirišče ob vasi Stara Fužina

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Vogar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.