Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 19.08.12

Nedeljski dnevnik: Gospodarji sveta - Drugi časi? - Dvig cen / Napoved v besedi

Gospodarji sveta
Za 15. avgust velja naslednji pregovor: »Če velika maša (veliki šmaren) mokri, mala maša (8. september) straši.« Če je na veliki šmaren grdo vreme, utegne biti huda zima, še pravijo. Takšne napovedi se včasih uresničijo, spet drugič ne. Vsekakor pa kažejo, da so naši predniki poskušali razumeti vreme, ki je bilo še bolj življenjsko pomembno zanje. Pri tem so bili nemalokrat zelo uspešni.

Zelo dobro so razumeli vzroke in posledice, denimo. Suša je pomenila nekaj najhujšega, kar lahko doleti kmetovalca. Enako tudi poplave in še marsikaj.

Drugi časi?
So se časi kaj spremenili? Niti ne. Vsaj ne v tem, da bi bil človek Kaj manj odvisen od vremenskih muh. Časi so drugačni zgolj v tem, da je postal ves svet tudi v tem pogledu bolj povezan in soodvisen. Sušno obdobje v nekaterih delih traja že predolgo, pridelek bo prizadet. Tudi na Obali, na primer, dobrega dežja niso imeli že vse od lanske jeseni, je zadnjič ugotavljal vremenar na nacionalnem radiu. In pravih padavin še lep čas ne bo, je dodal.

Pa bi to še šlo, če ne bi bilo podobno tudi drugje. V Aziji, na primer, je bila proizvodnja hrane ponekod močno prizadeta zaradi poplav. V Ameriki je bil mesec julij najbolj vroč v zgodovini. In tako lahko skakljamo od države do države, od celine do celine in na koncu ugotovimo enako, kot so dobro vedeli že naši predniki: na koncu bo kratko potegnil predvsem človek.

Dvig cen
Izvedenci namreč že napovedujejo dvig cen hrane. Posledica vremena, pravijo. Pa naj torej še kdo trdi, da je človek resničen gospodar sveta ...

Napoved v besedi
V sredo in četrtek bo prevladovalo pretežno jasno vreme. V četrtek zvečer in v noči na petek bodo v severni Sloveniji možne posamezne plohe ali nevihte. Topleje bo. Dolgoročnejša napoved še pravi, da se bo sončno vreme še nadaljevalo, z redkimi kapljami dežja, menda vse do konca meseca.

 

Nedeljski dnevnik 19.08.2012

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.