Search

Oglasi

Mali oglasi: prodam, kupim, najdeno, izgubljeno in - ostalo (npr. Iščem sopotnike ... Pozabil sem ...
Oglasi bodo prikazovani dva tedna, po tem pa  poniknejo v bazo; upoštevajte to pri vpisovanju podatkov.

Pršivec in Vogar nad Bohinjskim jezerom; fotografiral Silvo Baznik 15. januarja 2017

Mišelj vrh

Mišelj vrh

Gora nosi ime zaščitnika pastirjev. Njegov vitki, mogočni stožec občudujejo množice planincev na poti mimo Vodnikovega doma. Marsikomu se vzbudi želja, ki pa ob pogledu na vrtoglave stene in travnate strme predele Mišelj vrha (2350 m) ponavadi ostane le želja. Čeprav vrh kaže podobo samostojne gore, je v resnici z dolgim grebenom povezan s planoto Hribarice pod Kanjavcem. Na koncu grebena je visoka gora Mišeljski Konec (2464 m), ki zaključuje greben nad Hribaricami. Obiskati omenjeni greben z vrhovi, pomeni spoznati se z eno najlepših bohinjskih gorskih poti, vendar je za tako brezpotno potepanje obvezna dobra vidljivost.

Mišelj vrh (2350 m), Jezerski in Prevalski Stog ter Ogradi

Začnem zelo zgodaj s planine Velo polje, kamor sem prispel prejšnji dan in prenočil, ter se s tem odzval prijaznemu vabilu sirarja Franclna. Malo polje in planino Pod Mišelj vrhom prehodim še v delni jutranji svetlobi vse do zahodnega odcepa pod Mišeljsko dolino, kjer je dnevna svetloba že dovolj močna in nadaljujem po stezici proti skalni zapori, kjer se povzpnem proti melišču in višje na greben ob vrhu Na Nizkem (2275 m).

Mišeljski Konec, Mišelj vrh, Mišeljski Konec, Koštrunovec in Velo polje

Nadaljujem zahodno po grebenu, saj se na Mišelj vrh (2350 m) mislim povzpeti ob vračanju z nasprotne strani. Sedem in dvajset minut kaže ura na razglednem travnatem in oblem vrhu, ter z lepim razgledom po okoliških že obsijanih vrhovih in z meglo nižje po dolinah. Brezpotno pohajkovanje po planinskih travnikih s polno cvetja se nadaljuje do Mišeljske glave (2237 m). Strm greben z lažjimi plezalnimi mesti nadaljujem kar po grebenu, s tem se izognem krušljivih predelov nižje in že sem na sedlu.

Pred menoj je vedno bolj viden Mišeljski Konec, pred njim še dokaj velik vmesni greben. Med oba se povzpnem po manjšem melišču in najprej na izpostavljen greben (2344 m, fotografija v povzetku strani) pred Mišeljskim Koncem. Od tu dalje se pot nadaljuje nekaj časa po melišču s prehodom v zaključni, ne preveč strmi skalni vrh nad Hribaricami, z dobro vidnima dvema koritoma, po katerih se da po melišču z veliko truda sestopiti in priplezati na Mišeljski Konec.

Počitek z ogledom po prelepi okolici nad obema dolinama zaključim in se začnem vračati po grebenu nazaj, proti mojemu današnjemu cilju, Mišelj vrhu (2350 m). Prej kot v eni uri dosežem pristopni prelaz in nadaljujem na Mišelj vrh, sedaj že z nekaj megle z Mišeljske doline. Do vrha ni daleč, tudi vidni možici kažejo smer grebenskega pristopa z vrhom v ozadju. Megla se je med tem že precej zgostila, toda vidljivost ni ogrožena. Čeprav sem z namenom obiskal Mišelj vrh zadnji in se nameraval spustiti po njegovem grebenu na nižji, predstavim kdaj v prihodnosti, Koštrunovec (2102 m) in planino Pod Mišelj vrhom, sem zaradi goste megle odstopil od prvotnega plana in se vrnil na prvo zahodno sedlo nižje v Mišeljsko dolino in po najkrajši poti preko Jezerskega prevala, planine Krstenica do parkirišča pred planino Blato.

Janez Pikon

mali OGLASI

Navodila za objavljanje so na levi strani spodaj