Search

Oglasi

Mali oglasi: prodam, kupim, najdeno, izgubljeno in - ostalo (npr. Iščem sopotnike ... Pozabil sem ...
Oglasi bodo prikazovani dva tedna, po tem pa  poniknejo v bazo; upoštevajte to pri vpisovanju podatkov.

Pršivec in Vogar nad Bohinjskim jezerom; fotografiral Silvo Baznik 15. januarja 2017

Soteska Mudna dol

Soteska Mudna dol

Atraktivno in suho korito v potoku Sušica z ozko sotesko Mudna dol na gorskem grebenu Grobničke Alpe. Strmo korito potoka Sušice je priporočljivo in možno obiskati le v sušnem obdobju s krožno smerjo do planinskega doma Hahlić. Poraščena globel je neprehodna ob deževju, ko divji potok napolni strugo z odtokom hudourniških voda na obsežno Grobničko polje. Avtocestni odcep vzhodno v smeri Zagreba zapustimo v vasici Čavle, nadaljujemo v vas Dražice in dosežemo parkirišče severno nad vasico Podkilavac (320 m). Pripravimo se in z izhodišča sledimo oznakam vzhodno preko polja po kolovozu in stezi do izteka doline Mudna dol. Markacije nas vodijo severno v temno in hladno sotesko, ta postaja vedno ožja in bolj strma.

Pripravimo se in z izhodišča sledimo oznakam vzhodno preko polja po kolovozu in steziMarkacije nas vodijo severno v temno in hladno soteskoVečinoma se blago vzpenjamo po hladni, delno obsijani soteski do skalnatega praguRazgibano ponavljanje s plezalnimi vložki se vrstijoVarovano smer preplezamo in nadaljujemo po suhi strugi navkreberZahodno se povzpnemo še na razgledni vrh Vidalj (1184 m) z izjemnim razgledom južno na Kvarnerski zaliv in Jadransko morje

Večinoma se blago vzpenjamo po hladni, delno obsijani soteski do skalnatega pragu. Varovano smer preplezamo in nadaljujemo po suhi strugi navkreber. Razgibano ponavljanje s plezalnimi vložki se vrstijo, tudi z navpično smerjo, kjer so nam v pomoč jeklenice, oziroma klini in krajša lestev.

Zahodno se povzpnemo še na razgledni vrh Vidalj (1184 m) z izjemnim razgledom južno na sotesko Mudna dolVarovano smer preplezamo in nadaljujemo po suhi strugi navkreberRazgibano ponavljanje s plezalnimi vložki se vrstijo, tudi z navpično smerjo, kjer so nam v pomoč jeklenice, oziroma klini in krajša lestevMarkacije nas vodijo severno v temno in hladno sotesko, ta postaja vedno ožja in bolj strmaZahodno se povzpnemo še na razgledni vrh Vidalj (1184 m) z izjemnim razgledom južno na Kvarnerski zaliv in Jadransko morjeNa robu Grobničkega polja dosežemo stik s vstopno stezo in se krožno vrnemo na izhodišče in parkirišče severno nad vasjo Podkilavac

Strmina popusti, dosežemo vršni rob ozkega kanjona, sledi travniško nadaljevanje do označenega razpotja z odcepom smeri do planinskega doma Hahlić (1097 m). Zahodno se povzpnemo še na razgledni vrh Vidalj (1184 m) z izjemnim razgledom južno na Kvarnerski zaliv in Jadransko morje. Sestopamo po travniškemu kolovozu in gorski stezi, ki nas vodi zahodno ob dolgi in globoki soteski Mudna dol. Na robu Grobničkega polja dosežemo stik s vstopno stezo in se krožno vrnemo na izhodišče in parkirišče severno nad vasjo Podkilavac.

Janez Pikon

mali OGLASI

Navodila za objavljanje so na levi strani spodaj