Išči

ALP

ALP-inizem, -inističen, -inist/ka, -inistinčni (odsek ...) =  torej vse na temo "alpinizem" 
Če nekoga zanima le alpinizem, si lahko za (najbolj) priljubljeno nastavi povezavo:  ALP >  

Alpinizem

Objavljalci

Authors

Arhiv

Akcijsko ALP

Bilten URSZR – 08.03.21

 GRS v dveh akcijah

Ob 14.51 je na cesti Lokavec–Predmeja, občina Ajdovščina, voznik z osebnim vozilom zbil peško, ki je nato padla v prepad pod cesto ter na kraju podlegla poškodbam. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin, skupina Ajdovščina in gasilci GRC Ajdovščina.

Ob 9.35 se je v Severni triglavski steni, občina Kranjska Gora, pri padcu poškodoval plezalec. Posredovali so gorski reševalci postaje GRS Mojstrana in Kranjska Gora ter helikopter Slovenske vojske. Poškodovanega in oba soplezalca so z vitlom dvignili v helikopter in prepeljali v bolnišnico na Jesenice.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo večinoma sončno. Ponekod bo pihal veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 12 °C.

V torek bo deloma sončno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več dopoldne. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 3, najvišje dnevne od 5 do 10, na Primorskem do 14 °C.

V sredo bo deloma sončno z občasno povečano oblačnostjo. Še bo pihal vzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, ki bo popoldne slabela. V četrtek se bo oblačnost od zahoda povečala. Zapihal bo jugozahodni veter.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov večinoma MAJHNA, 1. stopnje po Evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Snežna odeja je večinoma stabilna, ponekod je poledenela, podobno je tudi na grebenih. Zato je nevarno za zdrs.

Snežna odeja je večinoma stabilna in trda ali pokrita s skorjo. V petek popoldne in v noči na soboto je zapadlo od 5 do 10 centimetrov snega, ki ga je veter precej spihal, zato so na trdi podlagi ponekod manjše klože. A že v nedeljo se je novi sneg pod vplivom sonca in nekoliko višjih temperatur ojužil in sprijel s podlago, le v senčnih legah je še nekaj malega suhega snega na trdi podlagi. Predvsem na soncu izpostavljenih legah ter po grebenih je snežna odeja poledenela.

V ponedeljek bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Pihal bo šibak veter spremenljive smeri, v vzhodnem delu naših gora pa nekoliko izrazitejši severozahodnik. Ledišče je na nadmorski višini okoli 1400 metrov. V noči na torek bodo lahko na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah prehodno rahle padavine. V ponedeljek in torek bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho. Nekoliko hladneje bo, ledišče bo na čez dan na nadmorski višini okoli 1100 metrov. Pihal bo šibak veter južnih smeri. V sredo bo dokaj sončno s kakšno popoldansko snežno ploho. Pihal bo šibak do zmeren severni veter. V četrtek bo večinoma oblačno in nekoliko topleje.

Snežna odeja se bo v ponedeljek na sončnih legah čez dan ojužila in ponoči pomrznila. V torek čez dan bo večinoma ostala pomrznjena, v sredo pa se bo na prisojnih pobočjih spet nekoliko ojužila, a ne do višine najvišjih vrhov. V četrtek se bo sneg v sredogorju nekoliko zmehčal, v visokogorju nad okoli 1800 metrov pa bo ostal trd. Večjih sprememb lavinskih razmer v prihodnjih dneh ne pričakujemo.


 08.02.2021
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 11390

ALPinizem