Išči

GRS

Kategorija označuje objave vezane na GRS

Gorska reševalna služba

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 03.05.21

 GRS Tolmin v iskalni akciji

Ob 14.13 je pričela iskalna akcija za pogrešano osebo na območju Stopnika v občini Tolmin. Poleg policistov so sodelovali gorski reševalci GRS Tolmin in gasilci PGD Dolenja Trebuša. Akcija je bila prekinjena po dobri uri iskanja, ker so pogrešano osebo našli v Dolenji Trebuši.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek dopoldne bodo padavine povsod ponehale, najkasneje na jugovzhodu in od severozahoda se bo počasi jasnilo. Predvsem v severni Sloveniji bo popoldne možna kakšna ploha. Šibka burja na Primorskem bo popoldne ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 16, na Primorskem do 19 °C.

V torek bo po večinoma jasnem in ponekod meglenem jutru deloma sončno, popoldne bo predvsem v Posočju možna kakšna ploha. Zapihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 6, ob morju okoli 8, v alpskih dolinah ter v mraziščih Notranjske in Kočevske okoli 0, najvišje dnevne od 14 do 18, na vhodu do 20 °C.

V sredo bo spremenljivo oblačno, predvsem v zahodni in severozahodni Sloveniji bodo popoldne nastale posamezne plohe ali nevihte. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. V noči na četrtek se bodo padavine razširile nad večji del Slovenije in do četrtka zjutraj, razen na zahodu, ponehale. Prehodno bo zapihal severni do severovzhodni veter.
V četrtek čez dan bo pretežno oblačno, ponekod na zahodu bo občasno rahlo deževalo.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje, je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. V gorah je v nedeljo in ponoči obilno snežilo. Zaradi večje količine novega snega pričakujejo, da se bodo v ponedeljek spontano prožili plazovi suhega, sredi dneva in popoldne pa zaradi vpliva sonca tudi plazovi mokrega snega. Nevarnejša so zlasti strmejša pobočja v visokogorju, kjer je snežilo na trdo snežno podlago. Zlasti okoli grebenov in vrhov so nastajale tudi klože, ki se lahko sprožijo že ob manjši obremenitvi. Vetru izpostavljena mesta so spihana do trde in ponekod poledenele podlage, zato je nevarnost zdrsa precejšnja.

Ob koncu tedna so bile zlasti na območju Julijskih Alp obilne padavine. Sprva je večinoma deževalo. Meja sneženja se je šele v noči na nedeljo spustila do okoli 2400 m. V nedeljo se je le postopoma hladilo in dež je prehajal v sneg, Popoldne je močno snežilo, nastajale so tudi nevihte. Zapihal je zmeren severnik. Skupno je nad 1500 m zapadlo od 20 pa tudi več kot 60 cm snega. Največ na območju zahodnih in južnih Julijskih Alp, najmanj pa na v vzhodnih Kamniško-Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah. Sprva je na mokro podlago padal razmeroma moker, kasneje pa vse bolj suh sneg. Severni veter je okoli grebenov in vrhov je severnik prenašal sneg in ga odlagal na južna pobočja, kjer so nastajale nove klože. Razmere so zahtevne!

V ponedeljek dopoldne se bodo oblačnost in padavine postopoma umikale. Razjasnilo se je že v Julijskih Alpah in v zahodnih Karavankah. Čez dan bo nastalo nekaj spremenljive oblačnosti. Vrhovi bodo občasno v oblakih. Dopoldne bo pihal šibak do zmeren severni veter, popoldne pa šibak veter spremenljive smeri. Topleje bo! Temperatura na 1500 m bo popoldne od 1 do 3, na 2500 m pa okoli -5 °C. V torek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, vrhovi bodo občasno v oblakih. Bolj oblačno bo zlasti v Posočju, kjer bo popoldne nastala tudi kakšna ploha. Pihal bo zmeren do okrepljen jugozahodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli 5, na 2500 m pa okoli 0 °C. V sredo bo pretežno oblačno in tudi megleno, več jasnine bo v vzhodnih gorstvih. Na območju Julijskih Alp se bodo začele pojavljati padavine. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 2000 m. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik. Na 1500 m bo sredi dneva okoli 5, na 2500 m pa okoli -1 °C. Zvečer se bodo padavine okrepile in razširile nad vsa gorstva, meja sneženja se bo znova spustila do okoli 1500 m.

Nov sneg se bo v naslednjih dneh zaradi otoplitve in vpliva sončnega obsevanja labiliziral in z dovolj strmih pobočjih tudi splazel. Spontano se bodo pojavljali plazovi mokrega snega. V torek in sredo čez dan bo tako nevarnost snežnih plazov nad okoli 1500 m, ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. V torek bodo zlasti nevarna prisojna, v sredo pa tudi osojna pobočja. Predvsem v visokogorju bodo nevarna tudi mesta z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz.
Razmere v gorah bodo ostale nevarne in zahtevne.


 03.05.2021
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1340

GRS

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.