Išči

GRS

Kategorija označuje objave vezane na GRS

Gorska reševalna služba

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 10.05.21

 GRS Tržič pomagala jadralnemu padalcu

Ob 14.10 je med Gozdom in Tolstim vrhom, občina Tržič, jadralni padalec pristal na drevesu. Reševalci GRS Tržič so ga s pomočjo vrvne tehnike nepoškodovanega rešili z drevesa in pospremili v dolino.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo pretežno jasno, nekaj oblačnosti bo zjutraj in dopoldne na zahodu. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 25, na vzhodu do 27 °C.

V torek bo sprva še sončno. Popoldne se bo na zahodu pooblačilo, pojavljati se bodo začele manjše padavine. Pihal bo veter južnih in vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, ob morju in na severovzhodu do 14, najvišje dnevne na zahodu od 19 do 23, drugod od 24 do 27 °C Padavine se bodo v noči na sredo od zahoda okrepile in razširile nad večji del države. Nastane lahko tudi kakšna nevihta.

V sredo in četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in posameznimi nevihtami. Manj padavin bo na vzhodu, kjer bo pihal jugozahodnik.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1600 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarnejša so zlasti strma pobočja, kjer je večja količina novega in mokrega snega na stari in trši snežni podlagi, predvsem tu se bodo pojavljali posamezni plazovi mokrega snega, plazila pa se bo lahko tudi stara snežna odeja s strmih pobočij. Manjši snežni plazovi so možni tudi na strmih travnatih pobočjih brez stare snežne podlage. V visokogorju so klože in opasti, ki se lahko rušijo zaradi visoke temperature. Možnost proženja plazov se še nekoliko poveča čez dan na prisojnih pobočjih.

Ob koncu tedna se je hitro segrelo in novejši sneg se je ojužil ter precej sesedel, nižje pa skopnel. Zaradi visoke temperature snežna odeja večinoma ponoči ne pomrzne. Sneg je moker in mehak, nižje je dobro preobražen in prekristaliziran, marsikje je snežna odeja premočena do tal. V visokogorju so še klože in opasti.

V ponedeljek bo sončno, temperatura bo povsod v gorah nad ničlo. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. V torek bo pretežno jasno, sredi dneva in popoldne se bo pooblačilo v zahodnem in osrednjem delu Julijskih Alp ter v zahodnih in osrednjih Karavankah. Nekateri vrhovi bodo lahko občasno v oblakih, tudi v Kamniško Savinjskih Alpah. Pihal bo šibak do zmeren južni do jugozahodni veter. Temperatura bo še nad ničlo. V sredo bo oblačno in ponekod megleno z občasnimi padavinami. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1700 m, nulta izoterma bo na okoli 2000 m. Pihal bo veter južnih smeri, ponekod pa jugozahodnik. V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma plohami. Meja sneženja bo večinoma na okoli 1800 m nadmorske višine.

V ponedeljek in torek bodo razmere spomladanske. Zaradi visokih temperatur bo sneg moker in s strmih pobočij se bodo prožili posamezni manjši in srednje veliki plazovi mokrega snega, lahko se bodo rušile tudi opasti. Nevarnost bo večja na osončenih legah od sredine dopoldneva do poznega popoldneva. V visokogorju je treba paziti tudi na klože, ki se lahko splazijo ob manjši obremenitvi snežne odeje. Sneg ponoči ne bo pomrznil, razen morda v mraziščih. V sredo se bo ohladilo, v visokogorju bo predvidoma zapadlo od 10 do 30 cm snega. Nižje bo deževalo in dež bo dodatno razmočil snežno odejo. Nižje zato pričakujemo na strmih pobočjih proženje posameznih plazov mokrega snega, tudi talnih. Višje pa bo spontanega plazenja bolj malo, bodo pa nastale nove klože ob jugozahodniku.
V četrtek in petek se lavinske razmere ne bodo kaj dosti spreminjale. Nevarnost bo večinoma ZMERNA, 2. stopnje.


 10.05.2021
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1340

GRS

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.