Išči

gorenjsko

SLOvenija: GORENJSKO območje obsega vse nad ljubljanskim, desno do Karavank oz. Kamniško-Savinjskih Alp, levo oz. zahodno pa do Julijcev; podobmočij  je  več: glej  seznam > (še v  nastajanju)

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.07.2020

Zaradi nestabilnega vremena je bilo pretekli teden pri nas manj vzponov. Mateja Uršič in soplezalec Simon (oba Soški AO) sta plezala v Srednjem vrhu, enem od vzhodnih sosedov Krna. Ponovila sta smer Petnajstarca (V-/II-IV, 180 m). Smer je bila v tem tisočletju vsaj dvakrat že preplezana, prvi vzpon v smeri pa sta verjetno opravila Lojze in Zoran Skrt na koncu osemdesetih let. Zadnja ponavljalca sta v smeri pustila tri kline. Nestabilno vreme preteklega tedna so člani Soškega AO izkoristili za obisk Paklenice in Spominske smeri Srečka Rihtarja v Nad Šitom glavi. Vršič je pretekli teden bil pogosta in preprosta izbira. Več ponovitev je dobila pred kratkim nastala smer Vijolinca. Člana AK Vertikala sta jo ponovila pred dobrim tednom dni. Smer priporočata zaposlenim plezalcem, ki nimajo časa za kaj več, saj vključno z dostopom in sestopom vzame zelo malo časa. Z vrha smeri priporočata peš sestop, ki je tudi časovno krajši, in odsvetujeta spuščanje po vrvi zaradi proženja kamenja. O plezanju Smeri Debelakove v Veliki Mojstrovki je pisal Žiga Šušteršič (AO Kranj). Vzpon je sicer s soplezalcem opravil predpretekli vikend, aktualno pa je opozorilo glede naložene skale pod detajlom smeri oz. kaminom. Več ...

Peter Hrovat (AO Rašica) je s soplezalcem prosto ponovil Bergant-Manfreda (VII-/IV-V, 600 m) v Debeli Peči. Spodnji del smeri se jima je zdel precej krušljiv, klinov pa v celotni smeri nista našla veliko. 

Matej Balažic in Maja Lobnik (oba AO TAM) sta v Škarjah ponovila smer Ameriška zadeva (VI/V, 200 m). V strmih delih smeri sta našla dobro skalo.

Zahodni steber Wetterhorna

Tomaž Jakofčič (AAO) in Aljoša Hribar (Črnuški AO) sta preplezala Zahodni steber (ED-, VI+, 1200 m) Scheidegg Wetterhorna (3692 m) nad Grindelwaldom v Švici. V steno sta vstopila ob relativno pozni uri, sta pa zato toliko dlje v večer plezala in ob 23. uri postavila bivak. Ponoči ju je zbudil mrzel veter, ki ju je nato spremljal do vrha. Na vrhu sta imela pred seboj še zelo siten sestop s plezanjem, spusti po vrvi in nazadnje zamegljenim ledenikom. Aljoši se je smer zdela težja od Walkerjevega stebra v Grandes Jorasses. Več ...>

Ženski alpinistični tabor

Marija Jeglič (AO Ljubljana Matica) je pripravila poročilo ženskega alpinističnega tabora, ki je letos potekal v Logarski dolini. Po številu udeleženk je bil letošnji tabor rekorden. Poročilo ...> Prispevki udeleženk: Maja Šuštar (AO Domžale), Katarina Noč (AO Jesenice), Jana Pičulin (AO Nova Gorica) in Kaja Kunaver (AO Ljubljana Matica).

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic 
Izpisi objav:
alpinizmu 
odpravah (VTG)
s prvenstvenimi
Značke:
GL4

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 4857

GORENJSKO

Domžalsko
Kamniško
Jeseniško
gornjesavsko
Bohinj