Išči

gornjesavsko

GORNJESAVSKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 17.01.22

GRS v osmih (8) akcijah

Ob 10.08 je pri sestopu z Malega Triglava planincu zdrsnilo na snegu in je padel v Snežno konto, kjer je podlegel poškodbam. Posredovali so gorski reševalci GRS Mojstrana in helikopter Slovenske vojske, ki je mrtvega planinca prepeljal v dolino.

Ob 11.10 je pri sestopu z Malega Triglava na istem mestu zdrsnilo še drugemu planincu in je prav tako padel v Snežno konto, kjer je podlegel poškodbam. Posredovali so gorski reševalci GRS Mojstrana in helikopter Slovenske vojske, ki je mrtvega planinca prepeljal v dolino.

Ob 12.36 si je planinec pri sestopu od Planinskega doma na Zelenici do parkirišča, občina Žirovnica, poškodoval koleno, zato je potreboval pomoč. Gorski reševalci GRS Tržič so ga prepeljali v dolino.

Ob 12.30 je pod goro Jelenkamen, občina Jesenice, onemogel planinec. Gorski reševalci GRS Jesenice so iskali planinca, vendar je ta medtem ob pomoči mimoidoče planinke sestopil v dolino.

Ob 14.27 je na pobočju gore Vitranc omagala planinka in ni več mogla nadaljevati poti. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so planinko nepoškodovano pospremili v dolino.

Ob 20.22 sta pri sestopu s Komne, občina Bohinj, osebi padli čez prepadne stene. Gorski reševalci GRS Bohinj, Radovljica in Tržič so v nočni iskalno-reševalni akciji našli eno preminulo osebo. V jutranjih urah pa so s pomočjo drona locirali tudi drugo preminulo osebo.

Ob 11.37 se je pri vzponu na Španov vrh, občina Jesenice, ob smučišču poškodovala turna smučarka. Oskrbela sta jo gorska reševalca GRS Jesenice in jo prepeljala do spodnje postaje žičnice, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Jesenice.

Ob 13.08 je na poti z Rožnika proti Mostecu v Ljubljani občanka med hojo padla in si poškodovala nogo. Gasilci GB Ljubljana in gorski reševalci GRS Ljubljana so poškodovanko oskrbeli na kraju in jo z nosili prenesli do Mosteca, kjer so jo predali reševalcem NMP UKC Ljubljana. Reševalci so poškodovanko prepeljali v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Po nekaterih nižinah bo zjutraj in dopoldne megleno. Najvišje dnevne temperature bodo v krajih z dolgotrajno meglo okoli 1, drugod od 5 do 12 °C. Zvečer se bo oblačnost prehodno povečala, na vzhodu Slovenije lahko ponoči nastane kakšna ploha. Ponekod na Primorskem bo zapihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 1, ob morju okoli 3 °C.

V torek bo na zahodu Slovenije precej jasno, drugod bo sprva nizka oblačnost ali megla, ki se bo dopoldne večinoma razkrojila. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8, na Goriškem in ob morju do 12 °C.

V sredo se bo na Primorskem in Notranjskem pooblačilo, drugod bo sprva še precej jasno, po nižinah se bo del dneva zadrževala megla. Zapihal bo jugozahodnik.

V četrtek bo sprva oblačno, predvsem na jugu Slovenije bo rahlo deževalo. Popoldne se bo jasnilo.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem je na mestih, ki so zaradi vetra spihana, NEVARNOST ZDRSA. Snežna odeja je večinoma stabilna. Predvsem na strmih, senčnih pobočjih visokogorja pa so nepreobražene ali slabo preobražene klože, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite plaz kložastega snega.

Nadaljuje se suho vreme. V zadnjih dneh je bil izrazit temperaturni obrat, zrak pa je bil suh. Zato se je sneg čez dan ojužil le na osončenih pobočjih in na planotah v sredogorju, kjer je ponoči pomrznil. Krepila se je skorja. V prisojah je nekaj snega tudi skopnelo. V senci je sneg ostal trd ali suh. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, tudi do kopne podlage. Izrazitejše klože so ostale predvsem v senčnih legah, na južnih se je sneg že bolj sprijel.

Nadaljevalo se bo suho, večinoma sončno in nekoliko hladnejše vreme. Ničta izoterma je danes malo pod 1500 metrov nadmorske višine, v naslednjih dneh bo še nekoliko nižje, izraziteje pa se bo ohladilo s četrtka na petek. V ponedeljek bo pihal večinoma zmeren severozahodnik, v torek šibak do zmeren severni veter, v sredo pa šibak do zmeren jugozahodnik.

Snežna odeja se bo v nižjih sončnih legah sredogorja čez dan nekoliko ojužila in ponoči pomrznila. Višje ter v senci se bo sneg le počasi preobražal, nad okoli 1500 metrov bodo razmere ostale skoraj nespremenjene. Snežna odeja bo večinoma stabilna, le v senčnih legah visokogorja bodo še potencialno nestabilne klože. Velika bo nevarnost zdrsa.
Naslednji plazovni bilten bomo objavili v sredo, 19.1.2022.


 17.01.2022
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1417

GORNJESAVSKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.