Išči

tržiško

TRŽIŠKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 16.03.22

GRS Bohinj je oskrbela padlega kolesarja ...

Ob 10.50 si je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, smučar pri padcu poškodoval nogo. Posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipa HNMP Brnik na krovu je poškodovanca oskrbela in prepeljala v UKC Ljubljana.

Ob 13.06 se je v naselju Polje, občina Bohinj, izven kolesarske steze poškodoval kolesar. Gorski reševalci GRS Bohinj so ga na kraju oskrbeli, prenesli do ceste in predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Bled.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo sprva pretežno oblačno, zjutraj bo ponekod na severovzhodu prehodno rahlo deževalo. Čez dan se bo delno razjasnilo. Zahodni veter bo postopno oslabel, na Štajerskem in v Prekmurju bo že dopoldne zapihal severni do severozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 17, na jugovzhodu do 20 °C.

V četrtek bo zjutraj in dopoldne predvsem v zahodni in jugovzhodni Sloveniji občasno več oblačnosti, drugod bo delno jasno. Popoldne bo povsod sončno. Pihal bo vzhodnik, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo na severu od -2 do 1, drugod od 3 do 6, najvišje dnevne od 9 do 15, na Goriškem in ob morju do 17 °C.

V petek bo na Primorskem delno jasno, burja se bo okrepila. Drugod bo zmerno, občasno predvsem na vzhodu pretežno oblačno, pihal bo severovzhodnik.
V soboto bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Veter bo nekoliko oslabel. Postopno bo spet hladneje.

RAZMERE V GORAH

Nevarnost snežnih plazov je večinoma MAJHNA, 1. stopnje, vendar se bo v sredo in četrtek čez dan zlasti na prisojnih pobočjih povečala in bo ZMERNA, 2. stopnje. Snežna odeja je večinoma dobro povezana, vendar se bo čez dan zaradi vpliva sonca in toplejšega vremena zmehčala in postala manj stabilna. Možni bodo spontani manjši do srednje veliki plazovi mokrega snega. Previdno zlasti na strmih travnatih pobočjih, kjer so možni zdrsni plazovi. Nevarnost zdrsa se bo zaradi odjuge prehodno nekoliko zmanjšala, vendar v senčnih delih visokogorja bo vedno precej ledeno.

Že včeraj se je v višinah ob dotoku toplejše zračne mase precej ogrelo, a se snežna odeja zaradi oblačnega vremena ni tako hitro preobražala. Čez dan se je sneg zlasti v sredogorju ojužil, ponoči pa je pomrznil le nad gozdno mejo. Ponekod je prehodno tudi rosilo. Snežna odeja bo sprva razmeroma stabilna, čez dan pa se bo zaradi vpliva sonca zmehčala in v sredogorju tudi hitreje kopnela. Zlasti na prisojnih pobočjih bo sneg postal bolj labilen, zato pričakujemo tudi plazove mokrega snega. Ker je višina snežne odeje razmeroma skromna za ta čas, bodo tudi snežni plazovi redkejši in manj obsežni, kot bi v takšni pomladanski situaciji pričakovali. V senčnih legah visokogorja bo sneg ostal večinoma trd in skorjast. V zatišnih legah bo ostalo tudi nekaj mehkejšega, napihanega snega. V torek in sredo ponoči je pihal okrepljen zahodnik, ki je ponekod prenašal sneg. Višina snežne odeje je zelo neizenačena. Prisojne lege so precej visoko kopne. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, tudi do kopne podlage.

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, sprva ponekod tudi megleno. Več sonca bo popoldne. Ozračje bo zaradi puščavskega prahu precej mrčasto. V sredogorju bo zjutraj in deloma dopoldne pihal šibak do zmeren veter zahodnih smeri, nato severozahodnik, ki bo pihal tudi v visokogorju. Tam bo zmeren, občasno tudi močan. Temperatura na 1500 m bo okoli 4, na 2500 m pa okoli -1 °C. V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več zjutraj in dopoldne. Pihal bo šibak vzhodnik do severovzhodnik. Nekaj stopinj hladneje bo. Temperatura na 1500 m bo okoli -1, na 2500 m pa okoli -3 °C. V petek bo delno jasno, nastajala bo spremenljiva kopasta oblačnost, ki jo bo več v vzhodnih gorstvih. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. Temperatura na 1500 m bo od -3 do +2, na 2500 m pa okoli -5 °C, hladneje bo v vzhodnih gorstvih.

Pomladanska situacija bo vztrajala tudi v naslednjih dneh. Razmeroma toplo vreme bo tudi v četrtek. Zjutraj bo nevarnost snežnih plazov MAJHNA, 1. stopnje, čez dan pa se bo povečala in bo ZMERNA, 2. stopnje. Zaradi ohladitve se bo v petek snežna odeja postopno stabilizirala. Vseeno pa se bo snežna odeja čez dan na prisojnih pobočjih nekoliko ojužila, ponoči pa pomrznila.
Predvsem zjutraj in dopoldne bo še vedno ostala precejšnja nevarnost zdrsa.


 16.03.2022
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 801

TRŽIŠKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.