Išči

goriško

GORIŠKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 25.07.21

Primorski dnevnik: Tridnevni izlet v Dolomite - Ob 110-letnici SPDG pripravljajo zbornik - PO SK Devin na jezero Bordaglia ...

Tridnevni izlet v Dolomite        

Vet le Feltrine so najjužnejši podaljšek Dolomitov, saj segajo od prelaza Cereda skoraj do mesta Feltre. V tem delu zanimivega gorskega sveta poteka tudi zaključni del planinske poti po Dolomitih št. 2 (začenja se nad Bruneckom na južnem Tirolskem). Od 30. julija do 1. avgusta bodo Vette obiskali goriški planinci. Prehodili bodo odsek poti od zavetišča Boz do zavetišča Piaz, ki poteka pod vršnimi grebeni na višini okrog 2000 metrov. Do koče Boz, kjer bodo prenočili (hoje bo približno štiri ure) se bodo podali iz doline Noana/stranska dolina v bližini Fiera di Primiero. V soboto bodo prehodili pot do zavetišča Piaz, kjer bodo drugič prenočili. Sestop in povratek bo v nedeljo, 1. avgusta (hoje bo 5-6 ur). Za dodatne informacije in morebitna prosta mesta poklicati na telefonsko številko 3317059216 (Vlado).

Ob 110-letnici SPDG pripravljajo zbornik

Slovensko planinsko društvo v Gorici ima za sabo dolgo in bogato pot. Začela se je pred 110 leti, pred 75 leti, ob koncu druge svetovne vojne, pa se je obnovila društvena dejavnost in prekinilo dvajsetletno obdobje prisilnega molka. Obletnico bodo pri društvu obeležili z izdajo zbornika v katerem bodo obeležili četrtletno delovanje (od leta 1995 do 2020) in na novo (doslej je bilo namreč malo znanega) osvetlili delovanje društva v obdobju po letu 1925. Pred kratkim je namreč družina Ferdinanda Rolicha društvu zaupala veliko gradiva, predvsem fotografij (okrog 900). Spomnili se bodo nadalje članov, ki so bistveno prispevali, zlasti v prvih letih po koncu druge svetovne vojne, k obstoju in uveljavljanju društva. Poleg arhivskega gradiva želi uredniški odbor upoštevati tudi prispevke članov, ki so nekdanjega predsednika društva Rolicha in dolgoletnega odbornika Petra Čermelja poznali. Dobrodošle informacije na tel. 3317059216/0481882079 (Vlado).

PO SK Devin na jezero Bordaglia

V nedeljo, 25. julija, prireja planinski odsek SK Devin celodnevni izlet s pohodom na jezero Bordaglia, ki je eno najlepših jezer v Karnijskih Alpah. Do izhodiščne točke v kraju Pierabech pri kraju Forni Avoltri se bodo podali z osebnimi avtomobili in društvenim kombijem. To je znani kraj na nadmorski višini 1075 m, kjer se nahaja izvir mineralne vode Goccia di Carnia. Povzpeli se bodo po markirani stezi do sedla Sissanis (1987 m), kjer si bodo ogledali majhno jezero Pera, sledil bo sestop do končnega cilja, jezera Bordaglia (1750 m). Predvidenih je okrog pet ur hoje za višinsko razliko 900 m. Predviden je postanek pri jezero, ki je ledeniškega izvora in leži na čudoviti lokaciji ter je vredno ogleda. Kosilo iz nahrbtnika, obvezni so gojzerji, ker se med vzponom prečka več potočkov. Izlet bodo ponovili v torek, 27. julija, pod istimi pogoji. Odhod bo ob 7. uri na parkirišču picerije Bowling v Devinu. V slučaju neugodnih vremenskih razmer v Karnijskih Alpah bodo izlet prilagodili in izbrali drugi kraj. Obvezna je prijava na telefonski številki 3476139495 (Silvia).

Primorski.eu, 22.07.2021
PLANINSKI SVET

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 128

GORIŠKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.