Išči

goriško

GORIŠKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 27.01.22

Primorski dnevnik: ... SPDG na Hleviški planini ...

Planinski svet - 27.01.22

SPDG na Hleviški planini

Sedem članov SPDG - štiri planinke in trije planinci - ter dve pogumni psički, Lajka in Kelly, so se v nedeljo, 23. januarja, podali na prvi društveni izlet v letošnjem letu. Povzpeli so se na Hleviško planino (908 metrov), rahlo poraščen, a vseeno zelo razgleden vrh, ki je hišna gora Idrije. Izbrali so v bistvu najdaljšo možno pot do vrha, saj so startali pri Divjem jezeru ter se mimo Prižnice in čez Zagrebene po približno dveh urah hoje povzpeli do cilja. Kljub nizkim temperaturam je sončno vreme poskrbelo za enkratne vremenske razmere, z vrha pa so imeli pohodniki zelo lep razgled proti Golakom, Javorniku nad Črnim vrhom, Kamniškim Alpam, Karavankam in delno tudi proti Julijcem. Snega je bilo le za vzorec, le del poti je bil poledenel, tako da je bila potrebna določena previdnost. Članice in člani SPDG so si privoščili tudi postanek v Koči na Hleviški planini ki leži približno 90 metrom pod vrhom. Skupno so planinci prehodili 14 kilometrov in premagali 820 metrov višinske razlike.

Planinski odsek SK Devin po romarski poti na Višarje

Planinski odsek SK Devin je za svoj prvi izlet nove pohodniške sezone izbral še kar zahtevni enodnevni vzpon na Višarje. Čeprav je bilo na začetku malo zainteresiranih pohodnikov, pa se je v zadnjih dneh - tudi glede na vremenske pogoje - prijavilo kar nekaj planincev, tako da se jih je kar 17 udeležilo tega privlačnega izleta. Sončno in lepo toplo vreme je pohodnike pričakalo v Kanalski dolini, kjer so začeli zahtevni vzpon, še posebno, če pomislimo, da so premagali skoraj 900 m nadmorske višine, seveda v zimskih razmerah in to po stari in znani romarski poti. Pohodniki so naleteli na lepo široko, trdo, ledeno in strmo podlago, tako da so rabili do vrha nekaj več kot 2 uri in pol. V veliko oporo so jim bile derezice, še posebno pri sestopu. Presenečeni so bili nad veliko pohodnikov in turnih smučarjev, ki so jih srečali po poti, kar pomeni, da je ta vzpon do svetišča zelo znan in priljubljen. Na vrhu jih je pričakalo toplo sončno vreme in tudi krasen razgled na vse bližnje vrhove, ki se bohotijo na severni strani. Na Višarjah so srečali tudi člane skupine Fanjski, ki so izbrali prav ta dan za smučanje v Kanalski dolini.

Opozoriti velja vse planince, ki se podajajo v hribe, da sta se dva udeleženca pripeljala na Višarje z žičnico in da so ju pri blagajni vprašali za lavinski trojček, ki je obvezen za zimske ture in vzpone v Italiji. Ker je na Višarjah vedno veliko ljudi, so planinci rezervirali kosilo v znanem gostišču, kjer so jim zelo hitro postregli odlično kosilo, saj se jim je mudilo na sestop v dolino. Planinci SK Devin se zahvaljujejo prijaznemu in potrpežljivemu gostilničarju Juretu, ki se jim je rade volje pridružil za gasilsko spominsko sliko.

Izlet po tržaški okolici

Čeprav smo prepričani, da svoj okraj in širšo mestno okolico dobro poznamo, vedno se najdejo zanimive nepoznane steze in poti, ki nam jih lahko odkrijejo samo domačini. To so steze, ki so jih naši predniki stalno uporabljali na poti v mesto ali iz vasi v vas, danes pa se žal opuščajo. Prav odkrivanju primestnih krajev in takih poti namenja Slovensko planinsko društvo Trst vsako leto enega izmed svojih januarskih izletov,

V nedeljo, 23. januarja, je bil tako izlet posvečen odkrivanju zanimivosti Lonjerja in Podlonjerja ter nekaterih poti, ki vodijo do teh sončnih vasi. Izbranemu kraju so se pohodniki približali v širokem loku, saj so se zbrali na Banovskem sedlu. Jutro je bilo sončno a še hladno, ko so se napotili po panoramski poti proti Drašči. Čim so zapustili gozdnato območje, se jim je odprl čudovit pogled na Tržaški zaliv. S ptičje perspektive so občudovali mesto tkivo, prepoznavali posamezne stavbe v spodaj ležečem svetem Ivanu in Podlonjerju. Pri Drašci je vodič Paolo izbral prijetno pot, ki se vije pod Razklanim hribom in naprej do Bazovice. Po tako imenovanih Skalcah za spodnji Ključ so nato prišli do meje med tržaško in dolinsko občino in nadaljevali pot proti Katinari. Tu je pohodnike že čakal domačin, prof. Manuel Purger, ki jih je pozdravil v imenu SKD Lonjer-Katinara. Po krajšem prikazu zgodovinske

in kulturne stvarnosti Katinare, je pohodnike spremil v Lonjer. Med sprehodom po vasi so pohodniki spoznavali geografske značilnosti kraja, njegovo arhitekturo, kulturni utrip, pa tudi zgodovino in to predvsem ob postanku pri spomeniku padlim domačinom. Gospod Purger je skupino pospremil še do kapelice, kjer so se skupaj slikali, nato pa so pohodniki nadaljevali pot proti Podlonjerju. A prav kmalu so zavili s poti, saj jih je vodič, domačin Paolo tu povabil na svojo njivo, kjer jim je pripravil presenečenje. Nepričakovano okrepčilo ob nastavljanju sončnim žarkom se je prav prileglo, ob prijetnem klepetu se je postanek kar podaljšal. Sledil je še sprehod in krajši ogled Podlonjerja, kjer so pohodnike že čakali avtomobili in društveni kombi za povratek na izhodiščno točko. Za uspeh izleta gre zahvala predvsem našemu Paolotu in gospodu Purgerju.

V zimskih razmerah po dolini Pecol

Prijetne, sončne zimske dneve namerava Slovensko planinsko društvo Trst prihodnji konec tedna izkoristiti za zimski pohod. Za soboto, 29. januarja, načrtuje snežno turo po dolini Pecol (1519 m). Startali bomo na Žlebeh, se povzpeli mimo planine Cregnedul do planine pod Montažem. Vrnili se bomo po drugi položnejši poti. Premagali bomo približno 300 m višinske razlike. Obvezna je zimska oprema tudi dereze ali krplje, zeleno potrdilo, zaščitna maska jfp2, razkužilo in upoštevanje varnostnih ukrepov. Predvidoma bo šest ur hoje. Na razpolago je tudi društveni kombi. Odhod iz Bazovice pri Kalu ob 7. uri. Za prijavo in informacije je na razpolago tel. št. 3452420325 (Mauro).

Primorski dnevnik, 27.01.2022
PLANINSKI SVET

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 128

GORIŠKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.