Išči

kraško

KRAŠKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 13.01.23

GRS Tolmin-skupina Ajdovščina in GRS Ljubljana

Ob 16.19 je pri sestopu na planinski poti v Gradiški turi v občini Vipava, padla oseba in se poškodovala. Gorski reševalci GRS Tolmin-skupina Ajdovščina in GRS Ljubljana, so poškodovano osebo oskrbeli in pospremili v dolino ter predali reševalcem NMP ZD Ajdovščina.

Predviden razvoj vremena

V petek bo zmerno do pretežno oblačno. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 10, na Goriškem in ob morju do okoli 12 °C.
Zvečer in ponoči bodo v notranjosti Slovenije prehodno manjše padavine, do jutra pa se bo že razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 2, v alpskih dolinah do -5, ob morju okoli 5 °C.

V soboto bo sprva pretežno jasno, zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megleno. Popoldne bo precej koprenaste oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 11, na Primorskem do 13 °C.

V nedeljo se bo povsod pooblačilo, na Primorskem in Notranjskem bo pričelo deževati. Pihal bo jugozahodni veter.

V noči na ponedeljek se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo, meja sneženja se bo do ponedeljkovega jutra marsikje spustila do nižin. Na Primorskem bo zapihala burja.
V ponedeljek čez dan bodo padavine prehodno ponehale.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1700 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. V visokogorju so predvsem nevarna mesta z napihanim snegom, kjer lahko pod manjšo obremenitvijo sprožite manjše do srednje velike kložaste plazove. V sredogorju je snežna odeja stabilna. Nad gozdno mejo so številna območja spihana in poledenela, zato je nevarno za zdrs.

V sredo ponoči je v gorah ponekod rahlo snežilo, padlo je nekaj centimetrov snega, ki ne predstavlja dodatne nevarnosti. V sredogorju je snega malo, večinoma od 20 do 50 cm. Z nadmorsko višino se količina snežne odeje hitro povečuje. Sneg je skorjast in pod vplivom vetra močno preoblikovan. Veliko je mest z napihanim snegom, ki so nevarnejša v visokogorju, kjer je ob zadnjem sneženju zapadla večja količina snega in ga je v torek severni veter prenašal na južna pobočja. V zavetrnih legah visokogorja je še ostalo nekaj rahlega snega.

V petek bo pretežno oblačno, ki bo gostejša popoldne. Spodnji rob oblačnosti bo večinoma nad vrhovi. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodnih smeri. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 0, na 2500 metrih okoli -4 °C. V noči na soboto se bodo prehodno pojavljale manjše plohe, zapade lahko nekaj centimetrov snega. V soboto se bo razjasnilo, čez dan bo večinoma sončno z nekaj koprenaste oblačnosti. Sprva bo pihal šibak do zmeren severnik, popoldne bo zapihal jugozahodnik. V nedeljo se bo pooblačilo, megleno bo, pojavljale se bodo manjše padavine. Meja sneženja bo sprva na nadmorski višini okoli 1200 metrov. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Temperatura na 1500 metrih in 2500 metrih bo okoli 0 °C.
V noči na ponedeljek in v ponedeljek pričakujemo obilnejše sneženje.


 13.01.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 230

KRAŠKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.