Išči

notranjsko

Nadoznaka Primorsko, območje med "ljubljansko" in "obalno", desno je "kraško" ... 

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nočni pohod - 24.06.21

... na Nanos ob polni luni in kresovanje

Nočni pohod - 24.06.21

V četrtek, 24. junija 2021

Po dolgem času se bomo ponovno zbrali na nočnem pohodu ob polni luni, ki ga bomo združili s simboličnim kresovanjem. Prvomajsko kresovanje je odpadlo, dočakali pa smo 21. junij, po koledarju najdaljši dan v letu, vendar pa je kresna noč 24. junija, ko so na šentjanževo naši predniki kurili kresove in tako praznovali in poveličevali moč sonca, s kresom pa so mu želeli pomagati, da bi ohranilo svojo moč in ne bi omagalo. O tej noči je ohranjeno veliko legend, pa prisluhnimo, kaj bo tokrat ob polni luni in na predvečer državnega praznika povedala nam.

Zbrali se bomo ob 19.30 uri v Baru Nanos* na Razdrtem, začetek pohoda pa bo ob 20. uri.

Primerno opremite in oblecite (čevlji, palice, lučka, ustrezna oblačila glede na trenutne vremenske razmere …,).
Potrebna je dobra kondicija in izkušnje.

Ponavadi hodimo ob naravni svetlobi, ker je vidljivost dobra tudi brez dodatnih lučk. Tokrat pa bomo začeli s pohodom še pri dnevni svetlobi. Tempo bomo prilagodili predvidenemu času vzpona največ 90 minut.

Vsak udeleženec s tem, ko se udeleži pohoda, zagotavlja, da je zdrav in psihofizično sposoben ter da je seznanjen s tem, da se bo udeležil pohoda na lastno odgovornost in da od organizatorja ne bo v nobenem primeru zahteval nikakršne odgovornosti, udeleženec pa pri tem nima do organizatorja nobene druge obveznosti, razen upoštevanja navodil na pohodu.

Postanek pri Vojkovi koči na Nanosu in nato priprava simboličnega kresa, ki ga bomo prižgali ob 22. uri.
Sledi povratek.


► Več o kresovanjih na Slovenskem  

* Dušan Pavlica: Ker parkirišče pri Gostilni Nanos ni veliko, se pri večji udeležbi pojavi problem s parkiranjem, zato sem se z lastnikom firme Profiles g. Rudijem Blažkom dogovoril, da v času predavanja lahko uporabite njihovo parkirišče. Zato vas prosim, da ne parkirate drugje po vasi ali pa popolnoma zaparkirate parkirišče pri baru, temveč da svoje avtomobile, v kolikor ni več prostora pri Baru Nanos (A), parkirate na 180 metrov oddaljenem parkirišču firme Profiles (B), kako do tja si ogledate tukaj - (klikni za prikaz).

Napovednik, ...06.2021
Nočni pohod na Nanos ...

Image

Značke:
GL4

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 164

NOTRANJSKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.