Išči

notranjsko

Nadoznaka Primorsko, območje med "ljubljansko" in "obalno", desno je "kraško" ... 

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 08.07.21

Primorski dnevnik: Izlet na Snežnik - Vette Feltrine zadnji teden julija ... 

Izlet na Snežnik

Člani Slovenskega planinskega društva Trst se vestno pripravljajo na tedensko planinarjenje in odkrivanje Doline Aurine, načrtovano za zadnji teden v mesecu juliju. Za vzdrževanje kondicije udeležencev tedenskega pohoda pa tudi za vse, ki ljubijo naravo in njene lepote, organizira SPDT v nedeljo, 11. julija, izlet na 1796 m visoki Snežnik. Ta mogočni očak, velikan med notranjskimi pritlikavci nas očara ob vsakem letnem času. Zdaj se iskri v belini ledenih kristalov, nato ga krasi nežno brstenje bukovih listov, prostrani gozdovi, čudovito alpsko cvetje ali jesensko obarvani gozdovi. S svojo izjemno lepoto privablja številne obiskovalce pa tudi raziskovalce; geologe, botanike, gozdarske strokovnjake pa tudi pesnike, pisatelje, glasbenike, slikarje ... Zato ni čudno, da je prav na Snežniku nastala prva planinska koča v Vzhodnih Alpah in na območju današnje Slovenije. Snežniško kočo je leta 1874 postavila v Trstu ustanovljena Primorska sekcija nemško-avstrijskega planinskega društva. Pri podvigu je sodeloval tudi nemški pesnik Rudolf Baumbach.

Na Snežnik namenjeni tržaški planinci se bodo zbrali ob 7. uri v Bazovici pri Kalu. Z osebnimi avtomobili, na razpolago je tudi društveni kombi, se bodo peljali do Sviščakov, od koder se bodo povzpeli na vrh očaka. Tura tehnično ni zahtevna, predvidene so 4 ure hoje. Nujna je pohodniška oprema, pohodniške palice in upoštevanje varnostnih pravil. Za informacije in vpis je na razpolago tel. št. 3334833174 (Pavel).

Vette Feltrine zadnji teden julija

Preko gorske verige Vette Feltrine je speljan zadnji del dolomitske planinske poti št. 2, ki se začenja v Brunecku, konča pa na prelazu Croce dAune nad Feltrami. Odsek se začenja na prelazu Cereda, ki ločuje skupino Vette Feltrine od sosednje Pale di San Martino. Na poti do prelaza Croce d'Aune - povezovalna pot št. 801 - sta dve planinski koči (Boz in Di Piaz) ter bivak Bodo.

Gorsko skupino Vette Feltrine bodo goriški planinci prehodili med 31 julijem in 1. avgustom (datum je vezan na razpoložljivost prenočišča). Prav zato je nujna takojšnja prijava (tel. 3317059216 Vlado ). Prevoz bo predvidoma s kombijem ali v kombinaciji železnica-avtobus. Odhod iz Gorice.

Sedež SPDG odprt tudi danes

V skladu s sklepom glavnega odbora SPDG bo sedež društva odprt tudi danes med 19. in 20. uro, medtem ko v naslednjih dveh mesecih ne bo rednega dežurstva ob četrtkih. Zamudniki imajo torej priložnost za poravnavo članarine in zavarovalnine.

Planinski odsek SK Devin do jezer d'Olbe

V nedeljo, 11. julija, prireja planinski odsek SK Devin vzpon do jezer d'Olbe po znani poti, ki so jo posvetili ženskam - kurirkam. Te so v času 1. svetovne vojne opravljale dragoceno in plemenito delo, saj so nosile vse potrebno do vrha Lastroni, kjer je bila vojaška postojanka. Markirana pot C Al 138 je edina, kjer se omenja in vrednoti to pomembno vlogo žensk za časa vojne. Vzpon po označeni poti traja približno dve uri, primerna je za vse.

Vozila bodo zapustili na parkirišču ob koči Rododendro na nmv 1460 m v dolini Sesis nad Plodnom. Nato bodo krenili do treh jezer d’Olbe na nmv 2164 m in velja omeniti, da je največje jezero tudi najlepše. Če bo pot kopna in ne bo več snega, se bodo podali tudi na vrh Lastroni, ki leži na nmv 2449 m. Odhod z osebnimi avtomobili ob 7. uri iz Devina (Picerija Bowling), kosilo in pijača iz nahrbtnika, ker ob jezerih ni koče.
Za informacije 3476139495 Silvia - obvezna je prijava.

Prepoved na ferato Ožarjeni kamen

Zavarovana plezalna smer oz. t. i. ferata Ožarjeni kamen, na kateri je zaradi podora pred dnevi prišlo do tragične nesreče, poteka po zelo krušljivem terenu in je zato za uporabnike zelo nevarna. Ferata ni ustrezno opremljena in nima ustreznih dovoljenj oz. soglasij. Izhodišče je zavarovano s policijskim trakom, uporaba ferate tako do nadaljnjega ni dovoljena. Planinska zveza Slovenije svetuje, da se v zavarovano plezalno smer Ožarjeni kamen ne podajate. Plezanje v njej je smrtno nevarno. Hkrati obveščamo, da omenjena plezalna pot ni registrirana planinska pot pri Planinski zvezi Slovenije, zato je formalno ne moremo zapreti. Prepoved dostopa je tako označen s strani Policije s policijskim trakom.

Pot iz Bavšice proti Bavškemu Grintovcu zaprta

Planinska zveza Slovenije, skrbnica planinske poti iz Bavšice proti Bavškemu Grintovcu, obvešča, da je pot do križišča poti s potjo s sedla Kanja zaprta. Planinska pot iz Bavšice proti Bavškemu Grintovcu, ki vodi skozi predel imenovan Tesne in čez Planino Bukovec, je do križišča s planinsko potjo, ki pride iz sedla Kanja in poti iz vrha Bavškega Grintovca zaprta. Omenjena pot je zaprta zaradi izredno velikih količin nanešenega materiala, predvsem lesa, ki so ga tekom zime nanesli snežni plazovi.

Primorski dnevnik, 08.07.2021
PLANINSKI SVET

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 164

NOTRANJSKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.