Išči

obalno

OBALNO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 02.09.21

Primorski dnevnik: Vzpon na goro Creta di Collinetta

Slovensko planinsko društvo Trst načrtuje za soboto, 4. septembra 2021, zanimivo turo na 2238 metrov visoko goro Cellon ali Creta di Collinetta v zahodnih Karnijskih Alpah na meji z Avstrijo. Razgledni vrh je pomemben cilj planincev, saj nanj vodi več poti različnih težavnostnih stopenj. Ferata in pohodniške poti so speljane ob državni meji po poteh, ki so jih z genialno domiselnostjo in nečloveškim trudom pred sto leti nadelali vojaki za obrambo postojanke. Poleg zanimivosti, ki spominjajo na prvi svetovni spopad in njegove grozote, nas na poti spremljajo tudi enkratne naravne danosti, posebni kraški pojavi, enkratna flora in favna. Ker se pot vije v glavnem nad gozdno mejo, se nem stalno odpirajo tudi imenitni razgledi.

Tržaški pohodniki se bodo z osebnimi avtomobili peljali do prelaza Monte Croce Carnico (Plockenpass) (1360 m). Tu se bodo udeleženci razdelili v dve skupini. Prva, pohodniška, bo ubrala lažjo, manj zahtevno pot, druga pa se bo povzpela na vrh po strmi, tu pa tam izpostavljeni ferati. Vsekakor treba je premagati skoraj 900 m višinske razlike, predvidenih je 6 ur hoje.

Nujna pohodniška oprema in pohodniške palice, prav tako tudi zaščitna maska, razkužilo za roke in upoštevanje vseh varnostnih ukrepov. Kdor se odloči za ferato mora biti opremljen s čelado in kompletom za zavarovanje.

Odhod iz Bazovice pri kalu ob 6. uri. lnfo. Pavel (333 483 3174).

Primorski dnevnik, 02.09.2021
PLANINSKI SVET

Značke:
GL4

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 516

OBALNO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.