Išči

obalno

OBALNO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 07.01.21

Primorski dnevnik: Obisk gora močno odsvetovan

Planinski svet - 07.01.21

Obisk gora možno odsvetovan

V prihodnjih dneh bo zaradi novozapadlega snega velika nevarnost snežnih plazov v gorah. Na slovenski agenciji za okolje obisk gora v naslednjih dneh odsvetujejo. Tudi na Planinski zvezi Slovenije priporočajo, da se planinci izognejo območjem z znatno stopnjo nevarnosti. Podobno velja tudi v Furlaniji - Julijski krajini, kjer Civilna zaščita in gorska reševalna služba opozarjata, naj ljubitelji gora počakajo na normalizacijo razmer.

Pri obiskih nižjih predelov svetujejo previdnost ter primerno opremljenost in pripravo. Obisk gora je dober za boljše psihofizično počutje. A se morajo planinci obnašati odgovorno - tako z vidika varnosti v gorah kot z vidika varnostnih ukrepov za zajezitev koronavirusa. Priporočajo, naj planinci poskrbijo za razpršeno obiskovanje gora, kjer je to seveda mogoče, in s tem preprečijo gnečo na posameznih območjih.

»Glede na tendenco snežne odeje in njene preobrazbe svetujemo, da si izberete nižje ležeče predele in se v celoti izognete območjem, kjer je znatna (3. stopnja) nevarnosti snežnih plazov. Neizkušenim posameznikom v celoti svetujemo, da se izognejo tudi območjem z zmerno nevarnostjo snežnih plazov,« so pri Planinski zvezi Slovenije (PZS) povzeli nasvete strokovnega sodelavca planinske zveze in gorskega reševalca Matjaža Šerkezija.

Vsem, ki se odpravljajo v gore, svetuje, naj poskrbijo, da bodo imeti s sabo popolno zimsko opremo, in sicer obvezno plazovni trojček - torej plazovno žolno, plazovno sondo in plazovno lopato - ter cepin, dereze in čelado. »Ne odpravljajte se v grape in pobočja, kjer obstaja veliko tveganje za snežni plaz. Ne izpostavljajte otrok nevarnostim. Snežna odeja bo še nekaj dni po sneženju nestabilna,« je poudaril Šerkezi. Poleg tega pogostejšim obiskovalcem gora v zimskem času in navdušenim turnim smučarjem na planinski zvezi priporočajo uporabo nahrbtnika z zračnim balonom. Bistvena pa je tudi pravilna uporaba opreme. Na Planinski zvezi Slovenije so pripraviti več videoposnetkov, ki so dostopni na njihovi spletni strani. Predvsem osrednjo in zahodno Slovenijo ter Kanalsko dolino in Karnijske Alpe je namreč zajelo obilnejše sneženje. Tako se bo tudi v visokogorju snežna odeja še odebelila. So pa vetru izpostavljena mesta močno spihana in ponekod tudi poledenela, na zavetrnih pobočjih pa so številne klože, ki so se tudi plazile.

Nov sneg se bo marsikje slabo sprijet s podlago, obenem pa se bodo zaradi preobremenitev stare snežne odeje spontano prožiti kložasti snežni plazovi. Na severnih in severozahodnih pobočjih bodo nastale nove klože. Zlasti nevarna bodo strma pobočja, grape in strmejša travnata pobočja, kjer bodo možni tudi talni snežni plazovi. Nov sneg bo zasul stare klože, zato bo nevarnost težko prepoznati. Zaradi hladnega vremena se bo snežna odeja le počasi preobražala in stabilizirala. Obisk gora v naslednjih dneh odsvetujejo. (sta, jng)

Primorski dnevnik, 07.01.2021
PLANINSKI SVET

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 516

OBALNO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.