Išči

obalno

OBALNO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 18.06.20

Primorski dnevnik: Slovo od alpinista Marka Laha

Zaključek vadbe športnega plezanja za otroke in mladino

Podobno kot druge dejavnosti, so ukrepi proti širjenju koronavirusa ohromili tudi delovanje alpinističnega odseka SPDT. Medtem, ko smo starejši člani samostojno nadaljevali treninge in z majem končno plezali na prostem, je zamrznitev skupnih treningov prizadela predvsem otroke in mladince. Zaradi nezmožnosti jamčenja medsebojne razdalje v naši telovadnici, je odpadlo zadnje tromesečje vodene vadbe, ki je po navadi tudi najbolj pestro in zabavno, saj organiziramo ravno v tem obdobju tekmice in izlete v bližnja plezališča. Da bi se vseeno pozdravili pred poletnimi počitnicami in na nek način zaključili sezono, se bomo z otroki in mladinci srečali v nedeljo zjutraj v majhnem plezališču pod Križem.
Na položnejših platah bodo mladi tečajniki preizkusili pridobljeno plezalno tehniko, dobi pa se tudi kak previs za ponovno merjenje moči po dolgem premoru.

Slovo od alpinista Marka Laha

Pred dnevi se je tiho poslovil Marko Lah, dolgoletni odbornik Slovenskega planinskega društva Trst, ki je v mladih letih uspešno preizkušal svoje moči v plezanju.

Image
Leta 1954, ko so se z veliko vnemo oživljale vse društvene dejavnosti, je prof. Bojan Pavletič, takratni načelnik Mladinskega odseka SPDT, zbral skupino mladih ljubiteljev plezalnih podvigov in ustanovili so Alpinistični odsek društva.
Skupino so sestavljali: Franc Armani, Jože in Sergij Cesar, Dario Danev, Mario Gec, Marko Lah, Bojan Pavletič in Dario Ščuka. Za načelnika so izbrali Marka Laha. Navdušenje je bilo veliko, izkušenj malo, oprema skromna. Organizirali so plezalni tečaj v Glinščici. Vodil ga je izkušeni alpinist Sandi Blažina. Skupina je tako pridobila nekaj veščin in novega zagona. Svoje znanje je poglabljala na alpinističnem taboru, ki ga je organizirala Planinska zveza Slovenije v Vratih pod Triglavsko severno steno, in v zahodnih Julijcih.
Mladi navdušenci so se preizkušali v slovenskih in v karnijskih stenah ter v Dolomitih. Razmere so bile sicer skromne a uspehov in osebnih doživetji je bilo veliko. Zaradi študijskih in poklicnih obveznosti članov se je sčasoma dejavnost odseka utišala. Novega zagona alpinizmu našega društva je prinesel priliv mladih sil. Na začetku leta 1966 je prišlo do obnove alpinističnega odseka. Ze izkušenim alpinistom so se pridružili nekateri mladi, med njimi Vojko Bandelj, Igo Legiša, Tom Marc, Pino Rudež, Alenka Kravos, Dana Sosič in drugi. V dolini Glinščice so ponovno organizirali dobro obiskane plezalne tečaje, ki jih je vodil načelnik Marko Lah. S teoretskimi predavanji so jih dopolnjevali priznani alpinisti Sandi Blažina, Jože Cesar, Franci Savenc in drugi.

Službene in družinske obveznosti so sčasoma Marka povsem prevzele in ga oddaljile od navpičnih sten, ostala sta mu velika ljubezen do gorskega sveta in nešteto spominov. SPDT se s hvaležnostjo spominja njegovega dragocenega doprinosa, družini izreka iskreno sožalje.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 516

OBALNO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.