Išči

obalno

OBALNO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 22.10.20

Primorski dnevnik; ... Jesenska Zermula ... 

Pohod Od spomenika do spomenika

Image
Ob 100-letnici požiga Narodnega doma se želita Slovensko planinski društvo Trst in Združenje slovenskih športnih društev v Italiji spomniti m le tragičnega dogodka, ki je pred ste leti tako kruto prizadel slovenske manjšino in jo trajno zaznamoval, ampak tudi pokončnosti naših ljudi, ki so se kot prvi uprli načrtovani izvedbi genocida. S pohodom po kraški gmajni, mimo vasi in po kraškem robu vse od spomenika žrtvam I. tržaškega procesa v Bazovici pa do Strelišča na Opčinah smo želeli obuditi spomin na domačine, ki so ob velikem žrtvovanju in stalnem tveganju v obdobju med obema vojnama ohranjali in učili slovensko besedo in slovensko pesem.

Številni so bili zaradi njihove pokončnosti zaprti, mučeni ali konfinirani. Na te ljudi, ki so tiho, skromno in vztrajno delali v zakulisju, pa danes največkrat pozabljamo. Na proslavah se njihovo delo ne omenja, čeprav so bili pravi narodni buditelji, brez njihovega vztrajnega, kapilarnega dela verjetno ne bi prišlo do tolikšnega upora, kakršen je bil med drugo svetovno vojno.

Na predstavitvi projekta, ki je bila sinoči so v Narodnem domu na Oddelku za mlade bralce NŠK, je zgodovinar dr. Borut Klabjan osvetlil zgodovinsko obdobje med obema vojnama in podal duha tistega časa.

Pohod, načrtovan za nedeljo, 25. oktobra 2020, pa bo zaradi zaostrovanja varnostnih ukrepov za zajezitev pandemije koronavirusa, preložen na kasnejši datum.

Jesenska Zermula

V soboto, 10. oktobra, je pohodnikom SPDT le uspelo uresničiti že teden prej načrtovani in zaradi slabih vremenskih napovedi odpovedani izlet v Karnijo: ker je bilo tudi to nedelji pričakovati odločno poslabšanje, so si SPDT-jevci na pot odpravili v soboto, ko naj bi bilo vreme ugodnejše.

In res, njihova odločitev se je izkazala za pravilno. Ko so se zgoda) zjutraj peljali proti cilju, so se meglice dvignile in rodilo se je sončno jutro, k Paulara so se po ozki cesti dvignili na 1552 m visoki prelaz Cason di Lanza, najvišji avtomobilom dostopen prelaz v deželi, kamor so se l. 2013 povzpeli tudi kolesarji Gira dltalia. Na ledeniški ravnici stoji poleg planšarije še koča - kmečki turizem. Ob lepem razgledu na okoliške vrhove, predvsem na Zermulo in Creto di Alp, se je  sedem planincev odpravilo v strmino skozi redek gozd macesnov. Na prelazu Lanza so zavili desno proti svojemu cilju, Zermuli, levo pa se odcepi pot proti ferati na Zuc della Guardia.

Steza je vodila najprej po travnati ravnici, nato po plazovitem pobočju, kjer so se še bohotile številne planike, do vrha (2143 m) s križem in vpisno knjižico. Planincem se je odprl prostran pogled na karnijske vrhove vse do Cogliansa, a tudi na Zahodne Julijce, Montaž, Kanin, in na avstrijske gore. Tople jesenske barve so ožarjale pobočja, višje vrhove pa je že pokrivala belina. Za barvni kontrast so poskrbele še živo zelene doline. Malica, slikanje, ogled jarkov iz prve svetovne vojne. Tod je tedaj potekala obrambna črta ob meji z Avstro-Ogrsko, saj je bil prelaz Cason di Lanza strateško pomemben za prehod v Karnijo in Furlansko nižino.

Žal so razgled naglo začeli zastirati oblaki, tako da so pohodniki sestopili po isti poti do izhodišča. Previdnost zaradi blatne in spolzke steze ni bila odveč, vendar je bil izlet zelo prijeten in nenaporen. Koča je radodarna z lokalnimi jedmi, ki so si jih izletniki privoščili, in se nato odpeljali na trbiško stran, skozi Val Aupa proti Tablji. Sonce jih je skozi jesensko pokrajino spremljalo vse do doma.

Nedeljski izlet na Čaven in pod Golake

V nedeljo 18. oktobra je SK Devin uspešno izpeljal izlet po srednječavenski poti na Čaven s postankom na koči Antona Bavčerja ter nato nadaljevanje pešpoti vse do Iztokove koče pod Golaki.

Lepo skupino ljubiteljev pohodov in narave je kot nalašč spremljalo lepo sončno jesensko vreme in na več kot 1200 m nadmorske višine so občudovali razgled, ki je segal do tržaškega zaliva, razprostrl se je na celotno Nanoško planoto ter na Vipavsko dolino v prekrasnih jesenskih barvah.

Po stezi, ki pelje na Golake in kočo so celo naleteli na sneg ob stezi. Med kosilom pa se je vreme nekoliko skvarilo, nastala je seveda gasilska slika in nato je najprej začelo rahlo rositi, po poti nazaj do Predmeje pa je kar pošteno lilo, na poti pri Lokavcu pa je spet posijalo sonce.

Udeleženci, med njimi so bili tudi nekateri, ki so se pred leti redno udeleževali društvenih gorskih izletov in podobnih pobud, so se pohvalno izrekli, saj je bilo vzdušje enkratno in srečanje v prijetni in veseli družbi, se je zavleklo do večerja s končnim postankom v Trnovci.

Vsi že čakajo naslednji izlet. Pri društvu namreč napovedujejo celodnevni izlet v Benečijo v nedeljo 8. novembra z vzponom na Matajur in ogledom etnografskega muzeja, kjer bo predsednica Planinske družine Benečije Luisa Battistig predstavila zgodovino in življenje beneških Slovencev v Nadiških dolinah.

Odpovedali tudi Pohod Kohišče

SK Devin in Kmetija Kohišče sporočata, da sta zaradi novih ukrepov v zvezi z omejevanjem širjenja virusa covid-19 morala odpovedati Festival Kras & Morje 2020, ki je bil na programu od 23. do 25. oktobra 2020. Koncert Nabrežinske godbe (petek, 23. oktobra), Pohod Kohišče (sobota, 24. oktobra) ter Pohod med oljkami, oziroma izlet z ladjo Delfino verde (nedelja, 25. oktobra 2020) zato odpadejo. Pohod Kohišče bo predvidoma spomladi 2021.

Primorski dnevnik, 22.10.2020
Planinski svet 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 516

OBALNO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.