Išči

obalno

OBALNO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 23.12.21

Pohod na Javornik

Image
V nedeljo, 19. decembra, se je osem članov SPDT odpravilo na tradicionalni zimski pohod na Javornik nad Črnim vrhom. Z avtomobili smo se zapeljal do Šajsne Ravni. Vedro in sončno vreme je že na parkirišču botrovalo lepemu razgledu. Na začetku poti nas je strupeno mrzel veter sicer prisilil k hitrejši hoji po trdem snegu, a so se v zavetju gozda razmere kmalu izboljšale. Nekateri smo se takoj podali na vrh Javornika (1240 m) in s stolpa občudovali izreden razgled, saj nam je pogled segal od Karnijskih Alp s Cogliansom, preko venca Julijcev, Karavank in Kamniških Alp do Boča in Snežnika. Sledil je kratek spust do Pirnatove koče, kjer smo se srečali z ostalimi. V koči smo si privoščili kozarček hruškovca, čaj in toplo redno ocvirkovca. Po proslavi, na kateri je zbor zapel dve narodni in Vstajenje Primorske, smo se še nekaj časa zadržali v prijetnem klepetu tudi z večjo skupim prijateljev Obalnega PD iz Kopra. Skupaj smo se nato po položnejši severni strani gore spet spustili do parkirišča. Zelo prijeten izlet, ki ga je večina članov zaključila v dobri gostilni pri izviru Hublja.

Spletni zaključni večer

Med stalnice društvenega delovanja Slovenskega planinskega društva Trst spada tudi zaključni društveni večer, ki ga tudi letos zaradi strogih varnostnih ukrepov žal ne moremo organizirati v živo. Člane zato vabimo da se udeležijo Spletnega zaključnega večera, ki bo v sredo, 29. decembra 2021, ob 19.30 po Zoomu. Ob predvajanju slikovnega gradiva bomo na spletnem dogodku skupaj podoživljali kar smo doživeli na planinskih poteh, na osvojenih vrhovih, v stenah in v plezališčih, ob zimskih vzponih, na zasneženih strminah in med kolesarjenjem. Pridružite se nam. Povezavo na dogodek dobite na naslovu: www.facebook.com/spdtrst.

Medvedjak

SPDT organizira tudi letos tradicionalni novoletni pohod na Medvedjak, saj je za planinca najlepše voščilo prav tisto izrečeno na pravkar osvojenem vrhu. Medvedjaka sicer ne uvrščamo med najbolj prepoznavne gorske vrhove, saj se po svoji višini ne more kosati z alpskimi vršaci. A prijeten, nenaporen novoletni pohod, z vzponom na vrh, ki nudi čudovit razgled na kraško planoto vse do vrhov Julijcev v daljavi in na morsko širjavo na drugi strani, je postal prava stalnica v delovanju SPDT-eja. Leto za letom, letos bo že triintrideseto, se na prvi dan v letu povzpnemo na Medvedjak. Osvajali smo ga že ob vsakem vremenu: uživali toplino sončnih žarkov, se močili in stiskali pod dežniki, hodili po megli, gazili po snegu v strupenem mrazu. Vedno pa smo se vračali zadovoljni in s prijetnimi občutki.

V soboto, 1. januarja 2022, se bomo zbrali kot običajno ob 14. uri na Poklonu pri restavraciji Furlan na Repentabru. Po uvodnih pozdravih se bomo napotili proti 472m visokemu vrhu, kjer si bomo voščili in nazdravili novemu letu. Nujna pohodniška oprema, obvezno zeleno potrdilo, zaščitna maska in upoštevanje vseh varnostnih ukrepov.

Voščilo SPDT

Ko staro leto odhaja in novemu roko podaja, se obračam na vse, ki so v teh ne naklonjenih časih sooblikovali društvene dejavnosti in se trudili, da se je skupnost ljubiteljev gora in narave sploh čutila bolj povezana. Vsem se iskreno zahvaljujem za trud, za pomoč in sodelovanje.

Odbornikom, članom in prijateljem, vsem, ki so žrtvovati svoj dragoceni čas za vzdrževalna dela v naši postojanki, podpornikom, uslužbencem ZSSD-ija in Knjižnega središča ter sorodnim in prijateljskim društvom iskreno voščim naj novi čas prinese vse, kar je staro leto zamudilo; obilo sreče, zdravja, sproščen nasmeh, iskrena prijateljstva ter uresničitev vseh želja. Vsem želim veliko druženja, enkratnih vzponov in varne poti polne nepozabnih doživetij.
Marinka Pertot, predsednica SPDT

Primorski dnevnik, 23.12.2021
PLANINSKI SVET

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 516

OBALNO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.