Išči

obalno

OBALNO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 29.10.2020

Primorski dnevnik: Zimski Lipnik - Začasna zamrznitev dejavnosti in polaganje vencev

Zimski Lipnik

Cilj planinskega izleta SPDT je bil v soboto, 17. oktobra,1950 m visoki Lipnik - M. Schenone v Zahodnih Julijcih. Vrh se dviguje nad Dunjo in nudi očarljiv pogled na sosednji, bolj mogočni Montaž. Jeseni zažari v zlatih barvah macesnov, in na to so pohodniki tudi računali. Deset se jih je v zgodnjem jutru podalo na pot proti Kanalski dolini. Po zelo ozki in strmi cesti so iz kraja Pietratagliata zavili navkreber do planine Poccet. Že tu so jih pričakale prve zaplate snega. Od parkirišča dalje pa je bila snežna odeja samo še debelejša. Najprej je predstavljala hoja po njej prijetno novost; ko pa so pohodniki stopili na gozdno stezo št. 601, ki ni bila zgažena, so se pojavile težave, saj je sneg prekril vse markacije. Udiralo se je do kolen in mestoma do pasu, tako da je bil vodja odprave Mauro, ki je utiral pot, na težki preizkušnji. Iz bele odeje so moleli samo vrhovi ruševja, orientirati seje bilo treba po občutku in izkušnjah.

Napredovali so počasi in upali, da bo ob prehodu na južno pobočje gore manj snega. Na sedlu pa so bili razočarani, morali so se sprijazniti z dejstvom, da ne bodo dosegli vrha. Po postanku in pozdravu Montažu so se obrnili proti izhodišču.

Navzdol je šlo bistveno laže! Tako da so se SPDT-jevce predali otroškemu veselju in se pozabavali v nepričakovanem povsem zimskem dnevu, ko jih je namesto zlatih macesnov razveselila belina snega. Podaljšali so si povratek po gozdni cesti do razgledne točke in uživali tople sončne žarke.

V planini Poccet jih je čakalo domače kosilo, ki so ga pospravili s pravim planinskim tekom med sproščenim prijateljskim pogovorom in smehom. Izlet z nepričakovanim potekom, a po splošnem mnenju zabaven in prijeten.

Začasna zamrznitev dejavnosti in polaganje vencev

Zaradi zaostritve varnostnih ukrepov za zajezitev širjenja pandemije koronavirusa je tudi Slovensko planinsko društvo Trst začasno zamrznilo svojo dejavnost. Prekinjeni so tečaji in vadba, za srečanja, izlete in napovedane dogodke pa bomo določili nov termin.

Le ob dnevu spomina se namerava odbor, sicer v strogo okrnjeni obliki in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov, s spoštovanjem poklonili spominu na bivše člane in na vse tiste, ki so za ideale žrtvovali svoja mlada življenja.

Pred petdesetimi leti je SPDT odkrilo v Jugovih stenah v dolini Glinščice spominsko obeležje posvečeno trem bivšim članom planincem, žrtvam grozot druge svetovne vojne. Na skromni plošči v obliki očaka Triglava, ki si jo je zamislil in izdelal alpinist in slikar Jože Cesar, so vklesana imena Justa in Dolfija Blažine ter Tezeja Šavrona.

V soboto, 31. oktobra 2020, ob 14.30 se bo zbrala delegacija planincev pred pokopališčem v Boljuncu. Najprej se bodo poklonili spominu na društveno dobrotnico, navdušeno planinko Vekoslavo Slavec. Nato se bodo položili venec pred obeležje v dolini Glinščice.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 516

OBALNO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.