Išči

posoško

POSOŠKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 15.02.21

 GRS v treh akcijah

Ob 11.25 je na poti proti Zgornjemu Martuljkovemu slapu, občina Kranjska Gora, padel in se poškodoval planinec. Posredovali so gorski reševalci GRS Kranjska Gora in helikopter Slovenske vojske z dežurno GRS ekipo na Brniku. Poškodovanca so oskrbeli na kraju in s helikopterjem prepeljali v SB Jesenice.

Ob 11.39 se je pri Gojški staji na Veliki planini, občina Kamnik, poškodoval planinec. Posredovali so goski reševalci GRS Kamnik, ki so planinca s poškodovano nogo prepeljali v dolino in ga predali kamniškim reševalcem.

Ob 12.31 si je planinec pri sestopu z Gradiške ture v občini Vipava poškodoval gleženj. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina, ki so imobilizirali poškodovanega planinca in ga prenesli do reševalnega vozila NMP Ajdovščina.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo pretežno jasno, proti večeru se bo od severozahoda pooblačilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem do 7 °C.

V torek bo na zahodu povečini sončno, drugod zmerno do pretežno oblačno, več oblačnosti bo na severovzhodu. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -3, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od 4 do 8 °C.

V sredo in v četrtek bo še večinoma suho vreme, več oblačnosti bo na Primorskem. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Čez dan bo razmeroma toplo.

RAZMERE V GORAH

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 metrov, ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje po Evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Snežna odeja je v sredogorju zaradi ohladitve bolj stabilna kot višje, na vetru izpostavljenih mestih so se povečale poledene površine. V visokogorju je veliko nesprijetega snega, ki se je v zadnjih dneh le počasi sesedal in slabo preobražal. Nevarna spo predvsem bolj strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, tudi grape, kjer je veter nanesel sneg. Že ob majhni obremenitvi snežne odeje lahko sprožite plaz kložastega snega, spontano plazenje je manj verjetno, ne pa nemogoče.

Snežna odeja v visokogorju je mehka in rahla in se globoko predira, nižje pa pomrznjena. Na prisojnih pobočjih počasi nastaja skorja zaradi dnevnega taljenja. Veliko je zametov in opasti, vetru izpostavljene lege so močno spihane in marsikje poledenele. V ponedeljek bo jasno, sredi popoldneva se bo od severozahoda začelo oblačiti, baza oblakov bo visoko nad vrhovi. Pihal bo šibak severni do severozahodni veter. Temperatura bo pod ničlo. V torek bo zmerno, občasno pretežno oblačno. Nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Pihal bo šibak zahodni do severozahodni veter. Ledišče se bo popoldne postopno dvignilo malo nad 2000 metrov nadmorske višine. V sredo in četrtek bo zmerno, občasno pretežno oblačno. Pihal bo šibak do zmeren severozahodnik. Ledišče bo sprva na nadmorski višini okoli 2100 metrov, čez dan se bo malce ohladilo. Podobno vreme bo tudi v četrtek.

Snežna odeja se bo v prihodnjih dneh zaradi otoplitve začela hitreje preobražati in sesedati, še zlasti na prisojnih pobočjih, kjer se bo krepila površinska skorja. Večje labilizacije otoplitev zaenkrat ne bo povzročila, saj bo zrak razmeroma suh, temperature pa ne bodo zelo visoke. Nekoliko se bo povečala možnost, da se spontano sproži kakšen kložasti plaz na strmih pobočjih, tudi potencialno bo snežna odeja še nekoliko bolj labilna. Razmere bodo še naprej zahtevne zlasti na strmejših pobočjih ter sredi dneva in popoldne na južnih pobočjih.
V osojah visokogorja večjih sprememb ne bo.


 15.02.2021
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1344

POSOŠKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.