Išči

primorsko

PRIMORSKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 05.05.21

 GRS Kamnik pomagali na Veliki planini

Ob 3.46 je v koči na Veliki planini z lestve padla starejša oseba in si poškodovala kolk. Reševalci GRS Kamnik so z nihalko in traktorjem prišli do koče, osebo oskrbeli in prenesli oziroma prepeljali do nihalke. V dolini so jo predali reševalcem NMP Kamnik, ki so jo odpeljali v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, več jasnine bo ob morju. Predvsem v severozahodni Sloveniji bodo sredi dneva in popoldne posamezne plohe. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 20, na severozahodu okoli 13 °C. Proti večeru bodo padavine zajele sever Slovenije in se kasneje razširile nad večji del države, vmes bodo tudi posamezne nevihte. Meja sneženja se bo na severu spustila do nadmorske višine okoli 900 metrov. Prehodno bo zapihal okrepljen severnik, na Primorskem šibka do zmerna burja. Do jutra bodo padavine oslabele. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 7, v alpskih dolinah okoli 1, na Primorskem ob burji do 12 °C.

V četrtek dopoldne bodo padavine postopno ponehale, najkasneje na Notranjskem. Čez dan bo pretežno oblačno. Ponekod bo še pihal veter vzhodnih in južnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 16, na Primorskem do 20 °C.

V petek se bo dež od severa postopoma spet razširil nad vso Slovenijo in v noči na soboto ponehal.
V soboto bo sončno.

RAZMERE V GORAH

Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1700 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Novejši sneg se je večinoma že splazil. Nevarnejša so zlasti strma prisojna pobočja, kjer se ob sončnem vremenu lahko čez dan sprožijo posamezni plazovi mokrega snega. Zlasti okoli grebenov in vrhov ter po grapah so tudi klože, ki se lahko sprožijo že ob manjši obremenitvi. Vetru izpostavljena mesta so spihana do trde in ponekod poledenele podlage, zato je v visokogorju nad okoli 2000 metrih nevarnost zdrsa.

Po sneženju v začetku tedna se je najprej močno ohladilo, a že naslednji dan se je spet segrelo, danes je ledišče že na okoli 2000 metrov nad morjem. Novi sneg se je precej sesedel, le v senčnih legah visokogorja je slabo preobražen in ponekod še suh ali pomrznjen. Nižje je mehak in moker, zjutraj pa skorjast. V visokogorju je veliko klož, grebeni so trdi in poledeneli. Nižje je sneg moker.

Vreme bo v naslednjih dneh kar precej spremenljivo. V sredo bo do večera suho, le v zahodnem delu Julijskih Alp bodo že manjše padavine. Tam bo oblačno in megleno, drugod bo predvsem dopoldne še nekaj sonca. Pihal bo močan jugozahodnik. Zvečer bodo padavine od severa zajele večji del Slovenije, meja sneženja se bo hitro spustila pod 1000 metrov nadmorske višine. Jutri bo sprva oblačno in ponekod megleno, zjutraj in deloma dopoldne bo v gorah še možno rahlo sneženje. Popoldne se bo oblačnost trgala. Veter bo šibak in južnih smeri, ledišče bo dopoldne na nadmorski višini okoli 1300 metrov, popoldne pa se bo nulta izoterma hitro dvigala. V petek bo sprva deloma sončno, čez dan se bodo hribi ovili v oblake. Popoldne se bodo od severa začele pojavljati padavine, ki se bodo do noči razširile proti jugu. Meja sneženja bo sprva na okoli 2100 metrov, a se bo hitro spustila pod 1200 metrov, spet se bo hitro ohladilo. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Ob koncu tedna bo dokaj sončno in hitro spet topleje.

Zaradi občasnih padavin se bodo snežne razmere spreminjale iz dneva v dan. Novi sneg se bo predvidoma kar dobro sprijemal s podlago, zato večjih spontanih plazov ne pričakujemo. Jugozahodnik bo gradil zamete in opasti. Do vključno petka sonca ne bo prav veliko, zato ne bo bistveno vplival na lavinske razmere. Zaradi hitrih in občutnih temperaturnih sprememb se bo novi sneg razmeroma hitro sesedal, le v visokogorju nad okoli 1900 m se bo kopičil in bo ostal večinoma suh in mehak. Nižje bo vse od mokrega in mehkega do skorjastega in pomrznjenega.
V splošnem se bo nevarnost postopno POVEČALA. Predvsem ob koncu tedna, ob ponovni izraziti otoplitvi, se bodo spet prožili plazovi mokrega snega in snežna odeja se bo na soncu čez dan labilizirala, novi sneg pa se bo ojužil in hitro sesedal.


 05.05.2021
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 2161

PRIMORSKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.