Išči

primorsko

PRIMORSKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 18.11.21

Primorski dnevnik: Mauro Corona, človek iz lesa in skale | Planinski odsek SK Devin v Doberdobu | ...

 

Mauro Corona, človek iz lesa in skale

Kljub negotovim časom, ki nam jih nakazuje širjenje pandemije koronavirusa, Slovensko planinsko društvo Trst načrtuje začetek nove predavateljske sezone. Prvi dogodek, posvečen furlanskemu pisatelju, kiparju in alpinistu Mauru Coroni, bo v četrtek, 25. novembra. Na večeru, z naslovom Mauro Corona, človek iz lesa in skale, bo prof. Jernej Šček predstavil prevod knjige Maura Corone Kot kamen v rečnem toku in podal svoja razmišljanja ob predvajanju filma Zadnje izpovedi / Confessioni ultime, ki ga je leta 2013 posnel italijanski časnikar Giorgio Fornoni. Film, opremljen s slovenskimi podnapisi, so predstavili 30. junija letos na 15. festivalu Gorniškega filma v Mestnem kinu Domžale. V senci tragedije Vajont, Mauro Corona živi tako, kot govori in piše; divje in samoniklo, tekoče in dinamično kot deroča reka življenja, kaotično, nedosledno, a s smislom, poljudno, a nikdar banalno, v bistvu prvinsko, naravno. Za videzom dobrega divjaka s strgano majico in piratsko ruto se skriva globoko čuteč in razgledan humanist, pravi »učitelj življenja«, nekakšen Rousseau za vsakogar, ki proti zablodam sodobnega sveta - poenotenju mišljenja in navad, kopičenju imetja, zasužnjevalni nedoletnosti, brezglavemu hitenju - ponuja alternativo esencialnega življenja, kulturo prehranske samooskrbe in energetske samozadostnosti, apologetiko fizičnega napora, dostojanstvo samote. Je glasnik gorske kulture.

Dogodek se bo odvijal v dvorani Kulturno rekreacijskega društva Dom Briščiki v Briščikih, začetek ob 20. uri. Obvezno je covidno potrdilo (green pass), zaradi omejenosti mest pa tudi predhodna rezervacija, na tel. št. 040 413025 ali na elektronsko pošto: marina.pertot@gmail.com.

Planinski odsek SK Devin v Doberdobu

Kot po napovedi je Planinski odsek SK Devin v nedeljo, 14. novembra, uspešno izpeljal krajši pohod in druženje ob martinovanju v Doberdobu.

Image
Za nedeljsko pobudo se je na začetku prijavilo 39 članov, nekateri od teh so se pridružili na kosilu, druge pa je sezonska gripa prisilila, da so ostali doma. Zbirališče je bilo ob sprejemnem centru Gradina, kjer so se takoj nastavili za gasilsko sliko ter občudovali čudovit razgled ob suhem vremenu, kljub napovedim, ki so predvidevale padavine.

Nato so se podali na krožno pot okrog Doberdobskega jezera, v katerem pa ni bilo dosti vode. Pot jih je vodila skoraj do Jamelj in vseskozi so občudovali, kaj vse ponuja narava v tem letnem času: od krasnih odtenkov rdeče barve ruja, ki raste ob belem kraškem skalovju, vse do različnega drevja, na katerih dobiva listje čudovite jesenske barvne odtenke. Skozi krožno pot, ki je trajala dobre tri ure, je pohodnike vodila domačinka in članica PO Katja Svagelj, ki se je skrbno pripravila, mimogrede naj dodamo, da je izbrala eno izmed dveh inačic in bo verjetno druga prišla v poštev v novi sezoni.

Nato so se po začrtanem programu podali do znanega doberdobskega kmečkega turizma, ki ga upravljata dva Devinova člana. Tu so si privoščili zajetno kosilo ter uživali ob dobri hrani in domači kapljici ter v veselem vzdušju praznovali sv. Martina, kot je bila to stara navada Planinskega odseka. Za uspešno izpeljavo izleta in druženja gre zahvala vodički in obema gostincema.

Planinski odsek SK Devin načrtuje naslednji izlet, ki bo tudi zadnji v letošnji sezoni. Potekal bo v nedeljo, 28. novembra, ko se bodo podali v Vipavsko dolino in se povzpeli do Otliškega okna. Podrobni opis in predstavitev pohoda bodo objavili prihodnji teden.

Zaprt odsek poti na Jelenk

Planinsko društvo Idrija obvešča, da je odsek zelo zahtevne planinske poti čez Kendove robe na Jelenk nad Idrijo zaradi poškodovanih varoval zaprt. Uporabnikom planinskih poti priporočamo, da se na spletni strani stanje-poti.pzs.si, v bližnji planinski koči ali pri lokalnem planinskem društvu predhodno informirajo o dejanskem stanju planinskih poti. Če opazite poškodbe planinskih poti ali njihovo neustrezno urejenost (obledele markacije, zaraščenost ipd.), prosimo, da na poskodbe.poti@pzs.si pošljete sporočilo, v katerem navedite, na kateri planinski poti ste opazili pomanjkljivost in pomanjkljivost opišite ter če je možno, dodajte tudi fotografijo, piše na spletni strani Planinske zveze Slovenije.

Primorski dnevnik, 18.11.2021
PLANINSKI SVET

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 2161

PRIMORSKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.