Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice - 14.04.03

Delo, Šport - Tomaž Jakofčič: Dolge zimske smeri - V težkih kombiniranih smereh - Nova zimska smer v Rjavini - Tudi drugi plezajo

Dolge zimske smeri
Poleg obleganih zaledenelih slapov se je kar nekaj alpinistov lotilo daljših smeri v naših gorah. V eni največjih slovenskih sten, Loški steni, so Matej Mejovšek ter Tine in Anže Marenče (vsi AO Kranj) opravili dolgo pričakovano prvo ponovitev Kačje sline (Rijavec –Velikonja, 1982 V/III-IV, 75 st. 1000 m). Prvi ponavljalci so naleteli na resno plezanje, ocenjeno s IV+ 5+, M6 ter V v skali. Marenčeta sta plezanje primerjala s Sanjskim ozebnikom v Triglavu. Le-tega sta v enem dnevu preplezala zamejski Slovenec Roman Benet in Luka Vuerich. Na drugem koncu Jullijcev, v Stenarju, je bilo prav tako opravljenih nekaj dobrih ponovitev. Nekaj navez je ponovilo popularno smer Led s severa in Vahico, Matej Kovačič in Nina Kopčavar (oba AAO) pa sta se posvetila severni strani gore. Opravila sta prvi ponovitvi Severnega (IV,4, 450 m) in Kavkinega slapu (IV, 4+, 6-, A0, 350 m). V obeh smereh, posebno pa v Kavkinem slapu, sta naletela na dobre ledne razmere.

V težkih kombiniranih smereh
Po končanem svetovnem prvenstvu se je Klemen Premrl (AO Tržič, Promontana) posvetil plezanju težkih, krajših in daljših kombiniranih smeri. V dolini Dunje v Italiji, sta z Aljažem Anderletom opremila in preplezala novo, tri raztežaje dolgo smer, New Hope. Najtežji, drugi raztežaj sta ocenila z M10+. V dolini Aoste je Premrl v »Hastonovi« jami preplezal smer Pyma M9+, nato pa se je odpravil v Aig du Tacul nad ledenikom Mer de Glace v pogorju Mt. Blanca in tam s soplezalcem preplezal smer Gulotte du Erik (Gabbarou '92, VI, A2, 650 m). Opravil je prvo prosto (AI 6, M7) in prvo ponovitev smeri nasploh. Naletel je na nekaj resnih raztežajev z omejeno možnostjo nameščanja varovanja, sestopil pa je po isti smeri. Nekaj dni zatem je v dolini Cogne nad Aosto serijo sklenil z znanim slapom Rependance (II 6, 220 m). Slap je prvi preplezal italijanski ledni »guru« G. C. Grassi in je tamkaj pomenil začetek modernega plezanja lednih slapov.

Nova zimska smer v Rjavini
Urban Ažman (AO Radovljica) in Matic Jošt sta v JV steni Rjavine preplezala novo veliko smer Šesti čut (VI, A1, M5-/III-V+, 800 m – cela stena 1500 m). Ažman je smer poizkusil preplezati že nekaj dni pred tem, a sta se bila z Nejcem Breščakom prisiljena obrniti zaradi zlomljenega kladiva. Nova smer poteka v spodnjem delu po smeri Spomin, nato pa nadaljuje v levo po strmi, pretežno skalni steni. Ažman in Jošt sta začela plezati ponoči in do večera priplezala na vrh skalne stene pod vršnimi snežišči. Tam sta bivakirala in naslednji dan v odličnih razmerah v dveh urah prišla na vrh Rjavine.

Tudi drugi plezajo
Mesec dni in pol lepega vremena je v najvišje evropske gore pognalo v strmine tudi tamkajšnje domačine. Preplezanih je bilo nekaj odličnih smeri in opravljenih nekaj vrhunskih povezovalnih tur. Eden najboljših francoskih alpinistov Patrick Berhault in Phillipe Magnin sta v obdobju devetnajstih dni preplezala neverjetnih šestnajst smeri v stebrih Freney in Broulliard na italijanski strani Mt. Blanca. Nekatere med njimi npr. Hypergoullotte, Freneysie Pascal, Fantomastic, Notre Dame in Hyper couloir spadajo med težje ledne smeri v masivu. Ognila se nista niti znanih skalnih smeri kot sta slavni Centralni in Skriti steber Freneyev.

Neumorna legenda gora nad Chamonixom, Patrick Gabbarou, Benoit Robert in Philippe Batoux so v treh dneh preplezali novo smer v Grandes Jorasses. 850 metrov dolgo smer Ley so speljali desno od Crozovega stebra, težave pa ocenili s 5 v ledu, M5+ ter 6b, A2 v skali.

Christoph Heinz se je odločil za Eiger in z njim opravil najhitreje do sedaj. Za 1800 metrov visoko steno je potreboval neverjetne 4 ure in pol, kar je za 20 minut hitreje od 20 let starega »rekorda« odličnega Thomasa Bubendorferja.

T. J.

  14.04.2003

 

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.