Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ančka Stojan (1923‒2021)

Častna članica Planinskega društva Jesenice

Ančka Stojan

V našem društvu smo posebej ponosni na člane in članice, ki desetletja predano opravljajo zaupane naloge, dajejo zgled mladim in prispevajo k razvoju planinske dejavnosti v ožji in širši družbeni skupnosti. Vse te vrednote so odlikovale dolgoletno članico Ančko Stojan, ki se je za vedno poslovila v 98. letu starosti.

Ančka se je rodila 27. oktobra 1923 na Koroški Beli. V mladih letih je bila članica Planinskega društva Javornik-Koroška Bela, ko pa se je preselila na Jesenice, se je vključila v naše društvo, najprej v mladinski odsek, kjer je bila od leta 1973 do leta 1983 načelnica. V tem obdobju je odsek doživel svoje zlato obdobje. Povprečno je štel okoli 600 članov, ki so bili po starosti razdeljeni v enajst skupin, od predšolskih otrok do srednješolcev. Pri delu ji je pomagal mož Volodi. Skupaj sta mladim pomagala odkrivati lepote gora in jih navdušila, da so še potem, ko so odrasli, prosti čas preživljali v gorah, jih spoštovali in občudovali.

Image
Med leti 1973 do 1991 je bila Ančka članica upravnega odbora, od leta 1991 do leta 1998 pa podpredsednica društva. Bila je udeleženka vseh srečanj z zamejskimi planinci, več let je urejala kroniko društva. Z veliko predanostjo in zgledom je več kot šestdeset let bogatila delovanje našega društva. Za svoje delo je prejela več uglednih planinskih priznanj. Leta 1999 smo ji podelili naziv častna članica Planinskega društva Jesenice. Najvišje priznanje, svečano listino Planinske zveze Slovenije, je prejela leta 2000.

Ančka, hvala.

PD Jesenice, 31.03.2021
ANČKA STOJAN

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.