Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.03.1968

Delo, Šport: ... Alpinistični tečaj na Krvavcu

Kljub slabemu vremenu in kadrovskim problemom je tečaj AO Kranj, ki so ga imeli v soboto in nedeljo na Krvavcu, lepo uspel. Dvajset udeležencev je bilo nastanjenih v koči GRS, vodil pa jih je načelnik - Franci Ekar. Teoretično in praktično obravnavo prve pomoči, pri kateri so morali sodelovati vsi, so vodili Langerholc, Drol in Ekar, ker izmed 5 zdravnikov v AO niso mogli pritegniti niti enega. V nedeljo so imeli prikaz priročnih transportnih sredstev in uporabe lavinske vrvice, sondiranje, spuščanje po strmih in ledenih pobočjih in osnovno tehniko smučanja. Tudi tu je bil odziv starejših, dobrih smučarjev zelo slab.

Visokogorsko turno smučanje
V nedeljo bo prvi turni smuk ki ga prireja podkomisija za turno smučanje pri PZS. Cilj udeležencev bo Mala Mojstrovka (2332 m), s katere se bodo spustili proti Trenti. Ta smuk bi moral biti na sporedu že 11. II. toda tedaj zaradi pomanjkanja snega ni bil izvedljiv potem pa zopet nekaj časa ni bilo primernega vremena. Upajmo, da se bo program poslej lahko normalno odvijal, čeprav s časovnim premikom.
V zadnjem času so posamezniki že izvedli nekaj uspelih smučarskih tur. Verjetno najbolj zanimiva je tista, ki jo je izvedel Jeseničan Niko Tancar v družbi z dvema Avstrijcema. Z Vogla so krenili proti Komni in se s Konjskega sedla spustili k Zlatorogu. Prek Komarče so nato nadaljevali mimo Sedmerih jezer na Velo polje. V Krmo so se spustili čez Konjsko planino. Razmere so imeli ves čas zelo dobre.

Nemci pridejo znova
Že nekaj let zapored zahajajo v naše gore odlični plezalci iz Dresdna v NDR, ki so se doslej še posebej izkazali z zimskimi vzponi. Zimska ponovitev Prusik - Szalayeve smeri v Triglavski steni, zimska prvenstvena vzpona v Špiku in Travniku so le del njihove pestre alpinistične aktivnosti.
V lanskem poletju je sicer njihovo najuspešnejšo navezo (Eske, Kalkbrenner, Richter, Warmuth) v steni Eigerja doletela nesreča, toda to jih v načrtih ni zavrlo. Njihova državna alpinistična reprezentanca pod vodstvom Karla Däworitza se je zopet najavila: pridejo 5. t. m. in sicer - kot so povedali že lani - na Okrešelj.
Kaj vse imajo v načrtu, da bi opravili (9 udeležencev) in koliko časa bodo pri nas, ni znano.

Odprto smučarsko prvenstvo alpinistov
Že lani je bilo sklenjeno, da bo poslej krog udeležencev na veleslalomu pod Jalovcem (VTK memorial) ožji in da bodo na njem lahko sodelovali le še registrirani alpinisti iz Slovenije ter vabljene ekipe iz drugih republik in Italije ter Avstrije. Komisija za alpinizem PZS je na zadnji seji (21. III.) sedaj sprejela tudi predlog Akademskega planinskega društva, da ta akcija postane odprto smučarsko prvenstvo alpinistov. Tekmo bo priredilo Akademsko planinsko društvo vsako zadnjo nedeljo v maju (26. V.), komisija za alpinizem pa bo prispevala del sredstev. Sodelovala bodo verjetno tudi nekatera naša podjetja, med katerimi je ŽITO že obljubilo da bo v reklamne namene prispevalo startne številke in zastavice.

Zimski tabor srbskih alpinistov
Alpinizem v Srbiji je v zadnjem času zašel v veliko krizo, kar ilustrira že samo dejstvo, da je poprečna starost članov AO Beograd, ki predstavlja jedro, 32 let. Da bi jo čim hitreje prebrodili, so se odločili za načrtno delo pri vzgoji naraščaja. V ta načrt spada zimski alpinistični tečaj, ki ga bodo od 10. do 20. t. m. izvedli v Martuljkovi skupini, dalje splošna planinska vzgoja in formiranje »Ekspedicijskega sklada« pri PSS, ki naj bi v letu 1971 omogočil izvedbo ekspedicije v Hindukuš.

  01.03.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.