Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.03.1999

Delo, Šport: ... Obvestili

KOTG pri PZS razpisuje najmanj tri mesta za tabor mladih alpinistov v Pakistanu. Tabor bo organiziran med 01. in 30.09. na območju kjer gore dosegajo višino okoli 6000 m, izredno strme skalne in ledne stene pa so visoke do 2000 m. Kandidati stari med 18 in 25 let lahko dobijo prijavnice na PZS (ga. Meta Vukič). Rok za prijave je 15.03.
Fakulteta za šport vabi 4. t. m. ob 17. uri na javni zagovor seminarjev Boruta Kavzarja in Karlija Pintariča o začetni oz. nadaljevalni šoli športnega plezanja.

Uroš Perko - odlično
Po več kot 30 dneh "obleganja" v lanskem in letošnjem letu je Uroš Perko (AK Črna, Citywall, Boreal) pred kratkim uspešno preplezal svoj projekt v Vipavski Beli. Smer Country House je dolga 25 m, Perko pa je smer ocenil z 8c/c+, kar govori o drugi najtežji smeri pri nas. Edina višje ocenjena smer pri nas je smer Za staro kolo in majhnega psa (8c+ oz 11-, Slabe '92) v Mišji Peči.
Da bi odlično formo izkoristil še za kakšen dober vzpon, hkrati pa dobil realno sliko o težavah svoje smeri je Perko z Metko Jug odpotoval v francoska primorska plezališča. V plezališču Castillon je v pičlih treh dneh opravil s smerjo Mortal Combat (8c, 35 m). Smer ima potrjeno oceno, saj jo je ponovilo že veliko dobrih plezalcev kot npr. brata Bindhammer, Skassa in J. P. Finne. Takorekoč na poti domov se je Perko ustavil še v Mišji peči kjer je "na flesh" (teoretično poznavanje gibov) preplezal Urbanovo smer (8a, 32 m). Z vzponi, ki jih je opravil v zadnjem času, je Uroš Perko znova dokazal, da sodi med naše najboljše skalne plezalce.

V slapovih in stenah
Jernej Bevk in Uroš Samec sta v Vratih opravila tretjo ponovitev Peričnika (5+), v dolini Koritnice pa sta ponovila Parabolo (6/6+). Vstopna sveča v Lukežev led je dolgo čakala na prvi vzpon predvsem zato, ker so razmere v njej verjetno zelo redko dopuščale varno plezanje. Prvi jo je pred dnevi preplezal Nejc Bevk, sledili pa so mu Uroš Samec, Urh Čehovin in Mojca Žerjav. Ocena 6, 20 m. Baubau (IV/5+, 500 m) v Mangartu so ponovili Peter Mežnar in Tina Di Batista ter Marko Prezelj in Mirko Kranjc, ki sta isti dan preplezala tudi Demoklejev meč in smeri dodala še en raztežaj proti desni. Jernej Breščak je soliral originalnega Luciferja.
Andrej Markovič (Vrh) je v dveh dneh (efektivno 16 ur) opravil verjetno prvo zimsko solo ponovitev Ajdovske deklice v Prisojniku (V+, A2, 150 m).

Tomaž Jakofčič

  01.03.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.